Ingredienser
-
3 msk korngryn
-
400 gram rimmad sid- eller bogfläsk
-
1,5 liter vatten
-
2 st morötter
-
1 st palsternacka
-
1 bit rotselleri (50 gram)
-
1 bit kålrot (100 gram)
-
3-4 st potatisar
-
4 dl mjölk
-
3 st kryddpepparkorn
-
salt
-
hackad persilja
Om detta recept
Sluring kallas även för Tisdagssoppa och är ett riktigt gammalt recept. Soppan är näringsrik och värmande och uppskattas av både stora och små.
Sluring, var namnet kommer ifrån säger inte mina olika uppslagsverk, men det finns vackrare namn på rätter. Kanske det är som soppan låter, åtminstone när man äter? Lite slurpigt låter det ju.
Jan-Öjvid Swahn skriver i Stora Matlexikonet att det finns två versioner av sluring. Den ene är någon slags ”doppa” till fläsk, den andra är en soppa, som även kallas tisdagssoppa och är en enkel soppa av buljong från ett kok av salt kött eller fläsk, bemängd med korngryn och några rot- eller grönsaker. ”Den förljuvade vanligen värnpliktigas och fängelsekunders tisdagar”, skriver Jan-Öjvind Swahn.
Receptet har jag fått från Lagunda hembygdsförening, och receptet har funnits i många år i föreningen. Hur gammal just det här receptet är, vet vi inte. Varje år i september, bjuder Lagunda hembygdsförening årskurs fyra på Örsundsbroskolan på en dag på Kvekgården. Kvekgården är en gammal upplandsgård från senare hälften av 1700-talet. Skolbarnen får då lära sig om livet på en gård förr, och prova på att karda ull, hugga ved och smaka på sluring. De flesta barn älskar denna soppa!



Tack Lagunda hembygdsförening för både recept och fina bilder! Bilden överst visar två damer som är aktiva i föreningen: Tina Södergren och Gulli Wåger.

Mer information om Lagunda hembygdsförening hittar du på: https://www.hembygd.se/lagunda/
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormors Äppelkompott, Djävulsägg eller ostägg och Kokoskakor.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Låt korngrynen ligga i vatten i några timmar eller över natten. |
2
Färdig
|
Skär fläsket i tärningar. Lägg fläsk och gryn i kallt vatten. Låt koka ca 1 timme. |
3
Färdig
|
Ansa och skär rotsakerna i tärningar och potatisen i skivor. Lägg dem i soppan och låt den koka tills att fläsk, gryn och rotsaker är mjuka, tillsätt mjölken och hetta upp soppan. |