0 0
Rulltårta med Chokladfyllning

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

3 ägg
150 g socker
60 g vetemjöl
25 g potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
100 g smör
100 g florsocker
1 äggula
syltat apelsinskal eller marmelad
2 tsk kakao

Rulltårta med Chokladfyllning

    Cuisine:
    • 250˚
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Rulltårta är en snabblagad fikaklassiker som är älskad av många. Detta är min mormors recept, men jag har inget minne av att hon har bakat den. Men andra i släkten minns den! Detta är ett enkelt och bra grundrecept på rulltårta som kan varieras i all oändlighet! Scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen!

    Här är det en chokladfyllning, men man kan använda sylt, vispad grädde eller vaniljkräm som fyllning. Man kan tillsätta hallon, jordgubbar eller krossat daim. Möjligheterna är oändliga! Här på bilden har jag tagit detta recept och gjort en halv sats med chokladfyllning och på den andra halvan har jag först tagit ett tunt lager jordgubbssylt, sedan grädde med färska hallon utspridda. Jag delade rulltårtan, för tjockleken skiljer sig beroende på fyllningen, vilket kan påverka när man rullar själva kakan. På halvan med grädde och hallon spritsade jag grädde ovanpå och dekorerade med färska hallon och violer. Visste du att (obesprutade) violer kan ätas?

    Det här receptet kommer som sagt från min mormor Ingrid Nordén. Hon var en riktig talang i köket och många minns hennes fantastiska rätter. Tillsammans med min morfar Fritz Nordén bjöd hon på härliga och stämningsfulla middagar på släktgården Spargodt och sommarstället i Arild.

    Mina morföräldrar Ingrid och Fritz Nordén som delade passionen för både hästar och god mat.

    Fler gamla, härliga och intressanta recept hittar du här på sidan. Kolla i menyn efter vilken sorts rätt du är ute efter! Vad sägs om Ökensands-kakor, Sluring, Ina Graves marängtårta eller Kolatårta från Hovdala slott? Sidan uppdateras ständigt med nya, roliga recept. Följ Smakminnen på Instagram och Facebook för det senaste om mat förr!

    Ps: Har du ett gammalt recept? Jag publicerar gärna dina recept! Maila bild och text till marloes@smakminnen.se. Exempel på inskickade recept: Ellas kaka från Margareta Dahlin och Vardagsefterrätt från instagramkontot @det.var.godare.forr som drivs av paret Katrina Asterlund och Patrik Nilsson.

    Steg

    1
    Färdig

    Sätt ugnen på 250˚C. Vispa ägg och socker vitt (Red. anm. ca 5 minuter). Blanda raskt i mjöl och pulver (Red. anm. blanda i förväg mjöl och bakpulver, kan med fördel siktas i ägg och sockersmeten istället för att hällas i direkt).

    2
    Färdig

    Grädda på plåt (Red.anm. lägg ett bakpapper i en långpanna och bred ut smeten jämt över hela ytan). Stjälp upp på sockrat papper (Red. anm. Strö socker i ett tunt, jämt lager på ett bakplåtspapper och ta den gräddade kakan och lägg den upp och nedvänd på sockret. Dra försiktigt loss bakpappret. Om pappret inte vill lossna, kan du pensla vatten på bakplåtspappret, så lossnar den lättare.)

    3
    Färdig

    Rör alla ingredienser till smörkräm i maskin. Bred smörkrämen på då rulltårta har kallnat. (Red. anm. här kan du använda valfri fyllning: sylt, vispad grädde, vaniljkräm, etc.)

    4
    Färdig

    Rulla ihop, lägg kallt!
    Skär rulltårtan inför serveringen i skivor.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recipe Reviews

    There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
    föregående
    Kramsfågel
    nästa
    Silverkaka
    föregående
    Kramsfågel
    nästa
    Silverkaka

    Add Your Comment