Ingredienser
-
6,5 dl nypon
-
130 gr russin
-
1 msk potatismjöl
-
110 gr sötmandel
-
vispad grädde
-
socker
-
kanelstång
-
citronskal
Om detta recept
Visste du att en kopp nyponsoppa är rena vitaminbomben? Nyponsoppa innehåller tre och en halv gånger mer c-vitamin än samma mängd apelsin! Torkade nyponfrön innehåller hela fem gånger mer c-vitamin än samma mängd apelsin. Nypon växer överallt, så det är bara att skörda för att kunna ta sig en vitaminkick under vinterhalvåret.
Här får ni ett recept på nyponsoppa från Dr. Hagdahls kokbok (1879), med steg-för-steg bilder och några tips och förslag på hur man kan variera receptet. Scrolla ner för att komma direkt till receptbeskrivningen. Det som gör denna soppa extra god är ingredienserna citronskal och kanel. I soppan finns även russin och mandel. Dr. Hagdahl lyxar till det genom att föreslå att ha macarons, eller makroner som han skriver, i soppan. Här får ni även receptet på Dr. Hagdahls Makroner med bittermandel.
I alla tider har nypon ätits i Europa, Asien och av Indianerna i Nord-Amerika. På medeltiden ansågs nypon vara heliga, och de användes av troende i den katolska kyrkan för att räkna sina bönor. Därför kallas pärlbandet som används i bönor fortfarande på engelska för ”Rosary”.
Under Andra världskriget var det brist på c-vitaminrika frukter. För att befolkningen skulle få i sig denna viktiga vitamin, skickades skolbarn ut för att plocka nypon. Av dessa gjordes sirap, vilket gavs till småbarn. Fortfarande säljs nyponsirap i England, speciellt för småbarn.

Här kommer ett recept från Dr. Ch. Em. Hagdahls kokbok Kok-Konsten. Soppa på Nypon. Lite lyxigare, med makroner istället för biskvier!

Små nypon, som jag har använt, tar väldigt lång tid att rensa. I ett flertal äldre kokböcker står det att de ska rensas. I moderna recept så skär man bort det yttersta på nyponen och kokar de hela, för att sedan passera allt genom en sil. Antingen accepterar man att det tar tid att rensa, pratar under tiden med en kompis på telefon eller lyssnar på musik, eller så kan man koka de hela för att sedan passera genom en sil.
Att rensa 2 liter nypon tog mig en och en halv timme. Men, jag har lite tips i receptbeskrivningen på hur man kan göra detta snabbare. När jag läste receptet och jämförde den med andra recept, blev jag tveksam till mängden vatten. Men, receptet är bra och känns inte alls vattnig! Dessutom räcker den till många.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Nedan är originaltexten. I nästa steg blir det steg-för-steg på modern svenska. |
2
Färdig
|
Här finns två alternativ: rensa nyponen eller skär av botten och toppen och koka de hela. |
3
Färdig
|
|
4
Färdig
|
Tillsätt russin, kanel och citronskal (jag valde att ha rivet citronskal i soppan, men man kan även skala citronen och ta bort skalen från soppan när den serveras.) |
5
Färdig
|
|
6
Färdig
|
Tillsätt socker (jag tog 1 dl - russinen i soppan ger sötma) och skållad mandel, skuren i strimlor. Skuren mandel kan köpas i matvaruhandeln. Eller så gör du så här: |
7
Färdig
|