Ingredienser
-
Smultron
-
Strösocker
Om detta recept
Rör smultron och socker ihop. Ja, enklare än så blir detta recept på Smultroninläggning inte! Detta är snarare smultronsylt utan kokning. Receptet är från 1800-talet och passar utmärkt att ha till kakbaket, till exempel hallongrottor eller till glass.
Scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen. Detta inlägg innehåller affiliate-annonser.
Det här receptet kommer från Sophie Montén, född Kuylenstierna, och hon var min morfars mormor. Du hittar flera av hennes recept här på sidan. Receptet är därmed riktigt gammalt, nämligen från 1870-talet. Smultroninläggning är det egentligen inte, jag tycker snarare att det blir sylt.
Här är originaltexten:
Till 1 skålpund smultron tages ett nätt 1 skålpund socker. Röres en timma hälles sedan på butelj, som korkas och hartsas. Kan hålla ett par år.
Hemma har jag av en händelse två köksassistenter. En gammal, ärvd klassisk assistent som numera säljs under namnet Ankarsrum assistent, som fortfarande fungerar utmärkt. När du köper den senaste modellen kommer den att fungera i flera generationer. Men, för detta sylt använde jag den andra assistenten, Electrolux assistent, vilket fungerade utmärkt. Jag använde vispen och lät den jobba i en timme, såsom receptet föreskriver. Små burkar från Kilner passar bra att förvara sylten i.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Fiskpudding.



Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Barnens receptkedja lanserades hösten 2020 och är ett löpande projekt där elever under Hemkunskapsundervisningen bakar kakor efter egna, gamla recept och får lära sig lite om mathistoria. Gratis läromedel och tydlig information hittar du i menyn under Barnens receptkedja.
Steg
1
Färdig
|
Originaltext:Till 1 skålpund smultron tages ett nätt 1 skålpund socker. Röres en timma hälles sedan på butelj, som korkas och hartsas. Kan hålla ett par år. |
2
Färdig
|
Modern text:Blanda 425 gram smultron med lite mindre än 425 gr socker. Jag lyckades plocka 86 gram (jaja, min köksvåg är noggrann!) smultron och tog 80 gram socker. |