1 1
Plain scones från 1861

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
225 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
25-50 g smör
125-150 ml mjölk
mjöl att ha på bakbordet
mjölk eller ägg att stryka på sconesen

Plain scones från 1861

  Cuisine:

   Scones såsom de smakade på 1800-talet. Faktiskt smakar de som scones gör än idag. Men lite speciellt är det att laga scones efter ett 1800-tals recept!

   • 220˚C
   • Räcker till 5
   • Easy

   Ingredienser

   Om detta recept

   Share

   Hur smakade scones på 1800-talet? Jag ser framför mig elegant klädda engelska damer i stora, böljande klänningar som artigt konverserar med varandra. Kanske det var ett blandat sällskap med herrar i höga, svarta hattar? Och jag kan tänka mig att det fanns en hel del regler kring etikett – hur dricker man te enligt konstens alla regler?

   Här ett recept från Isabella Mary Beeton, som skrev Mars Beeton’s Book of Household, som kom ut 1861 och som blev en enorm succé och som skulle ha stort inflytande i de brittiska hemmen. Bara fyra år efter att boken kom ut, dog Mrs Beeton, endast 28 år gammal.

   Mrs Isabella Mary Beeton, 1854

   Här ett av hennes recept: plain scones. I hennes bok finns det en massa olika variationer på scones, som är baserade på detta recept. Vi missade att de ska lätt skäras i sex bitar!

   I Storbritannien äter man det med clotted cream och sylt. Clotted cream är som en extra tjock grädde. Jag har sett att det finns recept på det på nätet, men inte prövat än. Kanske en av er läsare har prövat?

   Förresten är det vår holländska au pair Emma Bremer som har lagat sconesen och tagit de fina bilderna. Tack, Emma!

   Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

   Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

   Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

   Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

   Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

                   
   Ossiekaka

   Steg

   1
   Färdig

   Sätt ugnen på 220˚C. Sikta mjölet i en stor bunke och tillsätt bakpulvret. Gnid in smöret, och tillsätt sedan mjölken så att det formas till en mjuk deg. För att göra detta, använd en rund kniv (round bladed knife) (Fungerar även att göra för hand.) Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord tills den känns smidig.

   2
   Färdig

   Kavla ut degen tills den är ca 1 cm tjock och stansa ut scones med hjälp av ett glas eller kakform som är 6 cm i diameter. Markera med en kniv varje scone i sex delar. Samla ihop degresterna, kavla ut och stansa ut fler scones.

   3
   Färdig

   Placera scones på en bakplåt med bakplåtspapper och pensla med mjölk eller ägg (vispa ägget lätt inför penslingen). Baka 10-12 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.

   Marloes

   Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

   föregående
   Mördeg – kakor anno 1922
   nästa
   Farmor Toras Semlor
   föregående
   Mördeg – kakor anno 1922
   nästa
   Farmor Toras Semlor
   Be the first to write a review

   2 Comments Hide Comments

   Here in Pennsylvania in the U.S. we’ve been serious fans of scones for several years now. We found that in England (York, to be exact) it is traditional to eat them with clotted cream and strawberry preserves. Your strawberries there in Europe are better than ours, which have been bred for commercial reasons but not taste reasons. We also found that just allowing a container of heavy cream to set in the refrigerator for several days results in the cream clotting at the bottom.

   Right now, we are in the middle of Strawberry-season, and a season it should be, as the important ones are as you describe. You can buy them all year long, imported from all over the world, but they taste nothing. The local produced ones smell so lovely!

   Add Your Comment