0 0
Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
6,5 dl nypon
130 gr russin
1 msk potatismjöl
110 gr sötmandel
vispad grädde
socker
kanelstång
citronskal

Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb

  Cuisine:

  Nordens egen C-vitaminbomb! En lyxig variant på nyponsoppa med makroner...

  • Räcker till 8
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Visste du att en kopp nyponsoppa är rena vitaminbomben? Nyponsoppa innehåller tre och en halv gånger mer c-vitamin än samma mängd apelsin! Torkade nyponfrön innehåller hela fem gånger mer c-vitamin än samma mängd apelsin. Nypon växer överallt, så det är bara att skörda för att kunna ta sig en vitaminkick under vinterhalvåret.

  Här får ni ett recept på nyponsoppa från Dr. Hagdahls kokbok (1879), med steg-för-steg bilder och några tips och förslag på hur man kan variera receptet. Scrolla ner för att komma direkt till receptbeskrivningen. Det som gör denna soppa extra god är ingredienserna citronskal och kanel. I soppan finns även russin och mandel. Dr. Hagdahl lyxar till det genom att föreslå att ha macarons, eller makroner som han skriver, i soppan. Här får ni även receptet på Dr. Hagdahls Makroner med bittermandel.

  I alla tider har nypon ätits i Europa, Asien och av Indianerna i Nord-Amerika. På medeltiden ansågs nypon vara heliga, och de användes av troende i den katolska kyrkan för att räkna sina bönor. Därför kallas pärlbandet som används i bönor fortfarande på engelska för ”Rosary”.

  Under Andra världskriget var det brist på c-vitaminrika frukter. För att befolkningen skulle få i sig denna viktiga vitamin, skickades skolbarn ut för att plocka nypon. Av dessa gjordes sirap, vilket gavs till småbarn. Fortfarande säljs nyponsirap i England, speciellt för småbarn.

  Nypon är rika på c-vitamin. Receptet på nyponsoppa är bra för kropp och själ.
  Alla olika sorters nypon kan användas för att göra soppa. Dessa små tar mer tid att rensa än till exempel Vresrosens nypon.

  Här kommer ett recept från Dr. Ch. Em. Hagdahls kokbok Kok-Konsten. Soppa på Nypon. Lite lyxigare, med makroner istället för biskvier!

  Ett bra recept på nyponsoppa som är rik på c-vitamin.
  Riktig höstmat när det är som bäst är detta recept på nyponsoppa.

  Små nypon, som jag har använt, tar väldigt lång tid att rensa. I ett flertal äldre kokböcker står det att de ska rensas. I moderna recept så skär man bort det yttersta på nyponen och kokar de hela, för att sedan passera allt genom en sil. Antingen accepterar man att det tar tid att rensa, pratar under tiden med en kompis på telefon eller lyssnar på musik, eller så kan man koka de hela för att sedan passera genom en sil.

  Att rensa 2 liter nypon tog mig en och en halv timme. Men, jag har lite tips i receptbeskrivningen på hur man kan göra detta snabbare. När jag läste receptet och jämförde den med andra recept, blev jag tveksam till mängden vatten. Men, receptet är bra och känns inte alls vattnig! Dessutom räcker den till många.

  Makroner eller Macarons. Ett recept från 1879.
  Makroner eller macarons? Detta recept är med bittermandel och är riktigt goda i nyponsoppa.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta.

  Moussaka på svenska är en värmande vardagsrätt som snabbt blir en favorit på middagsbordet!

   

  Nasi goreng – ett originalrecept från kolonialtiden. Det tar lite tid att laga, men det är inte alls svårt! Mest av allt: det är så himla gott att det är värd tiden man lägger ner i köket.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Nedan är originaltexten. I nästa steg blir det steg-för-steg på modern svenska.
  Nyponen kokas mjuka i 2 l. 60 cl. vatten. Vispas ofta och drifvas sedan med sked genom hårsikt, hvarefter spadet får koka med russin, kanel och citron 15 minuter; afredes med potatismjöl upplöst i kallt vatten. Socker och skållad mandel, skuren i strimlor, tillsättas. Serveras med vispad grädde och makroner.
  Anm. Kan äfven afredas med stötta skorpor.

  2
  Färdig

  Här finns två alternativ: rensa nyponen eller skär av botten och toppen och koka de hela.
  Om du väljer att rensa nyponen: ta bort toppen och botten och dela nyponen i längden. Ta en tesked och ta bort fröna. Fröna är "håriga" och man får räkna med lite kliande fingrar. Min mormor varnade för att inte klia sig i ögonen när man hade rensat nypon.
  Fyll en kastrull med 2,6 liter vatten och lägg nyponen i. De ska koka i 1½ a 2 timmar. Vispa då och då.

  3
  Färdig

  Vispa soppan ofta. När nyponen är mjuka, så lossnar skalen.

  4
  Färdig

  Tillsätt russin, kanel och citronskal (jag valde att ha rivet citronskal i soppan, men man kan även skala citronen och ta bort skalen från soppan när den serveras.)
  Koka allt i 15 minuter.

  5
  Färdig

  Upplös potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt detta till soppan under vispning.

  6
  Färdig

  Tillsätt socker (jag tog 1 dl - russinen i soppan ger sötma) och skållad mandel, skuren i strimlor. Skuren mandel kan köpas i matvaruhandeln. Eller så gör du så här:
  Att skålla mandel: Lägg mandeln i en liten kastrull och tillsätt vatten. Koka upp. Häll sedan bort vattnet och häll på kallt vatten så att de svalnar. Häll bort vattnet och "kläm" bort skinnet från mandeln. Skär mandeln i strimlor.

  7
  Färdig

  Soppan serveras med vispad grädde och makroner. Recept på Makroner finns här på Smakminnen.
  Anm. Kan även avredas med stötta skorpor.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Mormors äppelkompott
  Makroner eller macarons ett lätt recept från 1800-talet.
  nästa
  Macarons eller makroner med bittermandel
  föregående
  Mormors äppelkompott
  Makroner eller macarons ett lätt recept från 1800-talet.
  nästa
  Macarons eller makroner med bittermandel

  Add Your Comment