0 0
Sötaste Marsipanhjärtan

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Marzipan-konfekt
2 dl grädde
2 dl mjöl
200 gr sötmandel
50 gr bittermandel
750 gr florsocker
Marsipanhjärtan:
100 gr mörk choklad
100 gr mjölk choklad
100 gr vit choklad
Mandelspån
Röd gelfärg för bakning

Sötaste Marsipanhjärtan

  Cuisine:

  Ett recept som ger 1,3 kg marzipan-konfekt, med tydlig smak av mandel och bittermandel. Endast 250 gr mandel används i receptet!

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Receptet innehåller köplänkar (adlinks) till Cervera.

  Grunden i Sötaste Marsipanhjärtan är hemgjord Marzipan-konfekt, marsipanens söta kusin med en härlig smak av bittermandel. Receptet tar lite tid men är lätt och du slipper fabrikens tillsatser. Marzipan-konfekt kan färgas och användas till att göra figurer och godsaker till Påsk, Jul eller Alla hjärtans dag.

  Familjen gjorde tummen upp när de fick smaka på Sötaste Marsipanhjärtan. Barnen ville ha mer! Alla hjärtans dag är en underbar dag då du kan överraska den som ligger nära ditt hjärta. Om det nu är din stora kärlek, dina barn, en nära vän, eller varför inte dig själv, alla behöver ibland att få veta hur älskade de är!

  Medeltida låtsaspar

  Visste du att Alla hjärtans dag firas sedan medeltiden? På den tiden ansågs den 14 februari vara den dag då fåglarna bildade par, och i England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år just den dagen. I Sverige har Alla hjärtans dag inte firats så länge. Första skyltningen i Sverige var 1956 och äldsta kommersiella annonsen publicerades av NK 1957 i Dagens Nyheter.

  Mer om historien bakom Alla hjärtans dag finns att läsa på Nordiska museets hemsida. Jag hittade förresten en webbsida med Creepy Valentine Cards. Här får ni se ett av korten. Om ni vill se gamla kort där det bland annat hackas upp hjärtan med slaktkniv, kan jag varmt rekommendera denna sida!

  Blir man lycklig eller förskräckt när man får ta emot det här kortet? Vad är budskapet?

  Marzipan-konfekt

  Grunden i Sötaste Marsipanhjärtan är Marzipan-konfekt som består av en grunddeg av mjöl och grädde. Därefter blandas det ner malda mandlar och florsocker. Att mala mandel är ett moment till, men när du känner doften av nymald mandel är lyckan stor. Så är det i alla fall för mig. Den här degen har på grund av de hemmamalda mandlar en någorlunda mer ojämn struktur än köpemarsipan. Den funkar utmärkt att forma till olika figurer.

   

  Receptet fick jag av min mormor Ingrid Nordén som i sin tur har fått det från sin svärmor Karin Nordén, född Montén. Hon bodde med sin man och tre barn på gården Charlottenborg utanför Billesholm i Skåne.

  Karin och Jan Nordén ute i naturen en solig vårdag.

   

  Recept på Marzipan-konfekt
  Marzipan-konfekt är väldigt sött med en härlig smak av bittermandel. Den passar fint att använda till att göra figurer till Jul, Påsk eller som här, till Alla hjärtans dag.

   

  Recept på Marsipan-konfekt
  Här ett förslag till en söt gåva på Alla hjärtans dag.

  Några tips:

  • Receptet ger ca 1,4 kg marsipan-konfekt. Den går alldeles utmärkt att frysa ner och använda vid olika högtider på året.
  • Färga gärna med gel-färg. Den har mer pigment och degen blir mindre vattnig än om du använder hushållsfärg. Om du använder hushållsfärg kan du tillsätta florsocker om degen blir för kladdig.
  • Detta recept passar utmärkt till att göra en chokladstubbe med torkad frukt till jul.
  • Om du vill ha en mera vuxensmak är det gott att tillsätta en skvätt konjak till degen. Konjak kostar några kronor, och ett billigare alternativ är Eau de Vie. Om degen blir för kladdig kan du tillsätta mera florsocker.

  Just för detta recept passar denna ost- och mandelkvarn från Gastromax bra. Den är enkelt att montera vid ett bord eller arbetsbänk och gör sitt jobb utan problem.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

  Morotskaka – enkelt att baka, saftig och med en spännande historia.
  Recept på moussaka på svenska
  Moussaka på svenska blir snabbt en av familjens favoriträtter!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Marzipan-konfekt:

  Grädde och mjöl arbetas över "elden" till en smidig deg.
  (red. anm. ta ca 10 minuter för detta.
  Använd en tjockbottnat kastrull och ha plattan på medelvärme.
  Genom att "arbeta" degen över elden försvinner den mjöliga smaken av mjöl. Om du förstår vad jag menar!)
  Låt degen kallna.

  2
  Färdig

  När degen kallnat, arbeta sockret och den skållade malda mandeln (torra) i + fruktfärg.
  (Red. anm, Skålla mandeln genom att lägga mandeln en stund i kokande vatten.
  Häll av vattnet och häll på kallt vatten. Kläm bort skalen.
  Lägg mandeln på en med bakplåtspapper klädd plåt och låt den torka i ugnen, ca 125 grader i 10 minuter.
  Mal mandeln (varm mald mandel är en ljuvlig doft!!).
  Arbeta in det mesta av florsockret och den malda mandeln i degen.
  Kolla konsistensen på degen och tillsätt florsocker tills du har en smidig deg som inte spricker.
  Kommentaren om fruktfärg är endast om du väljer att färga degen)

  3
  Färdig

  Marsipanhjärtan

  Ta en del marzipan-konfekt och färga den röd med gel-färg. Här får du själv bestämma hur mycket av konfekten du vill använda. Resten av marzipan-konfekten kan du frysa in.

  4
  Färdig

  Smält de tre olika sorters choklad i varsin vattenbad. Du kan också välja en sorts choklad. Öka i så fall mängden choklad att smälta.

  5
  Färdig

  Forma små hjärtan av konfekten.

  6
  Färdig

  Lägg hjärtan i de smälta chokladen så att det täcker nedre delen. Ta upp med två gafflar och lägg på bakplåtspapper.

  7
  Färdig

  Ta en tesked och klicka lite vit choklad i mitten på hjärtan. Fäst sedan två bitar mandelspån på chokladen så att de tillsammans formar ett hjärta.

  8
  Färdig

  När chokladen har stelnat kan du försiktigt lossa marsipanhjärtan från bakplåtspappret. Om det finns mycket överflödig choklad kan du snygga till hjärtan genom att skära bort det med en vass kniv.

  Serveras med kärlek!

  Profilbild

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Gammaldags Semlor
  nästa
  Äkta focaccia – enkelt, gott och dekorerad
  föregående
  Gammaldags Semlor
  nästa
  Äkta focaccia – enkelt, gott och dekorerad

  Add Your Comment