• Home
  • Drycker
  • Sherry-kobbel, en elegant grön drink från 1800-talet
0 0
Sherry-kobbel, en elegant grön drink från 1800-talet

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
2,5 dl sherry
3 dl vichyvatten (eller blanda i efter smak)
1 vinglas (1,5 dl) curacau (T.ex. Bols Blue Curacau)
1 msk strösocker
krossad is

Sherry-kobbel, en elegant grön drink från 1800-talet

Cuisine:

En elegant drink med många härliga smaker.

  • Räcker till 7
  • Medium

Ingredienser

Om detta recept

Share

Grön och elegant är Sherry-kobbel. Med Sherry och Blue Curacau som grund i denna festliga drink blir smakerna intressanta och inte alls för söta. Vill du ha den sötare så kan du utöka mängden socker i receptet.

Sherry-kobbel kan drickas året runt, men med sin gröna färg är den riktigt trevligt att servera på en bricka med en ljusslinga. Till Halloween kan glasen dekoreras på ett passande sätt, till exempel. Drinken är inte så söt, och har man sockerlag kan den göras sötare efter smak.

Sherry-kobbel en elegant grön drink recept
Spännande grönt och vackert på en bricka med en ljusslinga blir Sherry-kobbel efter ett recept från mitten på 1800-talet.

Ett 1800-talsrecept

Receptet kommer från Husmoderns kokbok från 1907, där en del av boken består av Gustafva Björklunds recept. Dessa recept har tidigare publicerats och är från mitten på 1800-talet. Det är så roligt att läsa om drinkar från 1800-talets slut, för de är lika aktuella idag, kan jag tycka. En tidlös drink, med andra ord.

Sherry-kobbel ska enligt originalreceptet serveras i dricksglas. Välj vad du tycker är bäst och dekorera med till exempel en bit apelsinskiva.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormors ÄppelkompottNyponmärg och Havregrynskakor.

Mormors maränger är en skatt i skafferiet. Receptet är minst 80 år gammal.

 

Bästa receptet på mjuk pepparkaka.
Mjuk pepparkaka är lika enkelt att baka som en kladdkaka. Resultatet är en saftig, luftig och smakrik kaka!

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Steg

1
Färdig

Originaltext, i nästa steg följer modern steg-för-steg text

Sockret upplöses i sherryn; likören och vichyvattnet tillsättas. Blandningen hälles i dricksglas, hvilka fyllas med is. Drickes genom ett halmstrå. Istället för vin kan bärsaft användas.

2
Färdig

Rör ner sockret i Sherryn.
Du kan också välja att göra ett sockerlag på 1 dl socker och 1 dl vatten. Blanda socker och vatten i en kastrull och värm långsamt tills sockret löst sig. Låt det svalna. Tillsätt sockerlaget efter att drinkarna är färdigblandade.

3
Färdig

Tillsätt Blue Curacao och Vichyvatten.
I originalreceptet står det att 1 flaska ska användas. Hur stora flaskorna var på 1800-talet vet jag inte. Jag använde mig av en liten flaska på 0,33 liter. Här kan du tillsätta vichyvatten sist och börja med lite och öka efter smak.

4
Färdig

Häll upp i dricksglas som är fyllda med is. Servera med ett sugrör.
I receptet står inte till hur många glas detta ska räcka. Totalt blir det 7 dl färdigblandad drink. Är man törstig kan större glas användas, och om detta är en drink före maten kan en mindre mängd passa.
Skål!

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Klassisk Schwarzwaldtårta med Chokladlöv
nästa
Lyxiga Mandelmusslor
föregående
Klassisk Schwarzwaldtårta med Chokladlöv
nästa
Lyxiga Mandelmusslor
Be the first to write a review

Add Your Comment