0 0
Snibbar till Julbordet

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

"Snibbar"
100 gram smör
0,5 l mjölk
50 gram jäst
1,5 dl farinsocker
1 tsk salt
500 gram grahamsmjöl
ca 400 gram vetemjöl
Bakad Rödkål
Ca 0,5 kg svensk rödkål
1 msk rapsolja
1 msk crema di balsamico
Salt, svartpeppar

Snibbar till Julbordet

  Cuisine:

  Brödet passar både med rökt fårfiol, julskinka eller julost. Äts med fördel nybakat.

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Jag som driver företaget Glada Fåret heter Titti Strömne. Vad gör Glada Fåret? Ja, söker du kompetensutveckling inom lammproduktion har du kommit rätt. Jag vänder mig till alla typer av fårföretagare – allt från nystartaren till den mer erfarne. För egen del har fåren följt mig genom livet; med start hos mina föräldrar på gården Björklund, under husdjursagronomutbildningen på Ultuna – men det var framförallt under mitt år som lantbrukselev på olika större fårgårdar i Sverige och utomlands som jag alltmer fick upp ögonen för detta mångsidiga djurslag.

  www.gladafaret.se

  ”Ett bröd som är obligatoriskt till jul hemma hos oss. Det har vi bakat i lika många år som vi haft får i familjen – nämligen 40 år i år! Det skärs i trekanter, därför kallar vi dem ”snibbar”. Brödet passar både med rökt fårfiol, julskinka eller julost. Äts med fördel nybakat.”

  Om man har fårfiol på snibben är det gott med bakad rödkål på. Dubbla satsen om du gillar´t.

  Ät och njut! Och kom ihåg att välja svenska råvaror. Sverige blir vad du äter! 

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

  Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

   

  Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

  Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

  Ellas kaka.

  Steg

  1
  Färdig

  Snibbar:
  Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen till 37 grader. Smula jästen i degbunke/bakmaskin. Häll på mjölkblandningen och lös upp jästen. Häll på övriga ingredienser. Tillsätt inte allt vetemjöl på en gång, bara så mycket till degen är smidig. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken.

  2
  Färdig

  Dela degen i 4 delar och rulla ut till längder. Platta till längderna och skär i snibbar. Jäs på plåt till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugn ca 8 min på 225 grader.

  3
  Färdig

  Bakad Rödkål:
  Sätt ugnen på 200 grader. Skär rödkålen i ca 3 cm tjocka skivor och skölj av dem. Rinn av och lägg på bakplåtspapper på ugnsplåt, ringla över olja och balsamico. Krydda med lite flingsalt och svartpeppar. Rosta i ugnen ca 30 minuter, känn med sticka om kålen är mjuk. Annars rosta lite till. Enjoy!

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  föregående
  Upplandskubb som smakar mer
  nästa
  Makaroni med ost -1903
  föregående
  Upplandskubb som smakar mer
  nästa
  Makaroni med ost -1903

  Add Your Comment