Ingefärspäron

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

5 skålpund Päron 2,125 kg
två små bitar Ingefära
3 skålpund Socker 1,275 kg
½ liter Vatten
1 tesked Salicylsyra (förslagsvis kan citronsyra användas istället)

Ingefärspäron

Recept från 1870-talet

  Cuisine:

  Smakrika inlagda päron med sting som passar utmärkt som efterrätt.

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Goda inlagda päron med sting av ingefära som är som en skatt att ha i skafferiet. Servera gärna med en klick grädde eller en kula glass.

  Receptet står i en handskriven receptbok som har olika författare. Den sista författaren är min morfars mor, Karin Nordén. I receptet står både skålpund och liter. Litermåttet blev standard år 1889, vilket betyder att receptet förmodligen är från 1880-talet.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

  Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

   

  Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Först kommer originalreceptet och sedan ett steg för steg recept med dagens mått.

  Till 5 skålpund päron (skalade) kokas en sockerlag af ½ liter vatten och 3 skålpund socker, 2 små bitar ingefära. Päronen förvällas hastigt innan de skalas 1 par minuter. Sedan de är skalade lägges de i sockerlagen, får koka sakta i 3 tim. 1 tesked salicilsyra lägges i då de lyftas af elden och blandas först med lite af lagen.

  2
  Färdig

  Steg för steg recept. Om volymen verkar lite väl stor, kan du förslagsvis halvera den.

  Koka 2, 125 kg päron i ett par minuter och skala päronen. De behöver inte kärnas ur.

  3
  Färdig

  Koka ett sockerlag på 1,275 kg socker och en ½ liter vatten. Koka sakta tills sockret har lösts upp.

  4
  Färdig

  Lägg päronen i sockerlaget och koka sakta i tre timmar. Här kan du möjligtvis koka päronen under kortare tid, beroende på vilken sorts päron du använder. Känn med en kniv om päronen är färdiga.

  5
  Färdig

  I originalreceptet står salicisyra, vilket jag inte har lyckats hitta som en ingrediens förr. Det finns i älggräs. Förmodligen hjälper den här ingrediensen att konservera päronen och förslagsvis kan den ersättas med en tesked citronsyra istället. Rör ut citronsyran i lite av laget och tillsätt blandningen och rör runt.

  6
  Färdig

  Häll upp päronen och lagen i väl rengjorda burkar. Du kan sterilisera burkarna genom att ställa dem i en 125 grader varm ugn i femton minuter. Lock och gummipackningar kan kokas för att få sterila.
  Efter att du har hällt upp päronen och lagen ska du direkt stänga locket så att det bildas ett naturligt vakuum.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  föregående
  Mors Äppeltårta
  nästa
  Sparris – för sensibla herrar och hysteriska fruntimmer
  föregående
  Mors Äppeltårta
  nästa
  Sparris – för sensibla herrar och hysteriska fruntimmer

  Add Your Comment