Ingredienser
-
200 g (4 dl) vetemjöl
-
3 tsk bakpulver
-
100 g smör
-
270 g (3 dl) socker
-
3 ägg
-
1½ dl hackade hasselnötter eller sötmandel
-
2 msk kakao
-
150 g kokt potatis
-
1 tsk vaniljsocker
-
1 dl mjölk
Om detta recept
Vad sägs om en saftig chokladkaka med nötter till fikat? Den är lättbakad och hemligheten varför den är så saftig stavas kokt potatis. Därmed kan du intala dig själv att kakan är lite nyttig.
Sussis gårdsbageri
Receptet på Chokladkaka med nötter hittade Susanne Lindqvist i Modern bakning. Marabous handbok i bakpulverbak från 1946. Sussi driver det väldigt populära Sussis gårdsbageri, som ligger mellan Örsundsbro och Bålsta i Uppland. Här bakas bland annat surdegsbröd som gräddas i stenugn. Alla ingredienser är helt naturliga och närproducerad. I sortimentet finns även fikabröd och kakor som kan avnjutas i det charmiga caféet intill butiken. www.sussisgårdsbageri.se

Om receptet
”Receptet hittade jag i boken ”Modern bakning. Marabous handbok i bakpulverbak” från 1946, som jag fick av min mans faster Britta. Jag har inga minnen av receptet, men jag fastnade för den eftersom den innehåller mandel, vilket förr var en lyxig ingrediens som passar till jul. Potatisen i kakan gör att den är saftig.”

Jul på Salnecke
Som del av projektet Historisk mat i Fjärdhundraland arrangerades det 2018 en julmarknad vid Salnecke slott utanför Örsundsbro i Uppland. I samband med det trycktes det en broschyr med gamla recept från Fjärdhundralands medlemmar. Det här receptet på Saftig chokladkaka med nötter fanns med i broschyren.
Projektet Historisk mat i Fjärdhundraland finansieras av Landsbygdsprogrammet genom Jordbruksverket med medfinansiering av Region Uppsala, Enköpings Kommun, Länsstyrelsen Uppsala län och Svenska Kyrkan (Lagunda församling). Smakminnen var en av deltagarna i projeket.
Fjärdhundraland
Sussis gårdsbageri är, liksom Smakminnen, medlem i Fjärdhundraland. Fjärdhundraland ligger mellan Stockholm, Uppsala, Sala och Västerås. Här hittar du massor av god mat, spännande historia, vindlande småvägar och vacker natur.
Steg
1
Färdig
|
Originaltext, uppdelad i steg för stegTag fram alla ingredienserna. Smörj och brödbeströ en rund eller avlång kakform. |
2
Färdig
|
Pressa eller riv potatisen. Sikta eller rör väl samman mjöl och bakpulver. |
3
Färdig
|
Rör fettet mjukt och tillsätt efter hand sockret samt de söndervispade äggen litet i sänder. |
4
Färdig
|
Rör ner nötter (mandel), kakao, vanilj och potatis samt sist mjölblandning och mjölk växelvis. |
5
Färdig
|
Häll smeten i formen och grädda kakan i svag ugnsvärme (150-250˚ C) omkr. 1 tim. Pröva med sticka. |
6
Färdig
|
Låt kakan stå kvar i formen en kort stund, innan den stjälpes upp. |