Ossiekaka eller Grön kaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Kakan:
200 gr smör, smält
250 gr socker
2 ägg
12 bittermandeldroppar
150 gr mjöl
½ tsk bakpulver
6 msk kokt vatten
grön karamellfärg
Sås:
150 gr florsocker
4 msk smält smör
3 msk kakao
1 msk vanillinsocker
4 msk kallt kaffe

Ossiekaka eller Grön kaka

    Cuisine:

    En grön och saftig kaka som passar perfekt på barnkalas.

    • Easy

    Ingredients

    Directions

    Share

    Barnkalas med grön tårta, någon? Med sin härligt gröna färg kommer den bli riktigt poppis hos barnen!

    Receptet är från Matilda Jönsson fd Bronowsson som minns att första gången hennes mamma bakade den var 1982, när hon var fem år och gick på förskolan.

    “Jag har ett fint minne från förskolan då jag hade med mig den gröna kakan. På den tiden fick man ha med sig kaka till förskolan på sin födelsedag.”

    På instagram hittar ni Matilda Jönsson fd Bronowsson under namnet @kvarntildis

     

    Smakminnen vill väldigt gärna publicera gamla recept från folk runtom i landet. Skicka in ditt recept, gärna med bild till marloes@smakminnen.se

    Du kan också kontakta mig via Smakminnens konton både på Facebook och Instagram. Följ Smakminnen där vettja, där poppar det upp roliga, intressanta och spännande recept från förr!

    Instagram: @smakminnen.se och Facebook: Smakminnen

    Steps

    1
    Done

    Ställ ugnen på 175˚C. Vispa ägg och socker pösigt. Minst 5 minuter.

    2
    Done

    Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt det smälta smöret till ägg- och sockersmeten. Tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen och vänd ner i smeten.

    3
    Done

    Tillsätt bittermandeldropparna, sedan det kokta vattnet och sist den gröna karamellfärgen.

    4
    Done

    Häll smeten i en smörat och bröad springform och grädda den i 35 minuter eller tills den är färdig. Låt kakan kallna.

    5
    Done

    Blanda alla ingredienser till såsen. Ta kakan ur formen och häll såsen på kakan.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    previous
    Maskrosor – Supermaten packade med C-vitamin
    next
    Rabarbertårta
    previous
    Maskrosor – Supermaten packade med C-vitamin
    next
    Rabarbertårta

    Add Your Comment