Ingredienser
-
Torkade Nypon eller Nyponpulver
-
Honung
Om detta recept
Honungens lena sötma och nyponens fruktiga syrlighet gifter sig helt fantastiskt i detta enkla smörgåspålägg. Dessutom får man en näringsbomb som heter duga! Kroppens immunförsvar kommer att jubla, och det är precis det vi behöver nu under vinterhalvåret. (Om du vill komma direkt till receptbeskrivningen, scrolla ner!)

Receptet kommer från Gammaldags Mat Höst & Vinter, skriven av Rut Lundgren Frisk. Hon startade med sina systrar det närmast legendariska caféet Flickorna Lundgren- på Skäret. Jag kan varmt rekommendera ett besök dit! Rut startade senare restaurangen Rut på Skäret, som tyvärr inte längre finns. Men, hennes recept finns kvar i form av två fantastiska kokböcker!
Det jag älskar med hennes böcker är bland annat Ruts speciella stil i att skriva recept. Hon skriver i ”vi” form, och det gör att man nästan känner att hon står bredvid en i köket. Man är inte ensam!

Här lite fakta om varför honung är så bra för oss: Honung innehåller förutom fruktsocker och druvsocker även mineraler och enzymer som hjälper till i vår matsmältning. Diastas bryter ner stärkelse, invertas bryter ner socker, och glukosoxidas omvandlar druvsocker till väteperoxid och glukonsyra. Båda ämnena är bakteriedödande och bekräftar honungens positiva verkan mot förkylningar orsakade av bakterier.
Nypon är rikt på vitamin C, som är viktigt för immunsystemet, och flavonoider som båda har antioxidativa egenskaper. Hela tiden pågår en oxidation i kroppen som orsakas av fria radikaler och processen bryter ner våra celler och föråldrar dem i förtid. Antioxidanter hjälper till att motverka detta och skydda cellerna.

Jag använder mig om möjligt av närproducerat mat och honungen har jag därför köpt av Kronbackens bigårdar som liksom jag är medlem i Fjärdhundraland.
”I Fjärdhundraland samlar vi bra upplevelser i en levande landsbygd med historia, naturupplevelser och spirande småföretagande: kafeer, boende, gårdsbutiker och mycket mer! Massor av mathantverk, natur, kultur – allt inom en timme från Stockholm, Uppsala och Västerås.”

Rut Lundgren Frisk skriver i sitt recept att man kan använda nyponmärg som smörgåspålägg. En tesked räcker dagsbehovet av C-vitamin.
Nyponmärg kan också vara ett intressant inslag på ostbrickan. Den sötsyrliga smaken blir intressant i kombination med en starkost som till exempel Västerbottensost.
Att torka nypon tar tid, men nyponpulver går att hitta i välsorterade matbutiker och i hälsokostaffärer. Recept på hur du torkar nypon hittar du här.
Fler recept på nypon finns här på sidan: Nyponsoppa, Torkade Nypon och Syltade Nypon.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Hutspot (Rotmos på holländska), Räkor Toast Skagen och Kokoskakor.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Källor: www.alltomhonung.se och https://www.svensktkosttillskott.se/
Steg
1
Färdig
|
Nyponen rensas som vi förut talat om. Torkas i svag ugnsvärme. Mals eller stöts fint, siktas och blandas med lite honung. Blir det för fast, blandar vi med lite avsvalnat kokt vatten. |
2
Färdig
|