Ingredienser
-
100 gr. rabarber
-
½ l. vatten
-
2 tsk potatismjöl
-
4 msk. lingondricka
-
5 msk. socker
-
1½ msk. vinäger
-
1 tsk.tillagad senap
-
½ tsk. ingefära
-
½-3/4 tsk. ingefära
-
1 liten knivsudd peppar
Om detta recept
Såsen är både sött, surt och salt och kryddorna ger den en spännande och smakrik dimension. Receptet bjuder in för att utvecklas till en rabarberchutney. I receptet står det att den serveras till stekt fisk. Vi tyckte att den passar ännu bättre till grillat!
Det här receptet kommer från Margaretas kokbok från 1955.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.
Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Steg
1
Färdig
|
BEREDNING: Rabarbern sköljes, skäres i tunna skivor och kokas mjuk. |
2
Färdig
|
Såsen avredes med potatismjölet, utrört i litet kallt vatten. Den får svalna under omrörning. |
3
Färdig
|
De övriga ingredienserna röras ut i lingondricka och vinägern samt tillsättas. Såsen ställes kallt, tills den skall serveras. |
4
Färdig
|
Har man ej lingondricka, kan man sila litet saft från lingonsylten eller taga mera rabarber och färga såsen. Uteslutas kryddorna, kan denna sås serveras till efterrätter i stället för saftsås. Den kan silas om så önskas. På samma sätt tillagas Krusbärssås. |