0 0
Saftig Morotskaka från 1783

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

2 cups (4,7 dl) vetemjöl
1 msk kanel
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3/4 cup (1,8 dl) rapsolja
2 cups (4,7 dl) socker
4 ägg
2 cups (4,7 dl) finrivna morötter
Frosting:
100 gr färskost, t.ex. Philadelphia
100 gr smält smör, avsvalnat
1½ dl florsocker
Rivet skal och saft av ½ citron

Saftig Morotskaka från 1783

    Cuisine:

      Lika enkelt att tillaga som en kladdkaka! En saftig kaka med sina rötter i USA.

      • 175˚C
      • Easy

      Ingredienser

      Om detta recept

      Share

      Det finns morotskaka och det finns morotskaka. Just den här Saftiga Morotskakan efter ett recept från 1783 bär på en spännande historia. Den är lika lätt att baka som en vanlig morotskaka och är saftig och smakrik!

      I stort sett alla fik runtom i landet serverar morotskaka. En saftig kaka med smak av kanel och ibland andra kryddor, och ett tjockt lager med så kallad ”frosting”  – som ger en fräsch brytning mot den söta kakan.

      Recept på morotskaka från 1783
      Varsågoda! En saftig och smakrik morotskaka efter recept från 1783!

      Morötter har använts länge för att ge sötma till kakor, speciellt när socker fortfarande var en exklusiv vara. För många år sedan gjorde jag ett försök att ”koka sirap af morötter” – ett recept som jag hittade bland våra släkts handskrivna recept från 1800-talet. Det blev aldrig en sirap – något gick fel när jag försökte mig på detta recept.

      Historien bakom receptet

      Här kommer ett recept som säger sig ha gamla anor. Helt ärligt måste jag säga att jag undrar hur mycket detta recept skiljer sig från originalreceptet. Receptet är hämtat från New York Cookbook (1992), Molly O’Neill där hon skriver att den serverades George Washington på Fraunces Tavern i lower Manhattan. Året var den 25 november 1783. På Fraunces Tavern organiserades en avskedsfest för George Washingtons officerare, efter att ha segrat i den Nordamerikanska frihetskriget.

      Anledningen till tillställningen på Manhattan var British Evacuation Day. Molly O’Neill skriver att hon har anpassat receptet som hon hittade i The Thirteen Colonies Cookbook (1975), skriven av Mary Donovan, Amy Hatrack, and Frances Schull. Sex år senare blev han president.

      När Cream Cheese Frostingen hittade till Morotskakan

      Morotkakan som vi känner idag har så kallad frosting – en blandning mellan färskost, smält smör, florsocker och citron. Men när kom denna frosting på morotskakan? Det äldsta receptet i USA på morotskaka med frosting är från 1960-talet.

      Här får ni både ovannämnda originalreceptet och ett recept på frosting. I receptet på Saftig Morotskaka står det att den ska bakas i en rund sockerkaksform. Därför är mängden frosting anpassad till detta.

      Recept på morotskaka från 1783. Originalreceptet har ingen frosting på kakan.
      Morotskakan såsom den serverades på 1700-talet. Utan frosting. Kakan är saftig och smakar mycket, och därför behövs det egentligen ingen frosting. Fast, det är ju så gott! I receptbeskrivningen finns även frosting med. Då kan du välja själv hur du vill servera kakan!

      Några tips på hur du kan variera morotskakan:

      • Hacka en ½ dl valnötter och blanda ner i smeten.
      • Förväll  en näve russin i ljummet vatten (kokt och avsvalnat) i 20 minuter och blanda ner russinen i smeten.
      • Du kan servera morotskakan utan cream cheese frosting, med cream cheese frosting eller en glasyr baserad på florsocker, äggvita och lite citron.

      Här ett tips på några produkter som passar det här receptet.

      Nedan kommer några affiliate-länkar, vilket innebär att om du köper produkten, då kommer jag att få en liten provision. Jag tipsar endast om produkter som jag tror på och som jag i de flesta fall själv använder.

      En sockerkaksform som passar detta recept är Nordic Ware Anniversary Bundt Pan. Nordic Ware låter som ett Skandinaviskt företag, men så är det inte. Den grundades för 75 år sedan i USA. En amerikansk kakform till en amerikansk kaka!

      Nordic Ware Anniversary Bundt Pan
      Nordic Ware Anniversary Bundt Pan passar utmärkt till receptet på Morotskaka från 1783!

      Vidare kan jag varmt rekommendera en Bosch elvisp som jag använder till allt från att vispa grädde, aoili och till exempel denna morotskaka!

      Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

      Moussaka på svenska är en värmande vardagsrätt som snabbt blir en favorit på middagsbordet!
      Semlor efter ett recept från 1903.
      Semlor såsom de såg ut runt förra sekelskiftet. De serveras i en djup tallrik med varm mjölk. Receptet är från 1903.

      Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

      Steg

      1
      Färdig

      Blanda vetemjöl, kanel, bikarbonat och salt i en bunke.

      2
      Färdig

      Blanda matolja, socker, ägg och finrivna morötter i en separat bunke.

      3
      Färdig

      Blanda smeten med de torra ingrediens-blandningen. Häll upp i en smord och bröad rund sockerkaksform.

      4
      Färdig

      Grädda ca en timme i 175˚C. Prova med en sticka om kakan är torr. När den är det, ta ut den och stjälp efter några minuter upp den på ett galler.

      5
      Färdig

      Frosting: Vispa alla ingredienser till en slät massa. Spritsa eller klicka ut det på kakan.

      Marloes

      Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

      föregående
      Ärtgröt
      nästa
      Djävulsägg, ett tilltugg från 1980-talet.
      föregående
      Ärtgröt
      nästa
      Djävulsägg, ett tilltugg från 1980-talet.
      Be the first to write a review

      Add Your Comment