0 0
Sluring från Kvekgården

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
3 msk korngryn
400 gram rimmad sid- eller bogfläsk
1,5 liter vatten
2 st morötter
1 st palsternacka
1 bit rotselleri (50 gram)
1 bit kålrot (100 gram)
3-4 st potatisar
4 dl mjölk
3 st kryddpepparkorn
salt
hackad persilja

Sluring från Kvekgården

Cuisine:

En överraskande god soppa som gillas av både stora som små.

  • Räcker till 4
  • Easy

Ingredienser

Om detta recept

Share

Sluring kallas även för Tisdagssoppa och är ett riktigt gammalt recept. Soppan är näringsrik och värmande och uppskattas av både stora och små.

Sluring, var namnet kommer ifrån säger inte mina olika uppslagsverk, men det finns vackrare namn på rätter. Kanske det är som soppan låter, åtminstone när man äter? Lite slurpigt låter det ju.

Jan-Öjvid Swahn skriver i Stora Matlexikonet att det finns två versioner av sluring. Den ene är någon slags ”doppa” till fläsk, den andra är en soppa, som även kallas tisdagssoppa och är en enkel soppa av buljong från ett kok av salt kött eller fläsk, bemängd med korngryn och några rot- eller grönsaker. ”Den förljuvade vanligen värnpliktigas och fängelsekunders tisdagar”, skriver Jan-Öjvind Swahn.

Receptet har jag fått från Lagunda hembygdsförening, och receptet har funnits i många år i föreningen. Hur gammal just det här receptet är, vet vi inte. Varje år i september, bjuder Lagunda hembygdsförening årskurs fyra på Örsundsbroskolan på en dag på Kvekgården. Kvekgården är en gammal upplandsgård från senare hälften av 1700-talet. Skolbarnen får då lära sig om livet på en gård förr, och prova på att karda ull, hugga ved och smaka på sluring. De flesta barn älskar denna soppa!

Ordförande i Lagunda hembygdsförening är Ann-Mari Hagman. Här håller hon i tallrik värmande sluring när hon står framför boningshuset på Kvekgården.

 

Barnen får lära sig kärna smör.

 

Hugga ved är tungt men roligt!

Tack Lagunda hembygdsförening för både recept och fina bilder! Bilden överst visar två damer som är aktiva i föreningen: Tina Södergren och Gulli Wåger.

Recept på sluring eller tisdagssoppa.
Sluring kallas också tisdagssoppa. Gott och värmande!

Mer information om Lagunda hembygdsförening hittar du på: https://www.hembygd.se/lagunda/ 

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormors ÄppelkompottDjävulsägg eller ostägg och Kokoskakor.

Recept på jitterbugg som förr även kallades marängrullar
Jitterbuggare eller marängrullar? Kärt barn har många namn. Här ett steg för steg recept som ger fantastiska segspröda kakor!
Recept på varma sandwich med ost och skinka.
Varma sandwich med ost och skinka. I receptet avslöjas ett hemligt knep för att göra de extra spröda!

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Steg

1
Färdig

Låt korngrynen ligga i vatten i några timmar eller över natten.

2
Färdig

Skär fläsket i tärningar. Lägg fläsk och gryn i kallt vatten. Låt koka ca 1 timme.

3
Färdig

Ansa och skär rotsakerna i tärningar och potatisen i skivor. Lägg dem i soppan och låt den koka tills att fläsk, gryn och rotsaker är mjuka, tillsätt mjölken och hetta upp soppan.
Smaka av och strö på persiljan.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Holländsk chokladtårta
nästa
Ärtgröt
föregående
Holländsk chokladtårta
nästa
Ärtgröt
Be the first to write a review

Add Your Comment