Ingredienser
-
3 ägg
-
150 g socker
-
60 g vetemjöl
-
25 g potatismjöl
-
1 tsk bakpulver
-
-
Fyllning:
-
100 g smör
-
100 g florsocker
-
1 äggula
-
syltat apelsinskal eller marmelad
-
2 tsk kakao
Om detta recept
Rulltårta är en snabblagad fikaklassiker som är älskad av många. Detta är min mormors recept, men jag har inget minne av att hon har bakat den. Men andra i släkten minns den! Rulltårta med chokladfyllning är ett enkelt och bra grundrecept på rulltårta som kan varieras i all oändlighet! Scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen!
Här är det en chokladfyllning, men man kan använda sylt, vispad grädde eller vaniljkräm som fyllning. Man kan tillsätta hallon, jordgubbar eller krossat daim. Möjligheterna är oändliga! Här på bilden har jag tagit detta recept och gjort en halv sats med chokladfyllning och på den andra halvan har jag först tagit ett tunt lager jordgubbssylt, sedan grädde med färska hallon utspridda. Jag delade rulltårtan, för tjockleken skiljer sig beroende på fyllningen, vilket kan påverka när man rullar själva kakan. På halvan med grädde och hallon spritsade jag grädde ovanpå och dekorerade med färska hallon och violer. Visste du att (obesprutade) violer kan ätas?
Det här receptet kommer som sagt från min mormor Ingrid Nordén. Hon var en riktig talang i köket och många minns hennes fantastiska rätter. Tillsammans med min morfar Fritz Nordén bjöd hon på härliga och stämningsfulla middagar på släktgården Spargodt och sommarstället i Arild.

Fler gamla, härliga och intressanta recept hittar du här på sidan. Kolla i menyn efter vilken sorts rätt du är ute efter! Vad sägs om Ökensands-kakor, Sluring, Ina Graves marängtårta eller Kolatårta från Hovdala slott?
Följ Smakminnen på Instagram och Facebook för det senaste om mat förr!
Steg
1
Färdig
|
Sätt ugnen på 250˚C. Vispa ägg och socker vitt (Red. anm. ca 5 minuter). Blanda raskt i mjöl och pulver (Red. anm. blanda i förväg mjöl och bakpulver, kan med fördel siktas i ägg och sockersmeten istället för att hällas i direkt). |
2
Färdig
|
Grädda på plåt (Red.anm. lägg ett bakpapper i en långpanna och bred ut smeten jämt över hela ytan). Stjälp upp på sockrat papper (Red. anm. Strö socker i ett tunt, jämt lager på ett bakplåtspapper och ta den gräddade kakan och lägg den upp och nedvänd på sockret. Dra försiktigt loss bakpappret. Om pappret inte vill lossna, kan du pensla vatten på bakplåtspappret, så lossnar den lättare.) |
3
Färdig
|
Rör alla ingredienser till smörkräm i maskin. Bred smörkrämen på då rulltårta har kallnat. (Red. anm. här kan du använda valfri fyllning: sylt, vispad grädde, vaniljkräm, etc.) |
4
Färdig
|
Rulla ihop, lägg kallt! |