0 0
Recept på grävling

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

1 ung höstgrävling
Marinad:
svagdricka
vinäger
salt
evt enbär
Köttet gnides med:
salt
peppar
citronsaft
grädde
sur grädde

Recept på grävling

  Cuisine:

  Grävling var nog inte en favoriträtt, men under Andra Världskriget hände det att den hamnade på matbordet.

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Har du någonsin undrat hur man tillagar en grävling? Här får du svaret! Just nu, sommaren 2019, pågår utställningen ”Från vattgröt till pizza – över 100 år av matkultur i Stallarholmen” som avslutas den 8 september 2019. Det är Stallarholmens hembygdsförening som är värdar för utställningen som innehåller en hel del intressanta fakta, recept, matminnen och kuriosa.

  Det är Stallarholmens hembygdsförening som har tillhandahållit det här receptet!

  Källa skolplanschen på grävlingen: Grävling, med hängare utan kantband, hörnskydd av metall. Väggtavlor (bilder) över svenska djur efter en målning av Nils Tirén 1925.
  Tryckt: Esselte Stockholm 1947. (Se s. 47 Norstedts katalog nr. 4).

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Sophies ostkakor och Butter Chicken.

  Mammas berömda chokladtårta.
  Nasi goreng, ett originalrecept
  Detta recept på Nasi goreng kommer från slutet på kolonialtiden i Indonesien. Vansinnigt gott!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  • Grävling kan innehålla trikiner och bör då tillagas väl eller undersökas.
  • Troligen har de flesta ätit grävling under kriget utan att veta om det. Bäst är en ung höstgrävling. Plocka bort så mycket fett som man kommer åt. Stycka den i bitar lägg den i marinad i ett par dygn.
  • Marinad: Svagdricka, vinäger, salt, ev enbär. Sedan späckas bitarna med späck och gnides med salt, peppar och citronsaft. Får ligga så ett dygn. Stekes ungefär som hare och späds med grädde lite i taget. Såsen reds med sur grädde (låt den inte koka sedan)
  • Man kan röka grävlingskött, tag bort allt fett innan den rimsaltas. Låter man köttet torka litet så kan man spjälka småskivor av det rimsaltade, rökta och torkade köttet.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Ekorrfrikassé
  nästa
  Brolinsonska kakan
  föregående
  Ekorrfrikassé
  nästa
  Brolinsonska kakan
  Be the first to write a review

  Add Your Comment