0 0
Saffransostkaka

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
500 gram Kesella 10% fetthalt (2 x 250 g burk)
5 dl Creme fraîche 34% fetthalt
5 ägg (stora) vispas upp med
1 gram stött saffran + 1 krm strösocker, som sedan fått dra i 1 msk (15 ml) hett vatten i 10 min.
1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk vaniljpulver (finns äkta numera i små burkar)
1 msk strösocker
2 msk vetemjöl (eller maizenamjöl för glutenallergiker)
1 dl mandelmjöl (eller malen/finhackad mandel)
rivet skal av tvättad citron (zest-järn är fiffigt)

Saffransostkaka

  Cuisine:

  Guldgul och doftande ostkaka som passar bra till tebjudning. Enkel att göra. Passar fint att bjuda diabetiker på också.

  • 150 C (60 min)
  • Räcker till 8
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Saffransostkaka / till jul, påsk, midsommar, höstdagjämning eller när man fira något. Solgul kaka, röd sylt och vit grädde till blir en kaka för alla sinnen, även hörseln … jo, alla som smakar brukar säga: ”Mmmmm!” Den innehåller bara 1 msk strösocker, så diabetiker brukar förtjust ta både en och två bitar! Med färska söta hallon till blir det riktigt kalas!
  Observera att man skall använda helfeta mejeriprodukter till ostkakor! Smakerna kommer då fram på bästa sätt!

  När man använder äkta saffran så blir kakan både fylligare i smak och vackrare, och hela strån som man själv mal i mortel med lite av sockret blir alltid bäst för man ser dessutom att det är saffran och inte fuskvarianter. Med lite ljumt vatten i morteln efteråt som saffranet får ”badda” i förhöjer ytterligare den fina aromen och man får med allt i smeten. Jag använder äkta persisk Saffran från www.ekosaffran.se som importerar den yppersta kvaliteten, och den kommer ursprungligen från Khorasan som ligger beläget i nordöstra delarna av Iran. Ett område som är känt för att ha det optimala klimatet för saffranstillväxt! Kvalitet i varje strå! Se deras infosida!

  Äkta Saffranskrokus (Crocus sativus) odlas! Obs! Det brukar finnas ”saffran” i basarer och på marknader på turistorter t ex runt Medelhavet, men ofta är det den lokala varianten av vild saffranskrokus, svagare i doft och smak och blekare i färg (inte rödgul) och ibland även utblandad med torkade kronblad av ringblommor. Vild saffranskrokus (Crocus cartwrightianus) finns i Grekland (Kreta bl a) och säljs på marknaderna där. Men vet man vad man köper så är är det väl o.k. Den används där på samma sätt som i Spanien och Italien.

  Tips! Gör ditt saffran ännu finare och drygare, gör som bagarna – marinera kryddan och låt den vila någon vecka i kylskåpet, eller ännu hellre flera månader.

  • Lägg hela strån 1 gram saffran tillsammans med 10 gram strösocker i en ren glasburk med rent skruvlock. Häll sedan på 10 gram cognac och rör om tills det mesta av sockret har löst sig. Sätt på locket och ställ på en mörk sval plats.
   Skaka om nån gång då och då.

  Tipset är från den franska bagaren Sébastien Boudet!
  Om du vill ersätta vanlig saffran med den här inlagda varianten så motsvaras 0,5 gram saffran av ungefär 10 gram saffransblandning.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Löksoppa Folkestorp, Borstplaat (en holländsk sötsak) och Rulltårta.

  Recept på Snibbar - ett gott bröd.
  Snibbar till julbordet passar väldigt bra ihop med rökt fårfiol eller julskinka.

   

  Recept på Mormors maränger
  Mormors maränger är ett gammalt recept som ger riktigt goda småsega maränger med knaprig och spröd yta.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  1 - Vispa ihop äggsmeten, rör i Kesella och creme fraîche med stadig ballongvisp till jämn smet (går jättefort)

  2
  Färdig

  2 - Hälles i smord (med smör) och STOR pajform, bröad med finhackad sötmandel (kör 200 gram mandlar i mixer, och ha i burk i kylskåpet!) eller använd färdigt mandelmjöl. Min pajform är 28 cm bottendiameter x 5 cm höjd (se bilden).

  3
  Färdig

  3 – Grädda i 150 grader varm ugn 1 timme på mellanfalsen eller nedre delen. OBS! Den pöser upp som en sufflé så kolla ytan så den inte bränns. Ställ i så fall en plåt ovanför. Ställ tidur på ringning!

  4
  Färdig

  4 - Efter 1 timme STÄNG AV ugnen men låt kakan stå kvar i ugnen 1 timme till tills den ”stannat” och fått guldgul till gyllenbrun färg. Den sjunker ner då! Som en sufflé.

  5
  Färdig

  5 - Svalna under en ren handduk och med ett ”lock”ovanpå, t ex en bricka när den svalnat och sjunkit lite. Handduken suger upp vattenånga från kakan och den blir ändå fuktig och fin. Lite frasig i konsistensen.

  6
  Färdig

  Serveras rumstempererad med fin sylt eller bärsås, (körsbär, hallon, plommon) ev klick av lättvispad grädde också (snyggt och gott). Färska bär? Hallon t ex. Här hade vi min såsiga sylt av de blåa plommon som Linné kallade "Abeller" (Skånska resan 1749). Vi kallar dem sviskon när de blivit torkade.
  Om man byter ut saffranet mot 1 tsk nymortlad kardemumma och i övrigt gör som i receptet ovan, blir det också gott och nära ursprunget – Carl Butlers eget recept. (^.^)
  Lycka till!

  PearlM

  Akvarellmålare och fotograf, förr tårtbagare åt släkt och vänner, och jag följer släktens traditioner i att använda goda och äkta råvaror i allt som rör La Cuisine. Älsklingskokböckerna har skrivits av Hiram och Pernilla, Julia Child och Jamie Oliver. En senare förtjusning har blivit Hugh Fearnley-Whittingstalls inspirerande TV-serier. Jo, det går VISST att använda röda mogna jordgubbar i sin Grekiska sallad! Om man inte tål tomater. (^.^) Och för att citera Julia Child, ”Om du är rädd för smör – ta grädde i stället” / Bon appétit!

  föregående
  Butlers Ostkaka på Margaretas vis
  nästa
  Inlagd Gurka och Pressgurka
  föregående
  Butlers Ostkaka på Margaretas vis
  nästa
  Inlagd Gurka och Pressgurka
  Be the first to write a review

  Add Your Comment