Semlor, recept från 1936

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
1 ägg
3 msk. socker
75 gr. smör
1 dl tjock grädde (vispgrädde)
1 dl vatten
35 gr. jäst
500 gr. vetemjöl
Fyllning:
25 gr. sötmandel
2-3 bittermandlar
ett par msk. socker
2 dl. tjock grädde

Spara detta recept

[userpro_bookmark width="100%"]

Semlor, recept från 1936

  Rätt:

  Goda bullar blir det av detta recept. Inte så stora som i vissa andra recept, men mätt blir man även på dessa!

  • Portioner 10
  • Medium

  Ingredienser

  Historien

  Dela

  Här ett recept som jag har hämtat ur Kajsas kokbok, kokbok för lanthushåll från 1936. Boken fick jag av min svärmor, Tora Svensson. Att den har använts flitigt syns på de tummade sidorna och de många lösa, handskrivna recept som finns med i boken. Tack, Tora, för boken!

  Det var först under 1930-talet att semlan fick en klick grädde mellan bullen med fyllningen och hatten. Men, i det här receptet finns traditionen att äta den med mjölk kvar: det står mot slutet. Gamla och nya traditioner i en och samma bulle! I det här receptet är det inte heller mandelmassa som gömmer sig i bullen, men ett inkråm skapad av bullen, malda mandlar, lite socker och vispad grädde. Gott blir det, och det är alltid roligt att uppleva hur det smakade förr!

  Förresten: ser ni 1800-tals tesilen med te i? Det är Yunnan Golden Tips Dongzhai från Pekoe ekologiskt te. Pekoe säljer ekologiskt te av hög kvalitet på nätet sedan 2009 och har de senaste åren blivit rasande populär bland te-älskare och kombucha-fantaster. Jag kan varmt rekommendera ett besök till deras sida!

  Ps: För oss gick mycket mera grädde åt än det som står angivet i receptet. Jag tror 3 dl grädde extra.

  Visst blev det en busig bulle!

  (Besökt 30 gånger, 1 besök idag)

  Steg

  1
  Färdigt

  Beredning: Ägg och socker vispas kraftigt i degfatet.

  2
  Färdigt

  Smöret smältes; grädde och vatten ljummas, och jästen utröres med ett pas tsk socker.

  3
  Färdigt

  Alla ingredienser arbetas till en smidig deg, som får stå väl övertäckt att jäsa. Då den jäst sin dubbla storlek, upplägges den på bakbordet, arbetas blank och slät och utbakas till runda bullar, vilka få jäsa mycket väl på smord plåt.

  4
  Färdigt

  Gräddas i god ugnsvärme (250˚C) 4-8 minuter (beroende på storleken), penslas över med hett vatten och få stå övertäckta att svalna.

  5
  Färdigt

  Före serveringen siktas de över med florsocker, och de kunna även fyllas med grädde och mandel. Man skär då ett lock på varje bulle, och urhålkar den försiktigt.

  6
  Färdigt

  Den urhålkade massan blandas med den skållade mandeln samt socker efter smak och litet av den vispade grädden.

  7
  Färdigt

  Bullarna fylles med massan och en stor klick grädde placeras ovanpå. Locket pålägges, bullarna siktas över med florsocker och serveras med varm eller kall mjölk.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  Recensioner

  Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
  tidigare
  Plain scones från 1861
  nästa
  Finaste apelsinmarmelad.
  tidigare
  Plain scones från 1861
  nästa
  Finaste apelsinmarmelad.

  Lägg till din kommentar