Räkor Toast Skagen, Fritz specialare

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
30 räkor
1 liten lök
1 dl vispgrädde
2 msk chilisås
½ knippe dill
1 msk konjak
salt & vitpeppar
6 skivor formbröd
1 klick smör

Räkor Toast Skagen, Fritz specialare

  Cuisine:

  Skagenröra med det lilla extra. Receptet kommer från min morfar Fritz Nordén.

  • Räcker till 6
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Chilisås och konjak tar det här receptet på Skagenröra till nya höjder! Min morfar Fritz Nordén skapade receptet som döptes till Räkor Toast Skagen, vilket genast låter mera elegant än ett recept som heter röra.

  Fritz Nordén –  det var min morfar. En modern man för sin tid som tog aktivt del i sysslorna kring hemmet. Väl minns jag hur man aldrig kunde packa en diskmaskin utan att han packade om den för att få plats med mera disk. När det gällde matlagning så var det min mormor Ingrid Nordén som med bestämdhet, passion och kärlek regerade i köket. Men visst hände det att min morfar stod vid spisen.

  Mina morföräldrar Ingrid och Fritz Nordén älskade att rida tillsammans.

  Passion för hästar

  Mina morföräldrar hade ett kärleksfullt äktenskap. Under förlovningstiden red de ofta tillsammans, och det fortsatte de med under äktenskapet. ”Det som är besvärligt med en stor häst är att det är långt ner till marken när man tappar handsken”, sa min mormor till mig. Jag som är tredje generations hästtjej, håller med.

  Denna Toast Skagen var min morfars specialitet och den var, och är än idag, mycket uppskattad i vår släkt. Receptet har olika komponenter som gör den extra god. Ingredienserna med både Konjak och Chilisås ger Skagenröran en extra dimension.

  Tips! 

  Här följer ett tips där du kan spara några kronor: Konjak tillhör de mera exklusiva drycken som kan köpas. Det finns en billigare variant som kan ersätta Konjak i matlagningen, nämligen Eau de Vie. Det var en butiksbiträde på Systembolaget i Enköping som tipsade mig om detta, och mycket riktigt så fungerar det utmärkt!

  Ett till tips! 

  Något annat som gör att denna Toast Skagen smakar mer är att bröden steks i smör. Ingen rostad torr macka här inte. Smör framhäver smakerna och när det väl är fest ska det inte snålas med detta.

  Fritz Skagenröra, där Congac gör att den smakar speciellt. Fotograf: Annika Skoglöv.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Mammas berömda chokladtårta.

   

   

  Browniebottnar med äkta choklad och hasselnötter samsas med en len chokladmousse. Detta är en vinnartårta för chokladälskaren! Mammas berömda chokladtårta.

   

  Recept på Varma sandwich med skinka och ost
  Ett överraskande gott tilltugg i all sin enkelhet. Varma Sandwich med skinka och ost.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Skala räkorna och spara några till garneringen. Hacka de övriga grovt. Hacka löken fint och vispa grädden.

  Ta bort kanterna på toasten och stek dem i smör. Fördela skagenröran över toasten och garnera med räkor och en dillkvist. Servera genast.

  2
  Färdig

  Blanda alla ingredienser, förutom räkorna som används till garneringen. Tillsätt den hackade dillen, chilisåsen och kongak.

  3
  Färdig

  Ta bort kanterna på toasten och stek dem i smör. Fördela skagenröran över toasten och garnera med räkor och en dillkvist. Servera genast.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Nasi Goreng – recept med kolonial historia
  nästa
  Klassisk Äppeltårta med Rutnät
  föregående
  Nasi Goreng – recept med kolonial historia
  nästa
  Klassisk Äppeltårta med Rutnät
  5 based on 1 reviews

  6 Comments Hide Comments

  […] Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta. […]

  Add Your Comment