Ingredienser
-
ca 800-900 gr (färsk) potatis
-
140 gr bacon, tärnad
-
1/3 del isbergssallad
-
Dill
-
Persilja
-
-
Dressing:
-
3 msk yoghurt, tex turkisk
-
3 msk majonnäs
-
2 msk vätska från inlagd gurka
-
3 msk bostongurka
Om detta recept
Enklaste salladen som fungerar som en lätt lunch och är riktigt gott! Somrig potatissallad från Amsterdam består av potatis, sallat, bacon och lite extra tillbehör.
När jag var student på 90-talet besökte jag Amsterdam där jag åt jag denna sallad. Det var på en mysig uteservering såsom man hittar överallt runtom i Amsterdam och andra städer i Nederländerna. Jag bad inte om receptet, men har försökt återskapa den och lyckats. Tror jag!
Tips:
- Gör en vegetarisk sallad genom att ersätta bacon med tärnad och stekt halloumi.
- Tillsätt fler grönsaker som är krispiga. De blir en fräsch kontrast mot potatisen.
- Servera salladen ljummen, då kommer smakerna bäst fram.
- Ersätt dressingen med en vinägrett.
Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng, Silverkaka, Varma Sandwich med skinka och ost och Rulltårta.


Smakminnen har startat Barnens receptkedja. Här bakar elever som går Hem-och Konsumentkunskap, kakor efter egna gamla recept, och de får lära sig lite om mathistoria. Gratis läromedel och information hittar du i menyn under Barnens receptkedja.
Steg
1
Färdig
|
Skär potatisen i munsstora bitar och koka i lättsaltad vatten. Det tar 10-15 minuter. |
2
Färdig
|
Stek under tiden bacon. När den är färdig, ta ut baconet och ställ åt sidan. Stek potatisen i baconfettet tills de är gyllene. |
3
Färdig
|
Strimla eller skär salladen. Hacka lätt dill och persilja. |
4
Färdig
|
Dressing: Blanda alla ingredienser och smaka av. |
5
Färdig
|
Blanda potatis, bacon, sallad och örter. Ringla över dressingen. |