Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
65 cl nypon
130 gr russin
1 msk potatismjöl
110 gr sötmandel
vispad grädde
socker
kanelstång
citronskal

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb

  Cuisine:

  Nordens egen C-vitaminbomb! En lyxig variant på nyponsoppa med makroner...

  • Serves 8
  • Medium

  Ingredients

  Directions

  Share

  Visste du att en kopp nyponsoppa är rena vitaminbomben? Nyponsoppa innehåller tre och en halv gånger mer c-vitamin än samma mängd apelsin! Torkade nyponfrön innehåller hela fem gånger mer c-vitamin än samma mängd apelsin. Nypon växer överallt, så det är bara att skörda för att kunna ta sig en vitaminkick under vinterhalvåret.

  På nätet finns det recept på hur man kan torka nypon och göra pulver av det. I mina gamla receptböcker har jag inte hittat något om just det, men nyponsoppa, det finns både i Hagdahls berömda kokbok, och Iduns kokbok, för att nämna några.

  I alla tider har nypon ätits i Europa, Asien och av Indianerna i Nord-Amerika. På medeltiden ansågs nypon vara heliga, och de användes av troende i den katolska kyrkan för att räkna sina bönor. Därför kallas pärlbandet som används i bönor fortfarande på engelska för “Rosary”.

  Under Andra världskriget var det brist på c-vitaminrika frukter. För att befolkningen skulle få i sig denna viktiga vitamin, skickades skolbarn ut för att plocka nypon. Av dessa gjordes sirap, vilket gavs till småbarn. Fortfarande säljs nyponsirap i England, speciellt för småbarn.

  Här kommer ett recept från Dr. Ch. Em. Hagdahls kokbok Kok-Konsten. Soppa på Nypon. Lite lyxigare, med makroner istället för biskvier! Jag har inte hunnit provlaga den, men hoppas kunna göra det. Kanske i år? Tvillingarna tar ju sin lilla tid…. Skicka gärna in en bild på denna nyponsoppa, i fall du vill tillaga den!

  (Besökt 359 gånger, 8 besök idag)

  Steps

  1
  Done

  Nyponen kokas mjuka i 2 l. 60 cl. vatten. Vispas ofta och drifvas sedan med sked genom hårsikt, hvarefter spadet får koka med russin, kanel och citron 15 minuter; afredes med potatismjöl upplöst i kallt vatten. Socker och skållad mandel, skuren i strimlor, tillsättas. Serveras med vispad grädde och makroner.
  Anm. Kan äfven afredas med stötta skorpor.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  Recipe Reviews

  There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
  previous
  Holländsk chokladtårta
  next
  Sluring från Kvekgården
  previous
  Holländsk chokladtårta
  next
  Sluring från Kvekgården

  Add Your Comment