0 0
Schacktårta

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Kakan:
5-5½ hg florsocker
6 ägg
3-4 hg smör
1½ dl grädde
5 hg vetemjöl (1 liter)
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Kräm:
1 1/4 - 1½ hg smör
1 1/4 - 1½ hg florsocker
3 msk grädde eller mjölk
1 hg blockchoklad
2 msk kakao
2-3 äggvitor
1 hg florsocker

Schacktårta

  Cuisine:

  En god och fyllig kaka med vackra schackrutor!

  • 175-200
  • Räcker till 25
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Denna tårta bakade jag och min dotter inför en tårttävling som utlystes av Säva Ridcenter som hade en digital Hästival den 1 maj. Vanligtvis har Hästivalen ett späckat och fartfylld program, med stor publik, men på grund av Corona blev det en digital version.

  Tårtan vann inte, men det var väldigt roligt att baka den. Det var väldigt spännande att sätta kniven i tårtan för att se hur väl vi hade lyckats med att få schackrutor. Att få så snygga rutor som i boken lyckades vi inte med, men det kan vi ta som en utmaning tills nästa gång vi bakar tårtan! Vill man ha tårtan lite somrigare, kan jordgubbar placeras som dekoration på tårtan. Vi hade hästskor i marsipan. Vi använde en kakform och dekorerade med ätbart guld-och silverpulver som finns att köpa i de stora matbutikerna.

  Receptet är från Nytt på kakfatet, första upplagan 1953. Den här tårtan passar enligt boken till månaden februari. De har 12 tårtor, och med dagens tänk på hållbarhet och närproducerat, är de helt i tiden. Så här skriver kokboksförfattarna:

  MÅNADENS TÅRTA

  Det är faktiskt så att till varje månad på året passar en bestämd typ av tårta. I bärmånaden gör vi en bärtårta, om hösten kanske en nöttårta och vårens tårta kan bli en apelsin-eller rabarbertårta. Vintertid dekorerar vi tårtan med konserverade frukter eller bjuder på en chokladtårta.

  Vidare står det om just Schacktårtan:

  Ännu dröjer vintern kvar. Vad vi nu kanske mest längtar efter är en god, fyllig chokladkaka. 

  Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om SilverkakaVarma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?

  Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!

  Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept (från 1980-talet eller äldre) som du vill publicera här på sidan? Kontakta Smakminnen via sociala medier eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Självklart kommer jag att nämna uppgifter som Instagramkonto, blogg, företag mm. Allt enligt önskemål! Exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

  Steg

  1
  Färdig

  Kakan. (Ställ ugnen på 175-200 grader)
  Smeten skall gräddas till två lika stora runda kakor. Har man två formar gräddas kakorna samtidigt i annat fall gräddas hälften av smeten först och därefter den andra hälften. Smörj formen väl och mjöla den lätt.

  2
  Färdig

  Klipp remsor av stadigt vitt papper, olja dem på båda sidor samt fäst ihop dem med pappersklämmare eller knappnål. Ställ pappersringar i formen sås om bilden visar.

  3
  Färdig

  Vispa gulor och socker + 4 msk vatten poröst. Rör smöret smidigt och häll i äggsmeten litet i sänder. Blanda ner grädden omväxlande med mjölet och bakpulvret, som helst siktas tillsammans. Rör sist försiktigt ner de uppvispade vitorna. Dela smeten i två lika delar och rör ner kakao i den ena - vanilj i den andra.

  4
  Färdig

  Fyll den ena kakans mittring och ytterring med ljus smet och mellanringen med chokladsmet. Gör tvärtom med den andra kakan - chokladsmet i mittringen och ytterringen och ljus smet i mellanringen.

  5
  Färdig

  Då smeten är jämnt utbredd lyfter man försiktigt upp pappersringarna, så att de ljusa och mörka skikten ej rubbas. Grädda kakorna i ganska svag ugnsvärme (175-200 grader) omkr. 40 min. eller tills de är lätt gräddade. Låt dem kallna.

  6
  Färdig

  Skär ev. av ytterskorpan på båda kakorna. Bred en del av krämen (se nedan) mellan och tryck väl ihop bottnarna. Täck hela tårtan med resten av krämen och låt den stå minst några timmar innan den skäres.

  7
  Färdig

  Krämen: Smält chokladen på svag värme (Red. anm. vattenbad). Rör smör och florsocker poröst och blanda ner grädden droppvis. Sätt till den avsvalnade chokladen och kakaon.

  8
  Färdig

  Vispa vitorna till hårt skum och blanda ner sockret. Vänd ner marängen i krämen litet i sänder.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Smörgåstårta
  nästa
  Chokladmuffins
  föregående
  Smörgåstårta
  nästa
  Chokladmuffins
  Be the first to write a review

  Add Your Comment