Ostägg (Kaaseieren)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Ostägg:
4 hårdkokta ägg
75 gr smör
50 gr finriven, lagrad ost
Salt och peppar
Några droppar Worcestershiresås
2 fyllda oliver eller 1 inlagd minigurka
Emmas fyllda ägg
4 hårdkokta ägg
några msk majonnäs
senap
curry (pulverform)
paprikapulver
några msk curryketchup (går att ersätta med ketchup)

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Ostägg (Kaaseieren)

  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Ägg är ett kärt inslag på bordet, både till vardag och fest. Ägghalvor är nästan obligatoriskt på smörgåsbordet och dekoreras då med allehanda delikatesser såsom löjrom eller räkor.

När jag växte upp i Holland var fyllda ägghalvor populärt på fester som tilltugg . Tydligen är det fortfarande så! Vår au pair Emma berättar att det fortfarande serveras på födelsedagar och andra högtider. I Sverige kallas det för djävulsägg, och internationellt går det under namnet deviled eggs. Det finns oändligt många variationer på denna goda munsbit. Gemensamt är att man tar ett hårdkokt ägg, delar den i längden, äggulorna tas ut, mosas och blandas med något som gör att det blir krämigt, såsom mjukt smör eller majonnäs. Sedan är riven ost eller kryddor smaksättare och krämen spritsas i de tomma kokta ägghalvorna.

Det finns recept på fyllda ägghalvor från 1300-talet. Ett av dem kommer från en kokbok som trycktes 1514 i Antwerpen i Belgien och receptet döptes till “Kluvna nunnor”. Just detta recept har jag inte här, men den kommer kanske i framtiden.

Ostägg (kaaseieren) kommer från den holländska Borrelhappen boek från 1980. Det andra receptet är från vår au pair Emma, såsom hennes föräldrar brukar tillaga fyllda ägghalvor. Det sista är ett typiskt “man tager det man haver”-recept.

Bilder: Emma Bremer.

(Besökt 75 gånger, 1 besök idag)

Steps

1
Done

Halvera äggen och ta ut äggulorna. Rengör äggvite-halvorna med en bit kökspapper. Skär bort en tunn skiva på undersidan av vitorna så att de står stadiga.

2
Done

Tryck gulorna genom en finmaskig sil eller finfördela dem med en elvisp. Rör det rumstempererade smöret mjukt och tillsätt detta till gulorna, osten salt och peppar. Blanda till en slät massa. Smaka av med några droppar Worcestershiresås.

3
Done

Lägg massan i en spritspåse och spritsa i varje ägghalva en snygg rosett. Garnera med tunna skivor oliv eller gurka. Servera med en liten skriva rostad bröd.
(Red. anm. Vi hade varken oliver eller minisaltgurka hemma, och använde därför smörgåsgurka och syltlök istället. För att snygga till ägghalvorna lite extra dekorerade vi med persilja.

4
Done

Emmas fyllda ägg:
Halvera de hårdkokta ägghalvorna. Ta ut gulorna och tryck genom en finmaskig sil. Tillsätt majonnäs, så mycket att det blir en kräm som kan spritsas. Tillsätt kryddorna. Om du inte har alla kryddor kan du också tillsätta det du önskar. Tanken är att fylla ett ägg med en kräm baserad på äggulor.

5
Done

Fyll en spritspåse med krämen och spritsa snygga rosetter i äggvitehalvorna. Dekorera med halverade syltlökar och persilja.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Morotskaka från 1783
next
Mördeg – kakor anno 1922
previous
Morotskaka från 1783
next
Mördeg – kakor anno 1922

Add Your Comment