0 0
Smörstekt sockerkaka med glass

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Dagsgammal sockerkaka
Smör
Glass
Valfritt:
Kolasås, chokladsås eller outspädd fruktsaft
Vispad grädde
Färsk frukt som t.ex. jordgubbar

Smörstekt sockerkaka med glass

  Cuisine:

  En knaprigt-segt yta av sockerkakans socker som har smält i smöret, kombinerad med glass. Farligt gott, helt enkelt!

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Dagsgammal sockerkaka blir en farlig god efterrätt när det förvandlas till smörstekt sockerkaka med glass. Det som händer under stekningen är att sockerkakan får en småseg knäckig yta.

  Detta inlägg innehåller affiliate annonser. Receptbeskrivningen hittar du när du scrollar ner.

  Det redan uppfunna hjulet

  Ibland uppfinner man hjulet när den redan är uppfunnen. Så var det för mig med detta efterrätt. Jag kom på detta alldeles själv, kände mig som ett geni och familjen åt efterrätten med god aptit.  Detta var redan för några år sedan, och när jag igår serverade den stekta rabarberkakan som jag hade bakat till morsdag, (ja, det var till mig själv!) så kollade jag om mitt hjul redan var uppfunnen. Det var den tydligen!

  Tips

  Detta är knappast ett recept. Skär kakan i skivor, stek på medelhög värme i rikligt med smör och servera ljummet med en kula glass. Detta kan varieras i all oändlighet. Med en klick kompott, kolasås, chokladsås eller outspädd saft. Vilken kaka det är du steker spelar ingen roll, bara den är en sorts sockerkaka.

  Smörstekt sockerkaka med glass blir en festlig och god efterrätt.
  Här använde jag Rabarberkaka som smörstektes och som avnjöts en ljummen försommarkväll.

  Recept som du kan använda som finns här på Smakminnen är: Silverkaka, Morotskaka och Mjuk pepparkaka. Saft som sås: Klassisk rabarbersaft, Rårörd Jordgubbssaft eller Flädersaft. Till glass kan jag rekommendera Glass på 3 ingredienser.

  Jag hade bakat Monika Ahlbergs Rabarberkaka med riven mandelmassa, som är fantastisk god. Den passade väldigt bra till att steka i smör!

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

  Klassisk rabarbersaft recept
  Klassisk rabarbersaft. Hemligheten bakom den förbaskade vackra färgen hittar du i receptet!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Barnens receptkedja är ett projekt skapad av Smakminnen. Här får elever som går hemkunskapsundervisning baka kakor efter egna gamla recept och lära sig om mathistoria. Alla skolor är välkomna att delta! Gratis läromedel och all information hittar du här på sidan under menyn Barnens receptkedja.

  Steg

  1
  Färdig

  Skär sockerkakan i minst 2 cm tjocka skivor, eller så som du vill ha skivorna. Skär de inte för tunna, för då riskerar skivorna falla sönder när du vänder dem under stekningen.

  Barnens receptkedja.

  2
  Färdig

  Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Stek skivorna tills de är gyllenbruna på båda sidorna.

  3
  Färdig

  Servera skivorna direkt tillsammans med en kula glass och de övriga tillbehören om du väljer att ha det.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Klassisk rabarbersaft – enkelt och gott
  nästa
  Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
  föregående
  Klassisk rabarbersaft – enkelt och gott
  nästa
  Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat

  Add Your Comment