0 0
Rulltårta med Chokladfyllning

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

3 ägg
150 g socker
60 g vetemjöl
25 g potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
100 g smör
100 g florsocker
1 äggula
syltat apelsinskal eller marmelad
2 tsk kakao

Rulltårta med Chokladfyllning

  Cuisine:
  • 250˚
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Rulltårta är en snabblagad fikaklassiker som är älskad av många. Detta är min mormors recept, men jag har inget minne av att hon har bakat den. Men andra i släkten minns den! Rulltårta med chokladfyllning är ett enkelt och bra grundrecept på rulltårta som kan varieras i all oändlighet! Scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen!

  Här är det en chokladfyllning, men man kan använda sylt, vispad grädde eller vaniljkräm som fyllning. Man kan tillsätta hallon, jordgubbar eller krossat daim. Möjligheterna är oändliga! Här på bilden har jag tagit detta recept och gjort en halv sats med chokladfyllning och på den andra halvan har jag först tagit ett tunt lager jordgubbssylt, sedan grädde med färska hallon utspridda. Jag delade rulltårtan, för tjockleken skiljer sig beroende på fyllningen, vilket kan påverka när man rullar själva kakan. På halvan med grädde och hallon spritsade jag grädde ovanpå och dekorerade med färska hallon och violer. Visste du att (obesprutade) violer kan ätas?

  Det här receptet kommer som sagt från min mormor Ingrid Nordén. Hon var en riktig talang i köket och många minns hennes fantastiska rätter. Tillsammans med min morfar Fritz Nordén bjöd hon på härliga och stämningsfulla middagar på släktgården Spargodt och sommarstället i Arild.

  Mina morföräldrar Ingrid och Fritz Nordén som delade passionen för både hästar och god mat.

  Fler gamla, härliga och intressanta recept hittar du här på sidan. Kolla i menyn efter vilken sorts rätt du är ute efter! Vad sägs om Ökensands-kakor, Sluring, Ina Graves marängtårta eller Kolatårta från Hovdala slott?

  Följ Smakminnen på Instagram och Facebook för det senaste om mat förr!

  Steg

  1
  Färdig

  Sätt ugnen på 250˚C. Vispa ägg och socker vitt (Red. anm. ca 5 minuter). Blanda raskt i mjöl och pulver (Red. anm. blanda i förväg mjöl och bakpulver, kan med fördel siktas i ägg och sockersmeten istället för att hällas i direkt).

  2
  Färdig

  Grädda på plåt (Red.anm. lägg ett bakpapper i en långpanna och bred ut smeten jämt över hela ytan). Stjälp upp på sockrat papper (Red. anm. Strö socker i ett tunt, jämt lager på ett bakplåtspapper och ta den gräddade kakan och lägg den upp och nedvänd på sockret. Dra försiktigt loss bakpappret. Om pappret inte vill lossna, kan du pensla vatten på bakplåtspappret, så lossnar den lättare.)

  3
  Färdig

  Rör alla ingredienser till smörkräm i maskin. Bred smörkrämen på då rulltårta har kallnat. (Red. anm. här kan du använda valfri fyllning: sylt, vispad grädde, vaniljkräm, etc.)

  4
  Färdig

  Rulla ihop, lägg kallt!
  Skär rulltårtan inför serveringen i skivor.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Kramsfågel
  nästa
  Silverkaka
  föregående
  Kramsfågel
  nästa
  Silverkaka

  Add Your Comment