Ingredienser
-
Röda, omogna krusbär (dubbelt så mycket än svarta vinbär)
-
Svarta vinbär
Om detta recept
Denna saft utan socker påminner om inte alltför sur rabarber. Läskande och betydligt mera hälsosamt än vanligt saft som innehåller socker! Receptet kommer från min morfars mormor Sophie Montén, född Kuylenstierna, och är nedtecknad någon gång på 1870-talet. Förr var det nog vanligare med att göra sur saft, för liknande recept har jag hittat i olika kokböcker, bland annat i Dr. Em. Hagdahls Kok-konsten.
Som en kuriosa måste jag bara skriva ner hans recept på Sur Krusbärssaft. Den har jag inte vågat mig på, kanske för att jag inte är djärv nog vad gäller hälsan! Scrolla ner för receptbeskrivningen på Sophies sursaft!
Här kommer Dr. Em. Hagdahls recept på Sur krusbärssaft:
Gröna omogna krusbär
Bären stötas väl, få stå ett par dagar i källaren att safta sig, pressas derefter genom linnepåse, saften ställes 14 dagar att jäsa, hvarefter den bör vara klar som vatten, möglet, som bildat sig ofvanpå, afskummas varsamt, saften afhälles försigtigt, så att ej det tjocka på bottnen medföljer, silas, buteljeras, korkas, hartsas och förvaras. – Användes som dryck, tillsatt med socker och vatten. Kan äfven begagnas i stället för citronsaft i geléer m. m.
Det är just det här med att afskumma möglet som gör att jag inte frestas av att testa receptet. Men, som tur är presenteras nedan ett annat recept. Utan mögel.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Iste.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Steg
1
Färdig
|
Här är originalreceptet. Ett steg-för-steg recept på samma recept följer i nästa steg. Man tager dubbelt så mycket röda, ej fullt mogna krusbär mot svarta vinbär, slår det i en kruka. Sedan kokar man upp vatten som slås upp varmt öfver bären så att det står ganska högt öfver dem; när detta stått ett eller ett par dagar kokar man upp saften, bären afsilas och slås tillbaka i krukan, saften slås åter öfver bären, som förnyas äfven på samma sätt dagen derpå, alltid varmt på bären. 4:e gången kokas saften för sista, då den hälles upp, får kallna ö slås sedan på buteljer, som korkas och hartsas. Om det är skum på saften, tages den naturligtvis bort för hvarje gång den kokas upp. |
2
Färdig
|
Steg-för-steg recept: |