1 0
Sophies Små Spröda Ostkakor

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

riven ost
smör
vetemjöl

Sophies Små Spröda Ostkakor

Ett recept från 1870-talet - lättlagad och otroligt gott!

  Cuisine:

  Små spröda ostkakor som är överraskande goda!

  • 175˚C
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Sophies små spröda ostkakor är smakrika och görs på endast tre ingredienser! Dessa härliga tilltugg går riktigt fort att slänga ihop och är ett gott tillbehör till ett glas öl eller vin.

  För att komma till receptbeskrivningen, scrolla ner!

  Ostkakor eller ostbröd

  På nätet finns snarlika recept på ostkakor, vilket visar att vissa recept förblir populära. Kanske det är enkelheten och det goda resultatet som är hemligheten med detta recept? Riven ost, smör och mjöl blandas ihop. Svårare än så är det inte. Och in i ugnen förståss!

  Receptets historia

  Receptet hittade jag i släktens gamla handskrivna receptsamling. I ett litet häfte från 1800-talets senare hälft, finns en massa recept prydligt nedtecknade. Författaren är min morfars mormor Sophie Montén, född Kuylenstierna. ”Små ostbröd till buljong” heter receptet som jag på den här sidan har döpt om till små spröda ostkakor. Självklart kan dessa små kakor avnjutas till buljong, men jag tycker att de passar lika bra till ett glas öl eller vin. Sophie skrev en del av recepten innan hon gifte sig, förmodligen under förlovningstiden då hon bodde på Dammtorp utanför Drottningholms slott, där hennes far, Claes Kuylenstierna, var hovläkare.

  Sophies små spröda ostkakor, recept
  Riven ost, smör och mjöl är allt som behövs för att baka dessa små härliga tilltugg. Sophies små spröda ostkakor är lättbakade och uppskattad av både stora och små.

  Sophie

  Sophie Montén, född Kuylenstierna, var min morfars mormor. Hon föddes 1855 på Hargs bruk i Uppland. ”La bouche!” kunde hon säga till sina barn och barnbarn, vilket på franska betyder ”Munnen!”. Jag har i perioder varit en nagelbitare, och min morfar har kommenterat att man inte ska ha händerna i ansiktet. Han hade nog lärt sig detta från sin mormor kan jag tänka mig. En indirekt hälsning från Sophie till mig.

   

  Sophie Montén, född Kuylenstierna
  Sophie Montén, född Kuylenstierna, var min morfars mormor. Det är i hennes handskrivna receptbok jag hittade receptet på ”Små ostbröd till buljong”.

  Sophie och kärleken

  Sophies föräldrar gifte sig för att de blev förälskade, något som på mitten av 1850-taket var ovanligt i högborgerliga och adliga kretsar. Sophie gjorde samma sak när hon gifte sig med sin Henning Montén 1878. Som nygifta köpte de Lundens gård utanför Vänersborg där nästa generation föddes och växte upp.

  Vår katt Molly som var mycket frestad av ostkakorna under fotograferingen.

   

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

  Kall tomatsoppa. Svalkande en varm sommardag.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Originaltexten:
  Små ostbröd till buljong
  Lika mycket af rifven ost, smör och hvetemjöl räkna di efter vigt arbetas tillsammans och bakas ut till små kakor i form af sockerbröd. Smöret behöfver ej skiras. Ätes till buljong.

  I dagens svenska och tillägg: Blanda lika delar i vikt av riven ost, smör och mjöl till en deg. Gör små bollar och platta till dem lätt. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene. Det tar 10-15 minuter.

  Kommentar: Jag har även testat i 200˚C ugnsvärme och tycker att kakorna håller bättre formen när de är någorlunda kalla innan de kommer i ugnen.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Boterkoek – Holländsk Smörkaka
  nästa
  Petit Choux med Mockagrädde
  föregående
  Boterkoek – Holländsk Smörkaka
  nästa
  Petit Choux med Mockagrädde
  5 based on 1 reviews

  6 Comments Hide Comments

  Bland det godaste jag smakat. Ska baka igen i dag men den här gången mängderna i vikt, inte i dl, som jag gjorde första gången.

  Vad roligt att höra! Tänk att detta recept skrevs ner 1870, och att finklädda damer och herrar njöt av dessa till buljong. Jo, det stämmer att det ska vara lika mycket i vikt och inte volym. Lycka till med nästa bak!

  I just looked in my great grandmother’s manuscript cookbook (begun 1894) and found the identical recipe! She probably wrote the recipe in the book between 1903 and 1906. She lived in the U.S. in Northeastern Pennsylvania in the town of Berwick and was of Pennsylvania Dutch and English ancestry. Pennsylvania ”Dutch” people immigrated to Pennsylvania from Switzerland, Swabia, the Palatinate and Alsace in the 18th century. At that time, people from up the Rhine river in those places were called the ”high” Dutch, as opposed to those in the Netherlands who were called the ”low” Dutch.

  That is very interesting to hear! Some years ago, a German friend told me that she read the recipe in a food magazine. Not an old one! It’s a simple yet genius recipe, as it is easy to remember and very tasty. I am partly ”low” Dutch, by the way! I sort of represent Europe, when you look at my roots. Quite a few of my ancestors moved to the US.

  Hej Marloes,
  jag är kusin till din mamma och snubblade över din blogg när jag letade recept på det vi kallar farmors chokladkakor. De är ett absolut måste på julen, men vi sitter på landet och jag glömde ta med mitt recept. Men hittade det alltså hos dig 🙂 och också dessa ostkakor som jag ännu inte testat. Blir väldigt nyfiken på Sophies handskrivna receptsamling. Har ni skannat in den? Finns det fler pärlor i den? Hälsa din mamma gott från mig!

  Hej Lotta!
  Vad glad jag blir över att du har hittat till Smakminnen och har kontaktat mig! Jo, jag har scannat recepthäftet. Den är inte väldigt stor, och ungefär hälften av recepten har ett streck igenom. Undrar varför? Jag har också en ännu äldre receptbok där första författaren är okänd, men där Karin Montén/Nordén fortsätter använda den år 1905. Den tidigare författaren var inte Sophie eftersom det inte är hennes handstil. Alla recept där är i Skålpund mm. Här på sidan finns Havregrynskakor, även det receptet är från Sophie. Jag ska hälsa min mamma från dig. Jag skickar dig gärna bilder på recepthäftet. Jag ska se när jag hinner då jag har förkylda tvillingar hemma!
  Bästa hälsningar,
  Marloes

  Add Your Comment