Ingredienser
-
Kakan:
-
200 gr smör, smält
-
250 gr socker
-
2 ägg
-
12 bittermandeldroppar
-
150 gr mjöl
-
½ tsk bakpulver
-
6 msk kokt vatten
-
grön karamellfärg
-
-
Sås:
-
150 gr florsocker
-
4 msk smält smör
-
3 msk kakao
-
1 msk vanillinsocker
-
4 msk kallt kaffe
Om detta recept
Barnkalas med grön tårta, någon? Med sin härligt gröna färg kommer den bli riktigt poppis hos barnen!
Receptet är från Matilda Jönsson fd Bronowsson som minns att första gången hennes mamma bakade den var 1982, när hon var fem år och gick på förskolan.
”Jag har ett fint minne från förskolan då jag hade med mig den gröna kakan. På den tiden fick man ha med sig kaka till förskolan på sin födelsedag.”
På instagram hittar ni Matilda Jönsson fd Bronowsson under namnet @kvarntildis
Smakminnen vill väldigt gärna publicera gamla recept från folk runtom i landet. Skicka in ditt recept, gärna med bild till marloes@smakminnen.se
Du kan också kontakta mig via Smakminnens konton både på Facebook och Instagram. Följ Smakminnen där vettja, där poppar det upp roliga, intressanta och spännande recept från förr!
Instagram: @smakminnen.se och Facebook: Smakminnen
Steg
1
Färdig
|
Ställ ugnen på 175˚C. Vispa ägg och socker pösigt. Minst 5 minuter. |
2
Färdig
|
Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt det smälta smöret till ägg- och sockersmeten. Tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen och vänd ner i smeten. |
3
Färdig
|
Tillsätt bittermandeldropparna, sedan det kokta vattnet och sist den gröna karamellfärgen. |
4
Färdig
|
Häll smeten i en smörat och bröad springform och grädda den i 35 minuter eller tills den är färdig. Låt kakan kallna. |
5
Färdig
|
Blanda alla ingredienser till såsen. Ta kakan ur formen och häll såsen på kakan. |