Ingredienser
-
2 cups (4,7 dl) vetemjöl
-
1 msk kanel
-
2 tsk bikarbonat
-
1 tsk salt
-
3/4 cup (1,8 dl) rapsolja
-
2 cups (4,7 dl) socker
-
4 ägg
-
2 cups (4,7 dl) finrivna morötter
-
-
Frosting:
-
100 gr färskost, t.ex. Philadelphia
-
100 gr smält smör, avsvalnat
-
1½ dl florsocker
-
Rivet skal och saft av ½ citron
Om detta recept
Det finns morotskaka och det finns morotskaka. Just den här Saftiga Morotskakan efter ett recept från 1783 bär på en spännande historia. Den är lika lätt att baka som en vanlig morotskaka och är saftig och smakrik!
I stort sett alla fik runtom i landet serverar morotskaka. En saftig kaka med smak av kanel och ibland andra kryddor, och ett tjockt lager med så kallad ”frosting” – som ger en fräsch brytning mot den söta kakan.

Morötter har använts länge för att ge sötma till kakor, speciellt när socker fortfarande var en exklusiv vara. För många år sedan gjorde jag ett försök att ”koka sirap af morötter” – ett recept som jag hittade bland våra släkts handskrivna recept från 1800-talet. Det blev aldrig en sirap – något gick fel när jag försökte mig på detta recept.
Historien bakom receptet
Här kommer ett recept som säger sig ha gamla anor. Helt ärligt måste jag säga att jag undrar hur mycket detta recept skiljer sig från originalreceptet. Receptet är hämtat från New York Cookbook (1992), Molly O’Neill där hon skriver att den serverades George Washington på Fraunces Tavern i lower Manhattan. Året var den 25 november 1783. På Fraunces Tavern organiserades en avskedsfest för George Washingtons officerare, efter att ha segrat i den Nordamerikanska frihetskriget.
Anledningen till tillställningen på Manhattan var British Evacuation Day. Molly O’Neill skriver att hon har anpassat receptet som hon hittade i The Thirteen Colonies Cookbook (1975), skriven av Mary Donovan, Amy Hatrack, and Frances Schull. Sex år senare blev han president.
När Cream Cheese Frostingen hittade till Morotskakan
Morotkakan som vi känner idag har så kallad frosting – en blandning mellan färskost, smält smör, florsocker och citron. Men när kom denna frosting på morotskakan? Det äldsta receptet i USA på morotskaka med frosting är från 1960-talet.
Här får ni både ovannämnda originalreceptet och ett recept på frosting. I receptet på Saftig Morotskaka står det att den ska bakas i en rund sockerkaksform. Därför är mängden frosting anpassad till detta.

Några tips på hur du kan variera morotskakan:
- Hacka en ½ dl valnötter och blanda ner i smeten.
- Förväll en näve russin i ljummet vatten (kokt och avsvalnat) i 20 minuter och blanda ner russinen i smeten.
- Du kan servera morotskakan utan cream cheese frosting, med cream cheese frosting eller en glasyr baserad på florsocker, äggvita och lite citron.
Här ett tips på några produkter som passar det här receptet.
Nedan kommer några affiliate-länkar, vilket innebär att om du köper produkten, då kommer jag att få en liten provision. Jag tipsar endast om produkter som jag tror på och som jag i de flesta fall själv använder.
En sockerkaksform som passar detta recept är Nordic Ware Anniversary Bundt Pan. Nordic Ware låter som ett Skandinaviskt företag, men så är det inte. Den grundades för 75 år sedan i USA. En amerikansk kakform till en amerikansk kaka!

Vidare kan jag varmt rekommendera en Bosch elvisp som jag använder till allt från att vispa grädde, aoili och till exempel denna morotskaka!
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Blanda vetemjöl, kanel, bikarbonat och salt i en bunke. |
2
Färdig
|
Blanda matolja, socker, ägg och finrivna morötter i en separat bunke. |
3
Färdig
|
Blanda smeten med de torra ingrediens-blandningen. Häll upp i en smord och bröad rund sockerkaksform. |
4
Färdig
|
Grädda ca en timme i 175˚C. Prova med en sticka om kakan är torr. När den är det, ta ut den och stjälp efter några minuter upp den på ett galler. |
5
Färdig
|
Frosting: Vispa alla ingredienser till en slät massa. Spritsa eller klicka ut det på kakan. |