0 0
Svart vinbärsgelé

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

svarta eller röda vinbär
socker
vatten
stearin

Svart vinbärsgelé

  Cuisine:

  Ett festligt och himla gott inslag på middagsbordet!

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Det här receptet kommer från Prinsessornas kokbok. Även om det är spännande med gamla recept kan man göra en genväg med större garanti på bra resultat på gelén genom att använda sig av syltsocker. Att året runt kunna använda sig av röd- eller svartvinbärsgelé är en lyx. Om man dessutom är lycklig ägare till gammaldags geléformar, så har man ett riktigt vackert och festligt inslag på middagsbordet! Att kombinera vinbärsgelé med en köttbit, potatis och sås är en riktig höjdare. Att blanda in en klick gelé i såser förhöjer smaken.

  Att ha fyllda geléformar uppradade i förrådet är lyx!

  Här exempel på olika geléformar. De olika formarna är charmiga på varsitt sätt.

   

   

  Förresten, om Prinessornas kokbok står på Wikipedia följande att läsa:

  Prinsessornas kokbok är ett klassiskt verk inom den svenska kokbokslitteraturen, författad av Jenny Åkerström-Söderström. Första upplagan utkom 1929.

  Jenny Åkerström höll en hushållsskola för unga flickor i Stockholm under förra halvan av 1900-talet. Bland eleverna fanns prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg. Åkerström tillägnade kokboken prinsessorna, därav namnet. Boken utkom i många upplagor under 1930-, 40- och 50-talen.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Rårörd jordgubbssaft, ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

  Rårörd jordgubbssaft

   

  Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

   

  Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

  Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

  Steg

  1
  Färdig

  Första texten är inte original men kommer ersättas senare med texten från Prinsessornas kokbok. Metoden är däremot detsamma.
  Skölj de svarta vinbären. Ta bort dåliga bär men de kan sitta kvar på kvistarna. Lägg bären i en kastrull.
  Per två liter bär tillsättes två dl vatten.

  2
  Färdig

  Koka upp och mosa gärna så att bären saftar sig. Koka i någon minut.

  3
  Färdig

  Sila upp blandningen i en silduk. Låt det självrinna. Mät upp mängden saft för att veta mängden socker såsom det står i följande steg i detta recept.

  4
  Färdig

  Kokt svart vinbärsgelé
  900 g - l kg strösocker per l Kokt saft.
  Beredning: Saften får långsamt koka upp. Då den kokat 4-5 minuter rörs sockret i med hjälp av en silver- eller rostfri slev.
  Då sockret är löst, får blandningen koka utan omröring 8 - 10 min. efter uppkoket räknat. Ta sedan av allt skum.
  Geléprov: Droppa lite gelé på en kall tallrik. Om dropparna inte flyter ut är geléet färdigt.
  Ös geléet genast ända upp till kanten i små geléglas eller syltburkar. Låt det kallna och stelna och ös paraffin över ytan. Sätt på lock eller bind papper över.

  5
  Färdig

  Allmänna anvisningar:
  Bär som skall användas till gelé, måste tas just då de mognat. Nymogna bär innehåller nämligen mest av det gelébildande ämnet, pektin. Gelé av övermogna bär stelnar inte. (Red. anm. Här finns numera gelésocker som löser problemet!)
  Geléet blir bäst av saft av svarta och röda vinbär och halvmogna, syrliga äpplen.
  Om bären till geléet skulle vara för mogna, bör saften blandas med 2-3 g pulvriserad citronsyra per liter. Pektin bildar nämligen lättare gelé tillsammans med ett surt ämne.
  För att göra gelé av mindre pektinrika bär, t.ex. jordgubbar och hallon, måste man antingen tillsätta citronsyra eller sur röd vinbärs- eller sur äppelsaft.
  Om färdigkokt gelé inte stelnat efter ett par dagar, blandas det under omrörning med 4-6 g citronsyra per l gelé. Mängden citronsyra beror på hur löst geléet är. Blandningen värms försiktigt till kokpunkten men får inte komma i kokning.
  Ös den omedelbart i väl rengjorda burkar och paraffinera den.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Marängtårta (Farmors, fått av Ina Grave)
  nästa
  Ekorrfrikassé
  föregående
  Marängtårta (Farmors, fått av Ina Grave)
  nästa
  Ekorrfrikassé

  Add Your Comment