0 0
Somrig potatissallad från Amsterdam

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
ca 800-900 gr (färsk) potatis
140 gr bacon, tärnad
1/3 del isbergssallad
Dill
Persilja
Dressing:
3 msk yoghurt, tex turkisk
3 msk majonnäs
2 msk vätska från inlagd gurka
3 msk bostongurka

Somrig potatissallad från Amsterdam

En enkel och god sallad som passar perfekt på sommaren.

  • Räcker till 4
  • Easy

Ingredienser

Om detta recept

Share

Enklaste salladen som fungerar som en lätt lunch och är riktigt gott! Somrig potatissallad från Amsterdam består av potatis, sallat, bacon och lite extra tillbehör.

När jag var student på 90-talet besökte jag Amsterdam där jag åt jag denna sallad. Det var på en mysig uteservering såsom man hittar överallt runtom i Amsterdam och andra städer i Nederländerna. Jag bad inte om receptet, men har försökt återskapa den och lyckats. Tror jag!

Tips:

  • Gör en vegetarisk sallad genom att ersätta bacon med tärnad och stekt halloumi.
  • Tillsätt fler grönsaker som är krispiga. De blir en fräsch kontrast mot potatisen.
  • Servera salladen ljummen, då kommer smakerna bäst fram.
  • Ersätt dressingen med en vinägrett.

Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi gorengSilverkakaVarma Sandwich med skinka och ost  och Rulltårta.

Äppelbakelser är ett roligt recept som kan varieras på flera sätt.
Äppelbakelser är små trevliga bakelser som kan dekoreras och smaksättas på olika sätt.

 

Recept på Mammas berömda chokladtårta
Mammas berömda chokladtårta består av browniebottnar med äkta choklad och hasselnötter och luftig chokladmousse. Behöver jag säga att den är oemotståndlig?

Smakminnen har startat Barnens receptkedja. Här bakar elever som går Hem-och Konsumentkunskap, kakor efter egna gamla recept, och de får lära sig lite om mathistoria. Gratis läromedel och information hittar du i menyn under Barnens receptkedja.

 

Steg

1
Färdig

Skär potatisen i munsstora bitar och koka i lättsaltad vatten. Det tar 10-15 minuter.

2
Färdig

Stek under tiden bacon. När den är färdig, ta ut baconet och ställ åt sidan. Stek potatisen i baconfettet tills de är gyllene.

3
Färdig

Strimla eller skär salladen. Hacka lätt dill och persilja.

4
Färdig

Dressing: Blanda alla ingredienser och smaka av.

5
Färdig

Blanda potatis, bacon, sallad och örter. Ringla över dressingen.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Grönkålsstomp – Holländsk boerenkool – billig supermat
nästa
Tilltugg med sting: ost med syltad ingefära
föregående
Grönkålsstomp – Holländsk boerenkool – billig supermat
nästa
Tilltugg med sting: ost med syltad ingefära

Add Your Comment