Påsktårta – färgglad och rolig!

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Se receptlänk eller sök Födelsedagstårta Spargodt
marsipan, minst 600 gr för både lock och figurer
Hushållsfärg
Florsocker
Evt. smält choklad

Påsktårta – färgglad och rolig!

  Cuisine:

  Rolig, gott och mäktig: en påsktårta med marsipanfigurer!

  • Medium

  Ingredients

  Directions

  Share

  Många har nog detta pyssel som ett kärt barndomsminne: att skapa små färgglada figurer till påsktårtan. Jag har minnen från släktgården Spargodt i Skåne där vi kusiner satt och satt runt köksbordet och formade små figurer till tårtan.

  Här en bild på tårtan vi gjorde för två år sedan. Jag vaggade mig fram genom dagarna med en mage som hette duga, för vi väntade våra älskade tvillingar.

  Även om jag älskar att laga mat från grunden, är jag oerhört tacksam när det finns genvägar när det behövs. Att ibland sänka kraven överhuvudtaget är bra, vilket tårtan är ett strålande exempel på. Färdigköpt tårtlock och grädden som kryper fram under tårtlocket. Det jag mest tänker på när jag ser bilderna är glädjen och kreativiteten. Här har hela familjen suttit och pysslat, och barnen har glatt förklarat vad de har skapat, för varje figur har en berättelse.

  Som vanligt använde jag Födelsedagstårta Spargodt som grund. Det är bara att lägga ett marsipanlock på. Antingen en hemkavlad, eller köpelock. Därtill behövs marsipan i olika färger. Färdigköpt färgad marsipan har i vissa fall smaksatt med till exempel jordgubbssmak. Jag tycker att det smakar lite kemiskt och färgar därför hellre marsipanen själv. Numera finns hushållsfärg i geléform, vilket gör att marsipanen inte blir så vattnig. Använd florsocker om marsipanen blir för kladdig. Blir den för torr kan en stänk vatten hjälpa.

  Har du ett gammalt recept som du vill publicera på www.smakminnen.se, så kan du maila den till marloes@smakminnen.se. Jag skriver såklart ditt namn både under receptet och bilderna!

  Steps

  1
  Done

  Baka Födelsedagstårta Spargodt: https://smakminnen.se/recipe/fodelsedagstarta-spargodt/
  Andra recept kan såklart också användas, men en gräddtårta som grund fungerar bäst. Kavla ut grönfärgad marsipan (eller annan önskad färg) och täck tårtan. Färdigköpt lock fungerar också bra.

  2
  Done

  Dela upp marsipanen och färga i olika färger. Skapa en massa figurer. Tandpetare, gaffel, kniv, vitlökspress (väldiskad!) kan vara bra verktyg att ha. För att få figurerna att fästa på tårtan kan smält choklad vara praktiskt och gott. Smält i så fall chokladen i vattenbad. Detta gjordes inte på tårtan på bilden.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  previous
  Tittägg – recept och historia
  next
  Jitterbuggare eller Marängrullar?
  previous
  Tittägg – recept och historia
  next
  Jitterbuggare eller Marängrullar?

  Add Your Comment