0 0
Nyponmärg – Nyponhonung

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Torkade Nypon eller Nyponpulver
Honung

Nyponmärg – Nyponhonung

  Cuisine:

  Genialt i all sin enkelhet och överraskande i sina smaker.

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Honungens lena sötma och nyponens fruktiga syrlighet gifter sig helt fantastiskt i detta enkla smörgåspålägg. Dessutom får man en näringsbomb som heter duga! Kroppens immunförsvar kommer att jubla, och det är precis det vi behöver nu under vinterhalvåret. (Om du vill komma direkt till receptbeskrivningen, scrolla ner!)

  Recept på Nyponmärg, en blandning av honung och nyponpulver.
  Näringsrikt och fantastiskt gott: nyponmärg.

  Receptet kommer från Gammaldags Mat Höst & Vinter, skriven av Rut Lundgren Frisk. Hon startade med sina systrar det närmast legendariska caféet Flickorna Lundgren- på Skäret. Jag kan varmt rekommendera ett besök dit! Rut startade senare restaurangen Rut på Skäret, som tyvärr inte längre finns. Men, hennes recept finns kvar i form av två fantastiska kokböcker!

  Rut Lundgren Frisk, Gammaldags Mat Höst & Vinter

  Det jag älskar med hennes böcker är bland annat Ruts speciella stil i att skriva recept. Hon skriver i ”vi” form, och det gör att man nästan känner att hon står bredvid en i köket. Man är inte ensam!

  Rut Lundgren Frisk, bild tagen av Fotograf Jan Tennek
  Rut Lundgren Frisk framför sin restaurang Rut på Skäret. Fotograf Jan Tennek, 1982.

  Här lite fakta om varför honung är så bra för oss: Honung innehåller förutom fruktsocker och druvsocker även mineraler och enzymer som hjälper till i vår matsmältning. Diastas bryter ner stärkelse, invertas bryter ner socker, och glukosoxidas omvandlar druvsocker till väteperoxid och glukonsyra. Båda ämnena är bakteriedödande och bekräftar honungens positiva verkan mot förkylningar orsakade av bakterier.

  Nypon är rikt på vitamin C, som är viktigt för immunsystemet, och flavonoider som båda har antioxidativa egenskaper. Hela tiden pågår en oxidation i kroppen som orsakas av fria radikaler och processen bryter ner våra celler och föråldrar dem i förtid. Antioxidanter hjälper till att motverka detta och skydda cellerna.

  Nypon och torkade nypon.
  Det är enkelt att rensa nypon och torka dem. Men tid tar det!

  Jag använder mig om möjligt av närproducerat mat och honungen har jag därför köpt av Kronbackens bigårdar som liksom jag är medlem i Fjärdhundraland.

  ”I Fjärdhundraland samlar vi bra upplevelser i en levande landsbygd med historianaturupplevelser och spirande småföretagande: kafeerboendegårdsbutiker och mycket mer! Massor av mathantverk, natur, kultur – allt inom en timme från Stockholm, Uppsala och Västerås.”

  Recept på nyponmärg som är en blandning av nyponpulver och honung.
  Som skimrande bärnsten är nyponmärg.

  Rut Lundgren Frisk skriver i sitt recept att man kan använda nyponmärg som smörgåspålägg. En tesked räcker dagsbehovet av C-vitamin.

  Nyponmärg kan också vara ett intressant inslag på ostbrickan. Den sötsyrliga smaken blir intressant i kombination med en starkost som till exempel Västerbottensost.

  Att torka nypon tar tid, men nyponpulver går att hitta i välsorterade matbutiker och i hälsokostaffärer. Recept på hur du torkar nypon hittar du här.

  Fler recept på nypon finns här på sidan: Nyponsoppa, Torkade Nypon och Syltade Nypon.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Hutspot (Rotmos på holländska), Räkor Toast Skagen och Kokoskakor.

  Moussaka på svenska är en värmande vardagsrätt som snabbt blir en favorit på middagsbordet!
  Recept på knäckspån.
  Dessa knäckspån går riktigt fort att baka och är farligt goda!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Källor: www.alltomhonung.se och https://www.svensktkosttillskott.se/

  Steg

  1
  Färdig

  Nyponen rensas som vi förut talat om. Torkas i svag ugnsvärme. Mals eller stöts fint, siktas och blandas med lite honung. Blir det för fast, blandar vi med lite avsvalnat kokt vatten.
  Red. anm. Det är svårt att stöta torkade nypon fint i morteln, men det går. Lättare är det med en elektrisk kaffekvarn, om man råkar ha en sådan!

  2
  Färdig

  En tesked dagligen på en smörgås, täcker hela vårt behov av C-vitamin. Billigare och godare än C-vitamintabletter.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Torkade nypon
  nästa
  Syltade nypon med kryddnejlika och kanel
  föregående
  Torkade nypon
  nästa
  Syltade nypon med kryddnejlika och kanel

  Add Your Comment