Recept på grävling

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1 ung höstgrävling
Marinad:
svagdricka
vinäger
salt
evt enbär
Köttet gnides med:
salt
peppar
citronsaft
grädde
sur grädde

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Recept på grävling

    Cuisine:

    Grävling var nog inte en favoriträtt, men under Andra Världskriget hände det att den hamnade den på matbordet.

    • Medium

    Ingredients

    Directions

    Share

    Har du någonsin undrat hur man tillagar en grävling? Här får du svaret! Just nu pågår utställningen “Från vattgröt till pizza – över 100 år av matkultur i Stallarholmen” som avslutas den 8 september. Det är Stallarholmens hemsbygdsförening som är värdar för utställningen som innehåller en hel del intressanta fakta, recept, matminnen och kuriosa.

    Det är just Stallarholmens hembygdsförening som har tillhandahållit det här receptet!

    Smakminnen har tidigare skrivit om utställningen. Mer information hittar du här.

    Stallarholmens hembygdsförenings hemsida hittar du här.

    Källa skolplanschen på grävlingen: Grävling, med hängare utan kantband, hörnskydd av metall. Väggtavlor (bilder) över svenska djur efter en målning av Nils Tirén 1925.
    Tryckt: Esselte Stockholm 1947. (Se s. 47 Norstedts katalog nr. 4).

    (Besökt 27 gånger, 1 besök idag)

    Steps

    1
    Done

    • Grävling kan innehålla trikiner och bör då tillagas väl eller undersökas.
    • Troligen har de flesta ätit grävling under kriget utan att veta om det. Bäst är en ung höstgrävling. Plocka bort så mycket fett som man kommer åt. Stycka den i bitar lägg den i marinad i ett par dygn.
    • Marinad: Svagdricka, vinäger, salt, ev enbär. Sedan späckas bitarna med späck och gnides med salt, peppar och citronsaft. Får ligga så ett dygn. Stekes ungefär som hare och späds med grädde lite i taget. Såsen reds med sur grädde (låt den inte koka sedan)
    • Man kan röka grävlingskött, tag bort allt fett innan den rimsaltas. Låter man köttet torka litet så kan man spjälka småskivor av det rimsaltade, rökta och torkade köttet.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recipe Reviews

    There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
    previous
    Ekorrfrikassé
    next
    Brolinsonska kakan
    previous
    Ekorrfrikassé
    next
    Brolinsonska kakan

    Add Your Comment