Ingredienser
-
1 kg stora färska nypon (ta den mängd du önskar och anpassa receptet därefter)
-
0,75 l vatten
-
1½ dl inläggsättika (12%) (
-
0,5 - 0,75 kg socker
-
5 nejlikor
-
1 bit kanel
Om detta recept
Syltade nypon är sötsura och har en väldigt distinkt, kryddig smak av kryddnejlika och kanel. Den passar utmärkt som tillbehör till mustiga grytor eller vilt. Den kan också bli ett spännande inslag på ostbrickan. Västerbottensost passar fint till. Nypon finns att plocka ute i naturen eller i sin egen trädgård.
Det går fort att göra syltade nypon, förutom en liten detalj: räkna med att det tar tid att rensa nyponen! På med bra musik, och tänk inte för mycket på tiden.

Ett tips för att effektivt rensa nyponen är att först ta bort toppen och skaftet på samtliga nyponen, för att sedan dela dem och ta bort fröna med en tesked. Min mormor brukade varna för att låta bli att gnida sig i ögonen när man håller på rensa nypon!
Hemmets kokbok är verkligen en guldgruva! Upplaga efter upplaga har tryckts och genom åren har recepten förbättrats, tagits bort och andra har lagts till. Bakom boken ligger Fackskola för huslig ekonomi i Uppsala. I upplagan från 1952 finns det här receptet på syltade nypon.

På Smakminnen.se finns fler nyponrecept: Torkade Nypon, Nyponsoppa och Nyponmärg.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Nyponen rensas, dela på längden och alla kärnor tas bort. |
2
Färdig
|
Av vatten, ättika, socker och kryddor kokas en lag, vari nyponen får ett kort uppkok och häller upp i burkar som bindes över. (Detta recept är ju från 1952, och idag binder man inte längre över burkar. Istället kan man ta syltburkar som är väl diskade. Ställ sedan burkarna i en 180 grader varm ugn i 30 minuter. Koka gummiringarna en stund.) |