0 0
Sur krusbärs och svarta vinbärssaft

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Röda, omogna krusbär (dubbelt så mycket än svarta vinbär)
Svarta vinbär

Sur krusbärs och svarta vinbärssaft

  Cuisine:

  Saft utan socker som smakar syrligt på ett trevligt sätt.

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Denna saft utan socker påminner om inte alltför sur rabarber. Läskande och betydligt mera hälsosamt än vanligt saft som innehåller socker! Receptet kommer från min morfars mormor Sophie Montén, född Kuylenstierna, och är nedtecknad någon gång på 1870-talet. Förr var det nog vanligare med att göra sur saft, för liknande recept har jag hittat i olika kokböcker, bland annat i Dr. Em. Hagdahls Kok-konsten.

  Som en kuriosa måste jag bara skriva ner hans recept på Sur Krusbärssaft. Den har jag inte vågat mig på, kanske för att jag inte är djärv nog vad gäller hälsan! Scrolla ner för receptbeskrivningen på Sophies sursaft!

  Här kommer Dr. Em. Hagdahls recept på Sur krusbärssaft:

  Gröna omogna krusbär

  Bären stötas väl, få stå ett par dagar i källaren att safta sig, pressas derefter genom linnepåse, saften ställes 14 dagar att jäsa, hvarefter den bör vara klar som vatten, möglet, som bildat sig ofvanpå, afskummas varsamt, saften afhälles försigtigt, så att ej det tjocka på bottnen medföljer, silas, buteljeras, korkas, hartsas och förvaras. – Användes som dryck, tillsatt med socker och vatten. Kan äfven begagnas i stället för citronsaft i geléer m. m.

  Det är just det här med att afskumma möglet som gör att jag inte frestas av att testa receptet. Men, som tur är presenteras nedan ett annat recept. Utan mögel.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

  Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

   

  Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

  Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

  Ellas kaka.

  Steg

  1
  Färdig

  Här är originalreceptet. Ett steg-för-steg recept på samma recept följer i nästa steg.

  Man tager dubbelt så mycket röda, ej fullt mogna krusbär mot svarta vinbär, slår det i en kruka. Sedan kokar man upp vatten som slås upp varmt öfver bären så att det står ganska högt öfver dem; när detta stått ett eller ett par dagar kokar man upp saften, bären afsilas och slås tillbaka i krukan, saften slås åter öfver bären, som förnyas äfven på samma sätt dagen derpå, alltid varmt på bären. 4:e gången kokas saften för sista, då den hälles upp, får kallna ö slås sedan på buteljer, som korkas och hartsas. Om det är skum på saften, tages den naturligtvis bort för hvarje gång den kokas upp.

  2
  Färdig

  Steg-för-steg recept:
  1. Lägg dubbelt så mycket röda, omogna krusbär än svarta vinbär (sköljda) i en behållare, till exempel ett krus eller en kastrull.
  2. Häll kokande vatten på bären så att det står en bra bit över bären. Täck behållaren och när det har svalnat, ställ den kallt. Låt stå ett eller ett par dagar.
  3. Sila bären over en kastrull och koka upp saften. Lägg bären tillbaka i behållaren och häll över saften. Om saften skummar sig tas skummet bort.
  4. Upprepa detta flera dagar. 4:e gången är den sista. Sila saften genom en silduk. Jag valde att hälla upp saften kokande het i väl rengjorda glasflaskor för att sedan korka igen. Jag är osäker hur många dagar den håller i kylen, och därför rekommenderas att ha den i frysen om saften ska användas längre fram. Detta eftersom saften saknas socker vilket vanligtvis ger saft längre hållbarhet.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Iste med hallon och citron
  nästa
  Jordgubbslikör
  föregående
  Iste med hallon och citron
  nästa
  Jordgubbslikör
  Be the first to write a review

  Add Your Comment