• Home
 • Tårtor
 • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
0 0
Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Mördeg:
200 gr. smör
200 gr. hvetemjöl
90 gr. sötmandel
90 gr. strösocker
Rabarberfyllning:
½ kg. färsk rabarber
150 gr. socker
Marängmassa:
2 äggvitor
65 gr. strösocker
2 msk vaniljsocker

Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke

  Cuisine:

  Mandel, rabarber och maräng, vad mer kan man begära i tårtform en vacker vårdag?

  • 175˚
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Denna rabarbertårta består av mandelmördegsbotten, rabarber och marängtäcke. Visst låter det alldeles lysande? För en sisådär 120 år sedan åt man runtom i Sverige denna tårta.

  Carl Larsson, Frukost i det gröna, 1910-1913
  Carl Larsson, Frukost i det gröna, en akvarell från 1910-1913.

  Recept från sekelskiftet

  Receptet kommer från Hemmets Kokbok, första upplagan som kom ut 1903. Detta är tiden då Carl Larsson var verksam och producerade fantastiska målningar och akvareller som har blivit nästan som en symbol för Sverige. Just den här rabarbertårtan ser jag framför mig serverad i lummiga trädgårdar som en Carl Larsson akvarell, där elegant klädda familjer sitter och njuter av tårtan!

  Receptet 

  Jag har anpassat mängden mördeg och maräng så att den passar en springform på 24 cm i diameter. I Hemmets Kokbok från 1952 står samma recept, för 6 personer och där är mängden halverat såsom jag gjorde, men mängden rabarber är densamma. Originalreceptet är för 12 personer och min gissning är att en springform på 32 cm eller mer passar.

  Botten blir lätt mjuk av rabarbern, och jag har inte lyckats flytta den från springformens botten. Därför kan jag rekommendera att äta tårtan inom några timmar, för att kunna njuta av en någorlunda knaprig botten!

  Ett tips från en av Smakminnens läsare som bakade tårtan, är att låta rabarberkompotten att rinna av under natten. Då håller sig bottnen knaprigt längre.

   

  Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng, Silverkaka, Varma Sandwich med skinka och ost  och Rulltårta.

  Äppelbakelser är ett roligt recept som kan varieras på flera sätt.
  Äppelbakelser är små trevliga bakelser som kan dekoreras och smaksättas på olika sätt.

   

  Recept på Mammas berömda chokladtårta
  Mammas berömda chokladtårta består av browniebottnar med äkta choklad och hasselnötter och luftig chokladmousse. Behöver jag säga att den är oemotståndlig?

  Smakminnen har startat Barnens receptkedja. Här bakar elever som går Hem-och Konsumentkunskap, kakor efter egna gamla recept, och de får lära sig lite om mathistoria. Gratis läromedel och information hittar du i menyn under Barnens receptkedja.

  Källor:

  Hemmets kokbok, Ljus Förlag Stockholm , 1903

  Carl Larsson: Frukost i det gröna: Av Carl Larsson – http://sundborn.com/ks/CL04, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67166251

  Steg

  1
  Färdig

  BEREDNING: Af smöret, mjölet den skållade och rifna mandeln, samt sockret beredes en vanlig mördeg, som ställes ut att stelna.

  2
  Färdig

  Rabarbern skalas, skäres i bitar och kokas tillsammans med sockret, tills den blir mjuk. Därefter tages den upp med hålslef och får afrinna.
  (Red. anm. Sätt ugnen på 175°C)

  3
  Färdig

  Bottnen af en ringform och 10 cm. af kanten beklädes med mördegen, och denna gräddas. (Det tar mellan 12 och 20 minuter. Håll ett öga på den för att se när den är färdig!)

  4
  Färdig

  Rabarbern bredes därefter ut på tårtan, ägghvitorna slås till hårdt skum och blandas sedan försiktigt med vanilj- och strösockret.

  5
  Färdig

  Tårtan garneras med marängmassan och sättes ännu en gång in i ugnen att få en vacker, ljusgul färg.

  Den serveras med vispad grädde eller vaniljsås.

  Profilbild

  Smakminnen

  föregående
  Ossiekaka eller Grön kaka
  nästa
  Medeltida färskost
  föregående
  Ossiekaka eller Grön kaka
  nästa
  Medeltida färskost
  5 based on 1 reviews

  2 Comments Hide Comments

  Väldigt god tårta, fast man kan gärna minska sockermängden i mördeg och maräng. Jag smög i stället dit lite kardemumma och lite salt utanför programmet. Den tårtan kommer jag säkert att göra om!
  Jag kokade rabarbern dagen innan och lät den rinna av i ett durkslag över natten, sen blev det inga problem för botten att hålla sig spröd. Den avrunna saften blev god som dryck, med lite kolsyrat vatten i.
  Det står inget i receptet om ugnstemperatur, men 175 grader funkade. Fast då förgräddade jag inte alls så länge som 20 minuter, kanske 12.
  PS. Använd inte varmluft, då blir marängen vacker på ytan innan den är färdig inuti.

  Hej!
  Tack för dina kommentarer. Vad glad jag blir när jag hör att du har bakat denna tårta! Bra med tips på hur man kan förbättra eller ändra ett recept. Det är det som är så roligt med recept – de kan ändras efter smak! Ugnstemperaturen står längst upp i receptet, jag kontrollerade om det fanns med. Jag har märkt att fler har svårt att hitta det, eftersom det står separat. Nu har jag lagt till det i receptbeskrivningen, och även dina tips.
  Önskar dig en fin dag!
  Bästa hälsningar,
  Marloes

  Add Your Comment