Semlor, recept från 1936

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
1 ägg
3 msk. socker
75 gr. smör
1 dl tjock grädde (vispgrädde)
1 dl vatten
35 gr. jäst
500 gr. vetemjöl
Fyllning:
25 gr. sötmandel
2-3 bittermandlar
ett par msk. socker
2 dl. tjock grädde

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Semlor, recept från 1936

  Cuisine:

  Goda bullar blir det av detta recept. Inte så stora som i vissa andra recept, men mätt blir man även på dessa!

  • Serves 10
  • Medium

  Ingredients

  Directions

  Share

  Här ett recept som jag har hämtat ur Kajsas kokbok, kokbok för lanthushåll från 1936. Boken fick jag av min svärmor, Tora Svensson. Att den har använts flitigt syns på de tummade sidorna och de många lösa, handskrivna recept som finns med i boken. Tack, Tora, för boken!

  Det var först under 1930-talet att semlan fick en klick grädde mellan bullen med fyllningen och hatten. Men, i det här receptet finns traditionen att äta den med mjölk kvar: det står mot slutet. Gamla och nya traditioner i en och samma bulle! I det här receptet är det inte heller mandelmassa som gömmer sig i bullen, men ett inkråm skapad av bullen, malda mandlar, lite socker och vispad grädde. Gott blir det, och det är alltid roligt att uppleva hur det smakade förr!

  Förresten: ser ni 1800-tals tesilen med te i? Det är Yunnan Golden Tips Dongzhai från Pekoe ekologiskt te. Pekoe säljer ekologiskt te av hög kvalitet på nätet sedan 2009 och har de senaste åren blivit rasande populär bland te-älskare och kombucha-fantaster. Jag kan varmt rekommendera ett besök till deras sida!

  Ps: För oss gick mycket mera grädde åt än det som står angivet i receptet. Jag tror 3 dl grädde extra.

  Visst blev det en busig bulle!

  (Besökt 49 gånger, 1 besök idag)

  Steps

  1
  Done

  Beredning: Ägg och socker vispas kraftigt i degfatet.

  2
  Done

  Smöret smältes; grädde och vatten ljummas, och jästen utröres med ett pas tsk socker.

  3
  Done

  Alla ingredienser arbetas till en smidig deg, som får stå väl övertäckt att jäsa. Då den jäst sin dubbla storlek, upplägges den på bakbordet, arbetas blank och slät och utbakas till runda bullar, vilka få jäsa mycket väl på smord plåt.

  4
  Done

  Gräddas i god ugnsvärme (250˚C) 4-8 minuter (beroende på storleken), penslas över med hett vatten och få stå övertäckta att svalna.

  5
  Done

  Före serveringen siktas de över med florsocker, och de kunna även fyllas med grädde och mandel. Man skär då ett lock på varje bulle, och urhålkar den försiktigt.

  6
  Done

  Den urhålkade massan blandas med den skållade mandeln samt socker efter smak och litet av den vispade grädden.

  7
  Done

  Bullarna fylles med massan och en stor klick grädde placeras ovanpå. Locket pålägges, bullarna siktas över med florsocker och serveras med varm eller kall mjölk.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  Recipe Reviews

  There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
  previous
  Plain scones från 1861
  next
  Finaste apelsinmarmelad.
  previous
  Plain scones från 1861
  next
  Finaste apelsinmarmelad.

  Add Your Comment