Ingredienser
-
svarta eller röda vinbär
-
socker
-
vatten
-
stearin
Om detta recept
Det här receptet kommer från Prinsessornas kokbok. Även om det är spännande med gamla recept kan man göra en genväg med större garanti på bra resultat på gelén genom att använda sig av syltsocker. Att året runt kunna använda sig av röd- eller svartvinbärsgelé är en lyx. Om man dessutom är lycklig ägare till gammaldags geléformar, så har man ett riktigt vackert och festligt inslag på middagsbordet! Att kombinera vinbärsgelé med en köttbit, potatis och sås är en riktig höjdare. Att blanda in en klick gelé i såser förhöjer smaken.
Att ha fyllda geléformar uppradade i förrådet är lyx!

Förresten, om Prinessornas kokbok står på Wikipedia följande att läsa:
Prinsessornas kokbok är ett klassiskt verk inom den svenska kokbokslitteraturen, författad av Jenny Åkerström-Söderström. Första upplagan utkom 1929.
Jenny Åkerström höll en hushållsskola för unga flickor i Stockholm under förra halvan av 1900-talet. Bland eleverna fanns prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg. Åkerström tillägnade kokboken prinsessorna, därav namnet. Boken utkom i många upplagor under 1930-, 40- och 50-talen.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Rårörd jordgubbssaft, Ökensandskakor, Nasi goreng och Iste.



Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Steg
1
Färdig
|
Första texten är inte original men kommer ersättas senare med texten från Prinsessornas kokbok. Metoden är däremot detsamma. |
2
Färdig
|
Koka upp och mosa gärna så att bären saftar sig. Koka i någon minut. |
3
Färdig
|
Sila upp blandningen i en silduk. Låt det självrinna. Mät upp mängden saft för att veta mängden socker såsom det står i följande steg i detta recept. |
4
Färdig
|
Kokt svart vinbärsgelé |
5
Färdig
|
Allmänna anvisningar: |