0 0
Smultroninläggning – smultronsylt utan kokning

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Smultron
Strösocker

Smultroninläggning – smultronsylt utan kokning

  Cuisine:
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Rör smultron och socker ihop. Ja, enklare än så blir detta recept på Smultroninläggning inte! Detta är snarare smultronsylt utan kokning. Receptet är från 1800-talet och passar utmärkt att ha till kakbaket, till exempel hallongrottor eller till glass.

  Scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen. Detta inlägg innehåller affiliate-annonser.

  Det här receptet kommer från Sophie Montén, född Kuylenstierna, och hon var min morfars mormor. Du hittar flera av hennes recept här på sidan. Receptet är därmed riktigt gammalt, nämligen från 1870-talet. Smultroninläggning är det egentligen inte, jag tycker snarare att det blir sylt.

  Här är originaltexten:

  Till 1 skålpund smultron tages ett nätt 1 skålpund socker. Röres en timma hälles sedan på butelj, som korkas och hartsas. Kan hålla ett par år.

  Hemma har jag av en händelse två köksassistenter. En gammal, ärvd klassisk assistent som numera säljs under namnet Ankarsrum assistent, som fortfarande fungerar utmärkt. När du köper den senaste modellen kommer den att fungera i flera generationer. Men,  för detta sylt använde jag den andra assistenten, Electrolux assistent, vilket fungerade utmärkt. Jag använde vispen och lät den jobba i en timme, såsom receptet föreskriver. Små burkar från Kilner passar bra att förvara sylten i.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Fiskpudding.

  Mammas berömda chokladtårta består av browniebottnar med äkta choklad och hasselnötter och däremellan och runtom en härlig chokladmousse. Farligt gott!

  Recept på Sophies små ostkakor
  Sophies ostkakor är små spröda biskvier som passar utmärkt till ett glas vin eller öl. Endast tre ingredienser!

   

  Jitterbuggare, recept och en svängig historia!
  Jitterbuggare kallades förr även för Marängrullar. De är roliga att baka och riktigt gott!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Barnens receptkedja lanserades hösten 2020 och är ett löpande projekt där elever under Hemkunskapsundervisningen bakar kakor efter egna, gamla recept och får lära sig lite om mathistoria. Gratis läromedel och tydlig information hittar du i menyn under Barnens receptkedja.

   

  Steg

  1
  Färdig

  Originaltext:

  Till 1 skålpund smultron tages ett nätt 1 skålpund socker. Röres en timma hälles sedan på butelj, som korkas och hartsas. Kan hålla ett par år.

  2
  Färdig

  Modern text:

  Blanda 425 gram smultron med lite mindre än 425 gr socker. Jag lyckades plocka 86 gram (jaja, min köksvåg är noggrann!) smultron och tog 80 gram socker.
  Jag lät köksassistenten röra blandningen på lägsta hastigheten i en timme, såsom originalreceptet föreskriver, men jag tror att ca 15 minuter räcker, eller tills sockret har lösts upp.
  Sedan tog jag en liten glasburk som jag hade kokat för att få sterilt och hällde upp sylten. Det här blir snarare sylt än inläggning eftersom smultronen mosas när de blandas.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
  nästa
  Jordgubbar doppade i konjak och socker
  föregående
  Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
  nästa
  Jordgubbar doppade i konjak och socker
  Be the first to write a review

  Add Your Comment