0 0
Rabarbertårta

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Mördeg:
200 gr. smör
200 gr. hvetemjöl
90 gr. sötmandel
90 gr. strösocker
Rabarberfyllning:
½ kg. färsk rabarber
150 gr. socker
Marängmassa:
2 äggvitor
65 gr. strösocker
2 msk vaniljsocker

Rabarbertårta

  Cuisine:

  Mandel, rabarber och maräng, vad mer kan man begära i tårtform en vacker vårdag?

  • 175˚
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Mandelmördegsbotten, rabarber och marängtäcke. Visst låter det alldeles lysande? För en sisådär 120 år sedan åt man runtom i Sverige denna tårta. Här ser jag framför mig lummiga trädgårdar som en Carl Larsson akvarell, där elegant klädda familjer sitter och njuter av tårtan!

  Receptet kommer från Hemmets Kokbok, första upplagan som kom ut 1903.

  Jag har anpassat mängden mördeg och maräng så att den passar en springform på 24 cm i diameter. I Hemmets Kokbok från 1952 står samma recept, för 6 personer och där är mängden halverat såsom jag gjorde, men mängden rabarber är densamma. Originalreceptet är för 12 personer och min gissning är att en springform på 32 cm eller mer passar.

  Botten blir lätt mjuk av rabarbern, och därför har jag inte lyckats flytta den från springformens botten. Därför kan jag rekommendera att äta tårtan inom några timmar, för att kunna njuta av en någorlunda knaprig botten!

  Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om Silverkaka, Varma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?

  Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!

  Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept (från 1980-talet eller äldre) som du vill publicera här på sidan? Kontakta Smakminnen via sociala medier eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Självklart kommer jag att nämna uppgifter som Instagramkonto, blogg, företag mm. Allt enligt önskemål! Exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

  Källor:

  Hemmets kokbok, Ljus Förlag Stockholm , 1903

  Carl Larsson: Frukost i det gröna: Av Carl Larsson – http://sundborn.com/ks/CL04, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67166251

  Steg

  1
  Färdig

  BEREDNING: Af smöret, mjölet den skållade och rifna mandeln, samt sockret beredes en vanlig mördeg, som ställes ut att stelna.

  2
  Färdig

  Rabarbern skalas, skäres i bitar och kokas tillsammans med sockret, tills den blir mjuk. Därefter tages den upp med hålslef och får afrinna.

  3
  Färdig

  Bottnen af en ringform och 10 cm. af kanten beklädes med mördegen, och denna gräddas. (Tar ca 20 minuter. Håll ett öga på den för att se när den är färdig!)

  4
  Färdig

  Rabarbern bredes därefter ut på tårtan, ägghvitorna slås till hårdt skum och blandas sedan försiktigt med vanilj- och strösockret.

  5
  Färdig

  Tårtan garneras med marängmassan och sättes ännu en gång in i ugnen att få en vacker, ljusgul färg.

  Den serveras med vispad grädde eller vaniljsås.

  Smakminnen

  föregående
  Ossiekaka eller Grön kaka
  nästa
  Medeltida färskost
  föregående
  Ossiekaka eller Grön kaka
  nästa
  Medeltida färskost

  Add Your Comment