Ingredienser
-
900 gr prima vetemjöl
-
½ liter oskummad mjölk (helmjölk)
-
40 gr pressjäst
-
1½ gr saffran
-
150 gr smör
-
175 gr socker
-
1 ägg
-
25 gr sötmandel
-
6 bittermandlar
-
1 hg malagarussin eller 50 gr finskuren succat (jag tog sultana russin)
-
Till pensling:
-
25 gr sötmandel
-
40 gr socker
Om detta recept
Detta recept kommer från Iduns kokbok som gavs ut 1920. Historien om lussekatter är intressant, och till min förvåning finns det en koppling till Holland. Likaså med matjessill och lutfisk. Det är som om jag letar efter historiska matrelationer länderna emellan, men så är inte fallet. Det är underbara böcker om mathistoria som slumpmässigt visar mig detta.
Historien om just lussekatter kommer jag skriva om närmare Lucia.
Här får jag erkänna att brödbak inte är min starkaste sida. Men ve den som ger sig! Ett moment som jag alltid tycker är svårt är att knåda in smör-sockerblandningen i degen. Till en början verkar det omöjligt och smörsockret verkar i panik försöka fly bort från degen.
Det jag tycker är roligt med gamla recept är att det ändå skiljer sig från dagens. Här ska det vara malda mandlar i degen och russinen ska inte ligga på degen, men knådas in i den.
Resultatet av dessa saffransbullar är saftiga, väldoftande bullar. I receptet står att de bland annat kan formas till en lilja. Jag hittade inte ett bra exempel och gjorde den mest använda formen av lussekatter. I receptbeskrivningen står det att degen ska delas i åtta delar, men jag delade dem ännu en gång, vilket ledde till rätt så stora bullar.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Mammas berömda chokladtårta.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Smörgåstårta och Saffransostkaka.

Steg
1
Färdig
|
Beredning: Degen tillsättes, som på sid. 442 är beskrivet och får jäsa till sin dubbla storlek. |
2
Färdig
|
Saffranet behandlas som på sid. 443. |
3
Färdig
|
Smöret röres med sockret till skum och ägget vispas upp. Mandeln skållas (se sid. 443: Vid skållning lägges den i en skål, kokhett vatten påhälles, och mandeln får ligga däri, tills skalet lätt kan avtagas. -Mandel får aldrig koka, den blir härvid seg och förlorar i smak och arom. - Den upphälles då i durkslag, spolas med kallt vatten och torkas.) och males, russinen behandlas som på sid. 443 (Sultanrussin bör helst användas till bakning, emedan de äro utan kärnor. De sköljas före användningen i flera ljumma vatten och torkas i en duk, Då malagarussin användes, böra de ligga en stund i varmt vatten, varefter de torkas och urkärnas.) |
4
Färdig
|
När degen jäst till sin dubbla storlek, arbetas den med ovannämnda tillsatser samt med mera mjöl, om så behöves, och får åter jäsa upp. Den upphälles därefter på mjölat bakbord, knådas väl och delas i 8 delar. Dessa utbakas som i n:r 929 eller ock till flätor eller äss. (Red. Anm. jag tog klassiska lussekattformer.) |