Smörgåstårta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
9 landgångsbröd
Fyllning 1:
1½ dl vispad grädde
0,75 dl Kavli mjukost
1 burk tonfisk
1 dl hackad purjolök
salt och vitpeppar
Fyllning 2:
1½ dl vispad grädde
0,75 dl majonnäs
1½ dl hackade räkor
1½ dl hackad kallrökt lax
3 hackade kokta ägg
1 knippa hackad dill
Garnering:
Vispad grädde (eller creme fraiche) med majonnäs
Kokta ägg, hackade eller skivade
Kallrökt lax
Skivad eller hackad gurka
Dill
Om så önskas, skalade räkor

Smörgåstårta

    Cuisine:

    En härlig smörgåstårta med tonfisk, kallrökt lax och räkor. Uppskattad i över 40 år!

    • Serves 6
    • Easy

    Ingredients

    Directions

    Share

    Lax, räkor och tonfisk, allt i en och samma smörgåstårta. Låter det som en frestelse? Det här receptet är från Pia Kerstisdotter som skapade det här receptet för över 40 år sedan. På Instagram hittar ni henne under namnet @kerstisdotter.

    Jan-Öjvind Svahn skriver i Stora matlexikonet att den nutida smörgåsen med pålägg inte är särskilt gammal, eftersom man förr ansåg att sådan “tvesovling” (dubbelt sovel) var syndigt slöseri med gudsgåvorna.

    På Wikipedia går att läsa att äldsta kända belägg för ordet ”smörgåstårta” är från Söderhamns Tidning 1934. Mer om smörgåstårtans historia finns att läsa på Wikipedia.

    Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om SilverkakaVarma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?

    Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!

    Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept (från 1980-talet eller äldre) som du vill publicera här på sidan? Kontakta Smakminnen via sociala medier eller maila mig på marloes@smakminnen.se. Självklart kommer jag att nämna uppgifter som Instagramkonto, blogg, företag mm. Allt enligt önskemål! Exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

    Steps

    1
    Done

    Lägg ut tre skivor landgångsbröd och bred på fyllning 1.

    2
    Done

    Fortsätt med tre skivor bröd och fyllning 2.

    3
    Done

    Lägg slutligen på de tre sista bröden, bred på grädd- och majonnäsblandningen och garnera efter smak.

    4
    Done

    Lägg ihop smörgåstårtan med fyllningarna dagen innan, och garnera samma dag.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    previous
    Medeltida färskost
    previous
    Medeltida färskost

    Add Your Comment