0 0
Svampstuvning med bacon, lök och färska örter

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
150 gr fett rökt sidfläsk = bacon
1 stor gul lök
2-3 liter blandad svamp eller 3/4 burk konserverad svamp
salt, en aning. Vitpeppar.
2-3 dl grädde (gärna syrad, men vanlig grädde fungerar också bra)
1 msk finklippt dill och persilja (och småblad för dekoration)

Svampstuvning med bacon, lök och färska örter

  Cuisine:

  Bacon, lök och svamp är en otroligt lyckad kombination av smaker. Lättlagad och väldigt gott!

  • Räcker till 8
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Rysk svamprätt är en härlig Svampstuvning med bacon, lök och färska örter som serveras på smörstekt toast eller i krustader. Receptet kommer från Prinsessornas kokbok. Du kan servera den till förrätt eller ha som tilltugg till en drink.

  Vill du komma direkt till receptbeskrivningen, scrolla ner! Tips på hur du kan variera rätten finns längre ner. Bland annat hur du kan göra det vegetariskt.

  Jenny Åkerström och prinsessorna

  Nyfiken blir jag när jag hör namnet på det här receptet: Rysk svamprätt! Det var Jenny Åkerström som 1929 gav ut Prinsessornas kokbok. I denna kokbok hittade jag receptet. Jenny Åkersträm hade en berömd hushållsskola för flickor i Stockholm under förra halvan av 1900-talet.

  Så här står det på Wikipedia:

  ”Bland eleverna fanns prinsessorna MargarethaMärtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg. Åkerström tillägnade kokboken prinsessorna och boken utkom i många upplagor under 1930-, 40- och 50-talet.

  I boken fanns en tårta som kallades för ”Grön tårta” som prinsessorna sägs ha varit speciellt förtjusta i och denna kom sedan att kallas prinsesstårta.[2]”

  Visst kan man undra om receptets historia? Namnet lockar till fantasifulla gissningar: Var det kanske en rysk diplomathustru som gav receptet till Jenny Åkerström? Eller var det en svensk resenär som hade varit i Ryssland och kommit hem med receptet? Vi lär nog aldrig få svaret, men gott är den här svamprätten.

  Jenny Åkerström, som skrev Prinsessornas kokbok 1929
  Jenny Åkerström som skrev Prinsessornas kokbok som kom ut 1929.

  Om receptet

  Det är smakkombinationer, konsistens och utseende som gör en rätt till en succé. Den här rätten bockar av allt! Baconets rökighet kombinerad med stekt svamp och lök fräschas upp av klippta färska örter och grädden rundar av härligheten. Sprödbakad bröd eller knapriga krustader ger en välbehövlig kontrast till stuvningen.

  Svampstuvning med bacon och lök är en god förrätt på hösten
  Smör är en fantastisk smakhöjare och att servera denna goda svampstuvning på smörstekt toast visar just det.

   

  Svampstuvning med bacon och lök i små krustader blir ett elegant tilltugg
  Visst är det elegant? Svampstuvning i krustader dekorerade med persilja, dill och en stekt kantarell.

  Tips

  • Spara fina små svampar för att steka separat. Dessa kan utgöra en trevlig dekoration eftersom en stuvning lätt blir en aningen färglöst.
  • Tillsammans med svampen är det trevligt att dekorera med de örter som ingår i rätten, nämligen persilja och dill. Min erfarenhet är att dill lätt blir lite hängig. Väljer du att även dekorera med dill, servera rätten då direkt!
  • Använd crème fraiche istället för grädde eller syrad grädde. Just syrligheten utgör en trevlig brytning mot de övriga smakerna.
  • Ett vegetariskt alternativ: uteslut bacon och ersätt med några matskedar Smokey BBQ sås av något slag. Det är baconets rökighet som med denna sås kompenseras.
  • Om du serverar svampstuvningen i krustader, dekorera fatet med det vackra och färgstarka naturen har att erbjuda på hösten: löv och rönnbär till exempel.

  Tips på fler höstrecept här på Smakminnen: Nyponsoppa, Moussaka på svenska, Mors Äppeltårta och Mormors äppelkompott.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på Smakminnen.se? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

  Äppelbakelser är ett roligt recept som kan varieras på flera sätt.
  Äppelbakelser är små trevliga bakelser som kan dekoreras och smaksättas på olika sätt.

   

  Recept på Mammas berömda chokladtårta
  Mammas berömda chokladtårta består av browniebottnar med äkta choklad och hasselnötter och luftig chokladmousse. Behöver jag säga att den är oemotståndlig?

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Källor recept på Rysk svamprätt: Prinsessornas kokbok från 1952, (Första upplagan var 1929)

  Bild på Jenny Åkerström: Wikipedia. Fakta Prinsessornas kokbok: Wikipedia.

  Steg

  1
  Färdig

  Skär bacon i små tärningar. Hacka löken fint och fräs den tillsammans med bacontärningarna.

  2
  Färdig

  Tillsätt blandad svamp skuren i små bitar och låt alltsammans småkoka under lock 8-10 minuter under omrörning emellanåt.
  (Red. anm. jag använde mig av trattkantareller och kantareller och tog några fina små kantareller åt sidan för att steka separat. Dessa använde jag för att dekorera med.)

  3
  Färdig

  Smaksätt med salt och en aning vitpeppar.

  4
  Färdig

  Späd med grädde, helst sur.

  5
  Färdig

  Tillsätt sist finklippt dill och persilja.

  6
  Färdig

  Serveras som ensamrätt, som fyllning i pastejer och krustader eller på stekta brödskivor. De kan också användas som fyllning i kroppkakor.
  (Red. anm. Stekta brödskivor: ta vitt formbröd och skär bort kanterna. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelhög värme.

  7
  Färdig

  Serveringstips: Lägg upp stuvningen på toast eller krustader. Dekorera med en liten stekt svamp och en liten kvist persilja och dill.
  Tips för krustader: Lägg gärna ett litet salladsblad i botten på krustaderna så att de håller sig krispiga.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Banankaka – saftig och god
  nästa
  Klassisk Schwarzwaldtårta med Chokladlöv
  föregående
  Banankaka – saftig och god
  nästa
  Klassisk Schwarzwaldtårta med Chokladlöv
  Be the first to write a review

  Add Your Comment