Ingredienser
-
2,5 dl sherry
-
3 dl vichyvatten (eller blanda i efter smak)
-
1 vinglas (1,5 dl) curacau (T.ex. Bols Blue Curacau)
-
1 msk strösocker
-
krossad is
Om detta recept
Grön och elegant är Sherry-kobbel. Med Sherry och Blue Curacau som grund i denna festliga drink blir smakerna intressanta och inte alls för söta. Vill du ha den sötare så kan du utöka mängden socker i receptet.
Sherry-kobbel kan drickas året runt, men med sin gröna färg är den riktigt trevligt att servera på en bricka med en ljusslinga. Till Halloween kan glasen dekoreras på ett passande sätt, till exempel. Drinken är inte så söt, och har man sockerlag kan den göras sötare efter smak.

Ett 1800-talsrecept
Receptet kommer från Husmoderns kokbok från 1907, där en del av boken består av Gustafva Björklunds recept. Dessa recept har tidigare publicerats och är från mitten på 1800-talet. Det är så roligt att läsa om drinkar från 1800-talets slut, för de är lika aktuella idag, kan jag tycka. En tidlös drink, med andra ord.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormors Äppelkompott, Nyponmärg och Havregrynskakor.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Originaltext, i nästa steg följer modern steg-för-steg textSockret upplöses i sherryn; likören och vichyvattnet tillsättas. Blandningen hälles i dricksglas, hvilka fyllas med is. Drickes genom ett halmstrå. Istället för vin kan bärsaft användas. |
2
Färdig
|
Rör ner sockret i Sherryn. |
3
Färdig
|
Tillsätt Blue Curacao och Vichyvatten. |
4
Färdig
|
Häll upp i dricksglas som är fyllda med is. Servera med ett sugrör. |