0 0
Oxsvanssoppa – för ruggiga dagar.

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
½ oxsvans
1 morot
1 palsternacka
1 bit selleri
½ purjolök
2 msk flottyr (eller smör eller olja)
2 l. buljong (jag använde köttbuljong)
1 l. vatten
1 msk salt
Redning:
1 msk smör
3 msk mjöl
1 knivsudd vitpeppar
3-4 msk sherry eller madeira

Oxsvanssoppa – för ruggiga dagar.

  Cuisine:

  Soppan får sin specifika smak av sherry, och långkokning av oxsvansen.

  • Räcker till 6
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  I Holland serveras oxsvanssoppa på restauranger, och i mathandeln hittar man den på burk. Många gånger har jag ätit denna rätt som har sin specifika, mustiga smak, men jag har aldrig tidigare tillagat en. Tills nyligen!

  När jag hade serverat soppan för fotografering, så blev min dotter Louise nyfiken och rörde i soppan. En söndagsmorgon i sin prinsessklänning. Receptet är hämtad från Prinsessornas kokbok, så det passar väl bra! Däremot vågade den här prinsessan inte smaka på soppan.

  Soppan är inte helt lättlagad, men å andra sidan, inte så svår heller. Det som krävs är lite arbete för att ta bort köttet från benen när allt är färdigkokt. Men… i slutet på receptet står det ett tips: I stället för oxsvans kan man använda 300 gr. benfritt oxkött, som skäres i tärningar och behandlas som oxsvans, men behöver ej koka mer än 1-1½ tim.

  När jag avsmakade soppan innan jag hade tillsatt sherry, så tyckte jag att den smakade ganska ointressant. Men, det är just sherryn som ger soppan sin specifika smak! Den gifter sig så fint med oxköttet, och smaken var den så som jag känner den från de oxsvanssoppor jag har ätit i Holland.

  Receptet är hämtad ur Prinsessornas kokbok, av Jenny Åkerström, från 1938.

  Ps: Löksoppa – Folkestorp har samma specifika mustiga smak. Även här används sherry. Just denna löksoppa är riktigt enkelt att tillaga!

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorSophies små ostbröd och Cranks bröd.

  Morotskaka – enkelt att baka, saftig och med en spännande historia. 

  Recept på moussaka på svenska
  Moussaka på svenska blir snabbt en av familjens favoriträtter!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Oxsvansen sköljes väl och hugges itu i lederna. De största bitarna huggas av på tvären. Bitarna torkas väl på en kötthandduk.

  2
  Färdig

  Rötterna skrapas, sköljas, torkas och skäras i bitar.

  3
  Färdig

  Flottyren upphettas i en järnkastrull, köttet lägges i och får brynas, under det att man rör med en träsked, tills en mörk sky bildas på bottnen.

  4
  Färdig

  Köttbitarna upptagas och rotsakerna, utom purjolöken, iläggas. När rötterna äro till hälften brynta, iblandas purjolöken och alltsammans brynes under omrörning.

  5
  Färdig

  Köttet ilägges, saltet tillsättes, vatten och buljong påhälles, och kastrullen flyttas på svag eld. Buljongen skummas väl och får sakta koka, tills svansbitarna äro så mjuka, att köttet med lätthet lossnar från benen (omkring 4½-5 tim.).

  6
  Färdig

  Köttbitarna upptagas, benen bortskäras och köttet lägges i soppskålen. (Red. anm. Jag skar de större bitarna i mindre bitar.)

  7
  Färdig

  Buljongen silas upp och skummas väl. Smör och mjöl brynas, buljongen påspädes, soppan får koka 8-10 min. då den kryddas, och vinet tillsättes. Den hälles över köttet i soppskålen och serveras mycket varm.

  8
  Färdig

  I stället för oxsvans kan man använda 300 gr. benfritt oxkött, som skäres i tärningar och behandlas som oxsvans, men behöver ej koka mer än 1-1½ tim.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Saltning av svinhufvud
  nästa
  Mazariner
  föregående
  Saltning av svinhufvud
  nästa
  Mazariner

  Add Your Comment