Ingredienser
-
550 gr vetemjöl
-
2½ tesked bakpulver
-
100-200 gr sötmandel
-
250 gr smör eller margarin
-
200 gr socker
-
1,3 dl sirap
-
3 tsk kanel
-
1½ tsk ingefära
-
1 tsk nejlikor
Om detta recept
Knapriga kryddstarka pepparkakor utan att kavla. Det här receptet på Skurna pepparkakor är från åtminstone 1950-talet, om inte tidigare, och ger knapriga, kryddstarka kakor. Min mormor brukade baka dessa kakor inför julen, och de brukade ha en strykande åtgång.
Under min uppväxt firade vi i stort sett alla jular på släktgården Spargodt i Skåne. Vi hade kört den långa resan från Holland och längtade efter att komma fram. Om vi kom fram i dagsljus tävlade vi om vem som såg den långa Lindallén först. Spargodt är en ståtlig gård som ligger mitt i en 1 kilometer lång Lindallé som min mormors far, William Weibull, planterade samma år som min mormor föddes, nämligen 1917. En rolig detalj är att Lindarna importerades från Holland. En holländsk allé i Skåne – mina rötter på ett och samma ställe!
Att köra i allén gav mig jubelkänslor. Snart var vi framme! Utanför Mangårdsbyggnaden hade mina morföräldrar två stora julgranar, och det lyste varmt från fönstren. Ofta var köksfönstren immiga av allt bak och matlagning.
Min morbror Jan Nordén är fotograf i Lund. Han är väldigt omtyckt och är en äkta Lundaprofil, men mest av allt lyckas han få olika känslor att framträda i sina bilder. Humor, kärlek, allvar, ja, allt. Väldigt många bilder finns att se på hans hemsida: https://www.fotograf-norden.com/

Jo, tillbaka till de goda skurna pepparkakorna. Fördelen med detta recept är att det inte finns ett kokmoment med, vilket annars är vanligt med pepparkakor.
Av den färdiga degen skapar man rullar, som ska stå kallt en stund. Vad man kan göra, är att man fryser ner en rulle, eller en del av en rulle, som efter behag kan tas fram för att baka nygräddade skurna pepparkakor.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensands-kakor, Nasi goreng och Äppelbakelser.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Sätt ugnen på 200 grader. Något av mjölet fråntas till utbakningen. Resten av mjölet siktas och blandas med bakpulvret. Hacka mandeln grovt. |
2
Färdig
|
Smöret röres mjukt, socker, sirap, mandeln och kryddorna tillsättes. Sist mjölet. |
3
Färdig
|
Forma degen till en eller två tjocka rullar, beroende på vilken storlek du vill ha på kakorna. Linda in i bakplåtspapper eller plastfolie och ställ kallt i minst en timme. |
4
Färdig
|
Skär tunna skivor av kakorna och lägg de på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 12 minuter tills de har fått lite färg. |