Ingredienser
-
225 g vetemjöl
-
3 tsk bakpulver
-
½ tsk salt
-
25-50 g smör
-
125-150 ml mjölk
-
mjöl att ha på bakbordet
-
mjölk eller ägg att stryka på sconesen
Om detta recept
Hur smakade scones på 1800-talet? Jag ser framför mig elegant klädda engelska damer i stora, böljande klänningar som artigt konverserar med varandra. Kanske det var ett blandat sällskap med herrar i höga, svarta hattar? Och jag kan tänka mig att det fanns en hel del regler kring etikett – hur dricker man te enligt konstens alla regler?
Här ett recept från Isabella Mary Beeton, som skrev Mars Beeton’s Book of Household, som kom ut 1861 och som blev en enorm succé och som skulle ha stort inflytande i de brittiska hemmen. Bara fyra år efter att boken kom ut, dog Mrs Beeton, endast 28 år gammal.

Här ett av hennes recept: plain scones. I hennes bok finns det en massa olika variationer på scones, som är baserade på detta recept. Vi missade att de ska lätt skäras i sex bitar!
I Storbritannien äter man det med clotted cream och sylt. Clotted cream är som en extra tjock grädde. Jag har sett att det finns recept på det på nätet, men inte prövat än. Kanske en av er läsare har prövat?
Förresten är det vår holländska au pair Emma Bremer som har lagat sconesen och tagit de fina bilderna. Tack, Emma!
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.
Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Steg
1
Färdig
|
Sätt ugnen på 220˚C. Sikta mjölet i en stor bunke och tillsätt bakpulvret. Gnid in smöret, och tillsätt sedan mjölken så att det formas till en mjuk deg. För att göra detta, använd en rund kniv (round bladed knife) (Fungerar även att göra för hand.) Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord tills den känns smidig. |
2
Färdig
|
Kavla ut degen tills den är ca 1 cm tjock och stansa ut scones med hjälp av ett glas eller kakform som är 6 cm i diameter. Markera med en kniv varje scone i sex delar. Samla ihop degresterna, kavla ut och stansa ut fler scones. |
3
Färdig
|
Placera scones på en bakplåt med bakplåtspapper och pensla med mjölk eller ägg (vispa ägget lätt inför penslingen). Baka 10-12 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller. |
2 Comments Hide Comments
Here in Pennsylvania in the U.S. we’ve been serious fans of scones for several years now. We found that in England (York, to be exact) it is traditional to eat them with clotted cream and strawberry preserves. Your strawberries there in Europe are better than ours, which have been bred for commercial reasons but not taste reasons. We also found that just allowing a container of heavy cream to set in the refrigerator for several days results in the cream clotting at the bottom.
Right now, we are in the middle of Strawberry-season, and a season it should be, as the important ones are as you describe. You can buy them all year long, imported from all over the world, but they taste nothing. The local produced ones smell so lovely!