Ingredienser
-
"Snibbar"
-
100 gram smör
-
0,5 l mjölk
-
50 gram jäst
-
1,5 dl farinsocker
-
1 tsk salt
-
500 gram grahamsmjöl
-
ca 400 gram vetemjöl
-
-
Bakad Rödkål
-
Ca 0,5 kg svensk rödkål
-
1 msk rapsolja
-
1 msk crema di balsamico
-
Salt, svartpeppar
Om detta recept
Hembakt bröd förgyller julbordet! Dessa goda snibbar har utgjort en viktig del av julbordet hemma hos Titti Strömne sedan drygt 40 år tillbaka.
“Jag som driver företaget Glada Fåret heter Titti Strömne. Vad gör Glada Fåret? Ja, söker du kompetensutveckling inom lammproduktion har du kommit rätt. Jag vänder mig till alla typer av fårföretagare – allt från nystartaren till den mer erfarne. För egen del har fåren följt mig genom livet; med start hos mina föräldrar på gården Björklund, under husdjursagronomutbildningen på Ultuna – men det var framförallt under mitt år som lantbrukselev på olika större fårgårdar i Sverige och utomlands som jag alltmer fick upp ögonen för detta mångsidiga djurslag.”

”Ett bröd som är obligatoriskt till jul hemma hos oss. Det har vi bakat i lika många år som vi haft får i familjen – nämligen 40 år i år! Det skärs i trekanter, därför kallar vi dem ”snibbar”. Brödet passar både med rökt fårfiol, julskinka eller julost. Äts med fördel nybakat.”
Om man har fårfiol på snibben är det gott med bakad rödkål på. Dubbla satsen om du gillar´t.
Ät och njut! Och kom ihåg att välja svenska råvaror. Sverige blir vad du äter!
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensands-kakor, Nasi goreng och Äppelbakelser.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Snibbar: |
2
Färdig
|
Dela degen i 4 delar och rulla ut till längder. Platta till längderna och skär i snibbar. Jäs på plåt till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugn ca 8 min på 225 grader. |
3
Färdig
|
Bakad Rödkål: |