Ingredienser
-
9 landgångsbröd
-
-
Fyllning 1:
-
1½ dl vispad grädde
-
0,75 dl Kavli mjukost
-
1 burk tonfisk
-
1 dl hackad purjolök
-
salt och vitpeppar
-
-
Fyllning 2:
-
1½ dl vispad grädde
-
0,75 dl majonnäs
-
1½ dl hackade räkor
-
1½ dl hackad kallrökt lax
-
3 hackade kokta ägg
-
1 knippa hackad dill
-
-
Garnering:
-
Vispad grädde (eller creme fraiche) med majonnäs
-
Kokta ägg, hackade eller skivade
-
Kallrökt lax
-
Skivad eller hackad gurka
-
Dill
-
Om så önskas, skalade räkor
Om detta recept
Lax, räkor och tonfisk, allt i en och samma smörgåstårta. Låter det som en frestelse? Det här receptet är från Pia Kerstisdotter som skapade det här receptet för över 40 år sedan. På Instagram hittar ni henne under namnet @kerstisdotter.
Jan-Öjvind Svahn skriver i Stora matlexikonet att den nutida smörgåsen med pålägg inte är särskilt gammal, eftersom man förr ansåg att sådan ”tvesovling” (dubbelt sovel) var syndigt slöseri med gudsgåvorna.
På Wikipedia går att läsa att äldsta kända belägg för ordet ”smörgåstårta” är från Söderhamns Tidning 1934. Mer om smörgåstårtans historia finns att läsa på Wikipedia.
Här på Smakminnens webbplats finns många goda, inspirerande och spännande recept från förr. Vad sägs om Silverkaka, Varma Sandwich med skinka och ost (Croque Monsieur) eller Kolatårta från Hovdala slott?

Följ Smakminnen på Instagram eller Facebook för att hålla dig uppdaterad om mat förr!
Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept (från 1980-talet eller äldre) som du vill publicera här på sidan? Kontakta Smakminnen via sociala medier eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Självklart kommer jag att nämna uppgifter som Instagramkonto, blogg, företag mm. Allt enligt önskemål! Exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.
Steg
1
Färdig
|
Lägg ut tre skivor landgångsbröd och bred på fyllning 1. |
2
Färdig
|
Fortsätt med tre skivor bröd och fyllning 2. |
3
Färdig
|
Lägg slutligen på de tre sista bröden, bred på grädd- och majonnäsblandningen och garnera efter smak. |
4
Färdig
|
Lägg ihop smörgåstårtan med fyllningarna dagen innan, och garnera samma dag. |