Plain scones från 1861

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
225 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
25-50 g smör
125-150 ml mjölk
mjöl att ha på bakbordet
mjölk eller ägg att stryka på sconesen

Spara detta recept

[userpro_bookmark width="100%"]

Plain scones från 1861

  Rätt:

   Scones såsom de smakade på 1800-talet. Faktiskt smakar de som scones gör än idag. Men lite speciellt är det att laga scones efter ett 1800-tals recept!

   • Portioner 5
   • Lätt

   Ingredienser

   Historien

   Dela

   Hur smakade scones på 1800-talet? Jag ser framför mig elegant klädda engelska damer i stora, böljande klänningar som artigt konverserar med varandra. Kanske det var ett blandat sällskap med herrar i höga, svarta hattar? Och jag kan tänka mig att det fanns en hel del regler kring etikett – hur dricker man te enligt konstens alla regler?

   Här ett recept från Isabella Mary Beeton, som skrev Mars Beeton’s Book of Household, som kom ut 1861 och som blev en enorm succé och som skulle ha stort inflytande i de brittiska hemmen. Bara fyra år efter att boken kom ut, dog Mrs Beeton, endast 28 år gammal.

   Mrs Isabella Mary Beeton, 1854

   Här ett av hennes recept: plain scones. I hennes bok finns det en massa olika variationer på scones, som är baserade på detta recept. Vi missade att de ska lätt skäras i sex bitar!

   I Storbritannien äter man det med clotted cream och sylt. Clotted cream är som en extra tjock grädde. Jag har sett att det finns recept på det på nätet, men inte prövat än. Kanske en av er läsare har prövat?

   Förresten är det vår holländska au pair Emma Bremer som har lagat sconesen och tagit de fina bilderna. Tack, Emma!

   Ps: Lägg gärna in era recept – med eller utan minnen – här på sidan!

   (Besökt 54 gånger, 1 besök idag)

   Steg

   1
   Färdigt

   Sätt ugnen på 220˚C. Sikta mjölet i en stor bunke och tillsätt bakpulvret. Gnid in smöret, och tillsätt sedan mjölken så att det formas till en mjuk deg. För att göra detta, använd en rund kniv (round bladed knife) (Fungerar även att göra för hand.) Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord tills den känns smidig.

   2
   Färdigt

   Kavla ut degen tills den är ca 1 cm tjock och stansa ut scones med hjälp av ett glas eller kakform som är 6 cm i diameter. Markera med en kniv varje scone i sex delar. Samla ihop degresterna, kavla ut och stansa ut fler scones.

   3
   Färdigt

   Placera scones på en bakplåt med bakplåtspapper och pensla med mjölk eller ägg (vispa ägget lätt inför penslingen). Baka 10-12 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.

   Marloes

   Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

   Recensioner

   Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
   tidigare
   Mördeg – kakor anno 1922
   nästa
   Semlor, recept från 1936
   tidigare
   Mördeg – kakor anno 1922
   nästa
   Semlor, recept från 1936

   Lägg till din kommentar