Snibbar till Julbordet

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

"Snibbar"
100 gram smör
0,5 l mjölk
50 gram jäst
1,5 dl farinsocker
1 tsk salt
500 gram grahamsmjöl
ca 400 gram vetemjöl
Bakad Rödkål
Ca 0,5 kg svensk rödkål
1 msk rapsolja
1 msk crema di balsamico
Salt, svartpeppar

Snibbar till Julbordet

    Cuisine:

    Brödet passar både med rökt fårfiol, julskinka eller julost. Äts med fördel nybakat.

    • Medium

    Ingredients

    Directions

    Share

    Jag som driver företaget Glada Fåret heter Titti Strömne. Vad gör Glada Fåret? Ja, söker du kompetensutveckling inom lammproduktion har du kommit rätt. Jag vänder mig till alla typer av fårföretagare – allt från nystartaren till den mer erfarne. För egen del har fåren följt mig genom livet; med start hos mina föräldrar på gården Björklund, under husdjursagronomutbildningen på Ultuna – men det var framförallt under mitt år som lantbrukselev på olika större fårgårdar i Sverige och utomlands som jag alltmer fick upp ögonen för detta mångsidiga djurslag.

    www.gladafaret.se

    ”Ett bröd som är obligatoriskt till jul hemma hos oss. Det har vi bakat i lika många år som vi haft får i familjen – nämligen 40 år i år! Det skärs i trekanter, därför kallar vi dem ”snibbar”. Brödet passar både med rökt fårfiol, julskinka eller julost. Äts med fördel nybakat.”

    Om man har fårfiol på snibben är det gott med bakad rödkål på. Dubbla satsen om du gillar´t.

    Ät och njut! Och kom ihåg att välja svenska råvaror. Sverige blir vad du äter! 

    Steps

    1
    Done

    Snibbar:
    Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen till 37 grader. Smula jästen i degbunke/bakmaskin. Häll på mjölkblandningen och lös upp jästen. Häll på övriga ingredienser. Tillsätt inte allt vetemjöl på en gång, bara så mycket till degen är smidig. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken.

    2
    Done

    Dela degen i 4 delar och rulla ut till längder. Platta till längderna och skär i snibbar. Jäs på plåt till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugn ca 8 min på 225 grader.

    3
    Done

    Bakad Rödkål:
    Sätt ugnen på 200 grader. Skär rödkålen i ca 3 cm tjocka skivor och skölj av dem. Rinn av och lägg på bakplåtspapper på ugnsplåt, ringla över olja och balsamico. Krydda med lite flingsalt och svartpeppar. Rosta i ugnen ca 30 minuter, känn med sticka om kålen är mjuk. Annars rosta lite till. Enjoy!

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    previous
    Upplandskubb som smakar mer
    previous
    Upplandskubb som smakar mer

    Add Your Comment