0 0
Stinas drömmar

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl (240 g) vetemjöl

Stinas drömmar

    Cuisine:
    • 150°C
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Stinas drömmar är ett recept från Stina Grip och Kevin Grönholm som går på Örsundsbroskolan i Uppland. Detta recept är en del i projektet Barnens receptkedja.

    Historia: Stina hittade en gammal kokbok hemma, receptet är 50 år gammalt.

    I nedanstående länkar finns det mer information och tips om Barnens receptkedja.

    För lärare – Barnens receptkedja

    För elever – Barnens receptkedja

    För vårdnadshavare – Barnens receptkedja 

    Här är några av recepten från Barnens receptkedja. Alla recept hittar du under kategorin Barnens receptkedja under Recept i menyn.

    Recept på Farmors drömmar, ett recept som har gått i flera generationer.
    Farmors drömmar är ett gammalt recept som har gått i flera generationer. Från Livia Henriksson.

     

    Den perfekta smörkakan från Jente är en saftig och tung kaka som smakar väldigt gott!
    Den perfekta smörkakan från Jente är enkelt att baka och är riktigt gott!

     

    Glöhyppen är ett gammalt recept som har bakats i projektet Barnens receptkedja.
    Glöhyppen har bakats i många generationer. Läs mer om receptet och historien bakom! Receptet bakades i projektet Barnens receptkedja.

    Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida middagar till goda kakor från 1980-talet.

    Exempel är Moussaka på svenskaCranks bröd och Silverkaka. Rårörd jordgubbssaft

    Mazariner, bästa receptet och historien bakom kakan.
    Bästa receptet på Mazariner hittar du här! Och vem var Herr Mazarin egentligen? Detta finns att läsa i receptlänken.

     

    Sophies små spröda ostbröd består av tre ingredienser och är vansinnigt gott!
    Sophies ostkakor – små spröda ostbröd som är riktigt goda och som består av endast 3 ingredienser!

     

    Moussaka på svenska, bästa receptet och en familjefavorit
    Moussaka på svenska är värmande, mättande och mest av allt gott.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

     

     

    Steg

    1
    Färdig

    1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme tills smöret är rumsvarmt (dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt). Använd en elvisp och vispa det till en jämn smet.

    2
    Färdig

    2. Tillsätt sedan hjortronsaltet och matoljan i smeten

    3
    Färdig

    3. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga det. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen så packas mjölet och man tar automatiskt för mycket mjöl, då blir det svårt att få ihop degen och kakorna blir inte lika spröda och fina.)
    Kör med elvisp tills smeten består av stora smulor och smeten gärna fastnar i visparna. Tryck ihop smeten till en enda klump.

    4
    Färdig

    4. Dela degen i små bitar (en sats ska bli ca 50 st kakor).
    Rulla varje bit till en boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    5
    Färdig

    5. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluft inställning.)
    Låt svalna. Förvara kakorna i plåtburkar med lock eller frys in dem.

    Sedan är det klart!

    Orsundsbroskolan
    föregående
    Stockholmskakor
    nästa
    Chokladkaka
    föregående
    Stockholmskakor
    nästa
    Chokladkaka

    Add Your Comment