0 0
Pinnmat – Rädisa med Herrgårdsost

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

rädisor
port salut
smör eller margarin
rågbröd

Pinnmat – Rädisa med Herrgårdsost

Detta retro-tilltugg från 1960-talet är enkelt att göra, vackert och gott.

  Cuisine:

  Enkelt och till och med nyttigt för den som vill ha ett retro-tilltugg till sin drink.

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Knaprig, krämig och med lite tuggmotstånd. Allt detta finns i tilltugget från 1969. Rädisorna kan skulpteras enkelt eller avancerad, men annars går det fort att sätta ihop rädisan med Herrgårdsost på en bit rågbröd.

  Bildkokboken från 1969

  Kokböcker har genom tiden gått igenom stora förändringar. Idag presenteras knappast ett recept utan bild, vilket märks i sociala medier, tidskrifter och den stora mängden kokböcker som varje år ges ut.

  Just detta var nog tanken när ”Bildkokboken – Den kompletta Bildkokboken helt i färg” gavs ut 1969 av Åhlén & Åkerlunds Förlags AB.

  Så här presenteras boken:

  Den kompletta Bildkokboken är en för livets alla skiften användbar all round kokbok, som torde vara unik i världen. 

  Vissa rätter ser goda ut, och andra rätter väcker snarare nyfikenhet än aptiten. Här finns bland annat sommarsill, prinskorvsurprise, soppor på burk och fyllda tomater.

  Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida mat till 80-talsrecept.

  Exempel är ÖkensandskakorNasi gorengSilverkakaVarma Sandwich med skinka och ost  och Rulltårta.

  Äppelbakelser är ett roligt recept som kan varieras på flera sätt.
  Äppelbakelser är små trevliga bakelser som kan dekoreras och smaksättas på olika sätt.

   

  Recept på Mammas berömda chokladtårta
  Mammas berömda chokladtårta består av browniebottnar med äkta choklad och hasselnötter och luftig chokladmousse. Behöver jag säga att den är oemotståndlig?

  Smakminnen har startat Barnens receptkedja. Här bakar elever som går Hem-och Konsumentkunskap, kakor efter egna gamla recept, och de får lära sig lite om mathistoria. Gratis läromedel och information hittar du i menyn under Barnens receptkedja.

  Steg

  1
  Färdig

  Liten fyrkant av rågbröd bredd med smör eller margarin och täckt med en bit herrgårdsost och garnerad med en rädisblomma.
  Rädisblomma: ta en liten skarp kniv och skär "hajtänder" runtom rädisan mot mitten. (hänger ni med här?) För mer avancerad skulptering finns youtube videos att hitta. Ett exempel är denna: How to Quickly Make Radish Garnishes / Cut, Flower, Food Art, Ideas: https://www.youtube.com/watch?v=6dsMVKrPM1o

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Tilltugg med sting: ost med syltad ingefära
  föregående
  Tilltugg med sting: ost med syltad ingefära
  Be the first to write a review

  Add Your Comment