0 0
Påsktårta – färgglad och rolig!

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Se receptlänk eller sök Födelsedagstårta Spargodt
marsipan, minst 600 gr för både lock och figurer
Hushållsfärg
Florsocker
Evt. smält choklad

Påsktårta – färgglad och rolig!

    Cuisine:

    Rolig, gott och mäktig: en påsktårta med marsipanfigurer!

    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Många har nog detta pyssel som ett kärt barndomsminne: att skapa små färgglada figurer till påsktårtan. Jag har minnen från släktgården Spargodt i Skåne där vi kusiner satt och satt runt köksbordet och formade små figurer till tårtan.

    Här en bild på tårtan vi gjorde för två år sedan. Jag vaggade mig fram genom dagarna med en mage som hette duga, för vi väntade våra älskade tvillingar.

    Även om jag älskar att laga mat från grunden, är jag oerhört tacksam när det finns genvägar när det behövs. Att ibland sänka kraven överhuvudtaget är bra, vilket tårtan är ett strålande exempel på. Färdigköpt tårtlock och grädden som kryper fram under tårtlocket. Det jag mest tänker på när jag ser bilderna är glädjen och kreativiteten. Här har hela familjen suttit och pysslat, och barnen har glatt förklarat vad de har skapat, för varje figur har en berättelse.

    Som vanligt använde jag Födelsedagstårta Spargodt som grund. Det är bara att lägga ett marsipanlock på. Antingen en hemkavlad, eller köpelock. Därtill behövs marsipan i olika färger. Färdigköpt färgad marsipan har i vissa fall smaksatt med till exempel jordgubbssmak. Jag tycker att det smakar lite kemiskt och färgar därför hellre marsipanen själv. Numera finns hushållsfärg i geléform, vilket gör att marsipanen inte blir så vattnig. Använd florsocker om marsipanen blir för kladdig. Blir den för torr kan en stänk vatten hjälpa.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

     

     

    Iste
    Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

     

    Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

    Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

    Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

    Ellas kaka.

    Steg

    1
    Färdig

    Baka Födelsedagstårta Spargodt: https://smakminnen.se/recipe/fodelsedagstarta-spargodt/
    Andra recept kan såklart också användas, men en gräddtårta som grund fungerar bäst. Kavla ut grönfärgad marsipan (eller annan önskad färg) och täck tårtan. Färdigköpt lock fungerar också bra.

    2
    Färdig

    Dela upp marsipanen och färga i olika färger. Skapa en massa figurer. Tandpetare, gaffel, kniv, vitlökspress (väldiskad!) kan vara bra verktyg att ha. För att få figurerna att fästa på tårtan kan smält choklad vara praktiskt och gott. Smält i så fall chokladen i vattenbad. Detta gjordes inte på tårtan på bilden.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Tittägg – recept och historia
    nästa
    Jitterbuggare eller Marängrullar?
    föregående
    Tittägg – recept och historia
    nästa
    Jitterbuggare eller Marängrullar?

    Add Your Comment