• Hem
  • Sluring från Kvekgården
Sluring från Kvekgården

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
3 msk korngryn
400 gram rimmad sid- eller bogfläsk
1,5 liter vatten
2 st morötter
1 st palsternacka
1 bit rotselleri (50 gram)
1 bit kålrot (100 gram)
3-4 st potatisar
4 dl mjölk
3 st kryddpepparkorn
salt
hackad persilja

Spara detta recept

[userpro_bookmark width="100%"]

Sluring från Kvekgården

Rätt:

En överraskande god soppa som gillas av både stora som små.

  • Portioner 4
  • Lätt

Ingredienser

Historien

Dela

Sluring, var namnet kommer ifrån säger inte mina olika uppslagsverk, men det finns vackrare namn på rätter. Kanske det är som soppan låter, åtminstone när man äter? Lite slurpigt låter det ju.

Jan-Öjvid Swahn skriver i Stora Matlexikonet att det finns två versioner av sluring. Den ene är någon slags “doppa” till fläsk, den andra är en soppa, som även kallas tisdagssoppa och är en enkel soppa av buljong från ett kok av salt kött eller fläsk, bemängd med korngryn och några rot- eller grönsaker. “Den förljuvade vanligen värnpliktigas och fängelsekunders tisdagar”, skriver Jan-Öjvind Swahn.

Receptet har jag fått från Lagunda hembygdsförening, och receptet har funnits i många år i föreningen. Hur gammal just det här receptet är, vet vi inte. Varje år i september, bjuder Lagunda hembygdsförening årskurs fyra på Örsundsbroskolan på en dag på Kvekgården. Kvekgården är en gammal upplandsgård från senare hälften av 1700-talet. Skolbarnen får då lära sig om livet på en gård förr, och prova på att karda ull, hugga ved och smaka på sluring. De flesta barn älskar denna soppa!

Ordförande i Lagunda hembygdsförening är Ann-Mari Hagman. Här håller hon i tallrik värmande sluring när hon står framför boningshuset på Kvekgården.

 

Barnen får lära sig kärna smör.

 

Hugga ved är tungt men roligt!

Tack Lagunda hembygdsförening för både recept och fina bilder! Bilden överst visar två damer som är aktiva i föreningen: Tina Södergren och Gulli Wåger.

Mer information om Lagunda hembygdsförening hittar du på: https://www.hembygd.se/lagunda/ 

(Besökt 126 gånger, 1 besök idag)

Steg

1
Färdigt

Låt korngrynen ligga i vatten i några timmar eller över natten.

2
Färdigt

Skär fläsket i tärningar. Lägg fläsk och gryn i kallt vatten. Låt koka ca 1 timme.

3
Färdigt

Ansa och skär rotsakerna i tärningar och potatisen i skivor. Lägg dem i soppan och låt den koka tills att fläsk, gryn och rotsaker är mjuka, tillsätt mjölken och hetta upp soppan.
Smaka av och strö på persiljan.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
tidigare
Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb
nästa
Ärtgröt
tidigare
Nyponsoppa – höstens c-vitaminbomb
nästa
Ärtgröt

Lägg till din kommentar