• Home
 • Kakor
 • Skurna pepparkakor – ett gammalt recept på knapriga kakor
0 0
Skurna pepparkakor – ett gammalt recept på knapriga kakor

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

550 gr vetemjöl
2½ tesked bakpulver
100-200 gr sötmandel
250 gr smör eller margarin
200 gr socker
1,3 dl sirap
3 tsk kanel
1½ tsk ingefära
1 tsk nejlikor

Skurna pepparkakor – ett gammalt recept på knapriga kakor

Dessa små härliga kakor är farligt goda.

  Cuisine:

  Att ha en rulle deg i frysen gör att man lätt kan trolla fram nygräddade pepparkakor.

  • 200˚C
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Knapriga kryddstarka pepparkakor utan att kavla. Det här receptet på Skurna pepparkakor är från åtminstone 1950-talet, om inte tidigare, och ger knapriga, kryddstarka kakor. Min mormor brukade baka dessa kakor inför julen, och de brukade ha en strykande åtgång.

  Under min uppväxt firade vi i stort sett alla jular på släktgården Spargodt i Skåne. Vi hade kört den långa resan från Holland och längtade efter att komma fram. Om vi kom fram i dagsljus tävlade vi om vem som såg den långa Lindallén först. Spargodt är en ståtlig gård som ligger mitt i en 1 kilometer lång Lindallé som min mormors far, William Weibull, planterade samma år som min mormor föddes, nämligen 1917. En rolig detalj är att Lindarna importerades från Holland. En holländsk allé i Skåne – mina rötter på ett och samma ställe!

  Att köra i allén gav mig jubelkänslor. Snart var vi framme! Utanför Mangårdsbyggnaden hade mina morföräldrar två stora julgranar, och det lyste varmt från fönstren. Ofta var köksfönstren immiga av allt bak och matlagning.

  Min morbror Jan Nordén är fotograf i Lund. Han är väldigt omtyckt och är en äkta Lundaprofil, men mest av allt lyckas han få olika känslor att framträda i sina bilder. Humor, kärlek, allvar, ja, allt. Väldigt många bilder finns att se på hans hemsida: https://www.fotograf-norden.com/

  Fotograf Jan Nordén, utställning 2020-2021
  Här får ni se Spargodts Lindallé, som min morbror Jan Nordén har fotograferat många, många gånger. Just nu är han aktuell med en utställning i Domkyrkoforum i Lund.

  Jo, tillbaka till de goda skurna pepparkakorna. Fördelen med detta recept är att det inte finns ett kokmoment med, vilket annars är vanligt med pepparkakor.

  Av den färdiga degen skapar man rullar, som ska stå kallt en stund. Vad man kan göra, är att man fryser ner en rulle, eller en del av en rulle, som efter behag kan tas fram för att baka nygräddade skurna pepparkakor.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensands-kakorNasi goreng och Äppelbakelser.

  Recept på mormors äppelkompott
  Mormors äppelkompott kan användas på olika sätt. Som dessert med en klick grädde, som fyllning i en paj eller till julskinka med en klick senap.

  Snibbar, recept
  Nygräddade snibbar är riktigt gott att ha på julbordet. Receptet kommer från Titti Strömne som driver Glada Fåret i Uppland.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Sätt ugnen på 200 grader. Något av mjölet fråntas till utbakningen. Resten av mjölet siktas och blandas med bakpulvret. Hacka mandeln grovt.

  2
  Färdig

  Smöret röres mjukt, socker, sirap, mandeln och kryddorna tillsättes. Sist mjölet.

  3
  Färdig

  Forma degen till en eller två tjocka rullar, beroende på vilken storlek du vill ha på kakorna. Linda in i bakplåtspapper eller plastfolie och ställ kallt i minst en timme.

  4
  Färdig

  Skär tunna skivor av kakorna och lägg de på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 12 minuter tills de har fått lite färg.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Farmors Plumcake – en härlig och julig fruktkaka
  nästa
  Gammaldags Semlor
  föregående
  Farmors Plumcake – en härlig och julig fruktkaka
  nästa
  Gammaldags Semlor

  Add Your Comment