0 0
Petit Choux med Mockagrädde

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Petit-chou-smeten:
1 dl vatten
50 g smör
salt
60 g vetemjöl, siktat
2 ägg
Fyllningen:
1-2 msk snabbkaffe
2,5 dl vispgrädde
50 g socker

Petit Choux med Mockagrädde

  • 200˚C
  • Räcker till 10
  • Medium

Ingredienser

Om detta recept

Share

Som fluffiga moln, är dessa härliga bakelser! Kärt barn har många namn, och dessa kallas Petit Choux eller Vattenbakelser. De ser avancerade ut, men skenet bedrar! Följ bara steg för steg receptet och du kommer att upptäcka att de faktiskt är rätt lätt att baka dessa Petit Choux med Mockagrädde.

För att komma direkt till receptbeskrivningen, scrolla ner!

Petit Choux med mockagrädde recept
Dessa fluffiga bakelser är fyllda med söt mockagrädde.

Fluffigt och lätt

Petit Choux med Mockagrädde har en härlig konsistens. Allt är luftigt och lätt! Själva bakelsen, och så klart fyllningen som består av smaksatt grädde. Servera bakelserna direkt efter att ha fyllt med grädden, för själva bakelsen mjuknar efter ett tag av den fuktiga grädden.

Ett 70-talsrecept

Förr kallades Petit Choux ofta för ”Vattenbakelser” för i smeten ingår vatten. Receptet som följer kommer från en liten holländsk bok som kom ut 1977, skriven av Wies van Linge. Boken gavs ut av Albert Heijn, vilket är Hollands största supermarket.

Tips

Mängden grädde såsom den anges i receptet räcker för fem Petit Choux och eventuellt några till, men om man dekorerar dem med lite grädde såsom receptet föreskriver så räcker inte grädden. Dubbla mängden grädde och därmed mängden kaffe och socker i fall du vill dekorera dessa fluffiga kaffemoln!

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

Moussaka på svenska är en värmande vardagsrätt som snabbt blir en favorit på middagsbordet!

 

Nasi goreng – ett originalrecept från kolonialtiden. Det tar lite tid att laga, men det är inte alls svårt! Mest av allt: det är så himla gott att det är värd tiden man lägger ner i köket.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Steg

1
Färdig

Sätt ugnen på 200˚C.
Smöra en bakplåt och skölj den med kallt vatten. (Det fungerar med bakplåtspapper).

2
Färdig

Lägg vatten, smör och en nypa salt i en kastrull och låt det koka upp.

3
Färdig

Bifoga på en gång mjölet och rör med en träslev tills det har blivit en smidig deg som lossnar från kastrullbottnen.

4
Färdig

Häll över degen i en bunke och vispa med elvisp äggen i smeten. Ett ägg i taget. Vispa så länge att degen är glansig, smidig och lossnar från visparna.

5
Färdig

Ta två matskedar och klicka ut smeten i tio små högar på plåten. Det ska vara minst 6-8 cm mellan varje degklick.

6
Färdig

Sätt ugnen i mitten av ugnen och grädda i ungefär 30 minuter. Känn om petit-chouerna lossnar från plåten och känns lätta. Lägg dem på ett galler för att svalna.

7
Färdig

Klipp med en sax ett litet hål i sidan av varje petit chou.

8
Färdig

Fyllningen: lös upp snabbkaffet i en matsked kokande vatten. Vispa grädden med sockret och kaffelösningen.

9
Färdig

Häll över kaffegrädden i en spritspåse och fyll petit-chouerna. Dekorera med en klick kaffegrädde ovanpå petit chouerna.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Sophies Små Spröda Ostkakor
nästa
Födelsedagstårta Spargodt – en klassisk gräddtårta med vaniljkräm och sylt
föregående
Sophies Små Spröda Ostkakor
nästa
Födelsedagstårta Spargodt – en klassisk gräddtårta med vaniljkräm och sylt

Add Your Comment