0 0
Syltade nypon med kryddnejlika och kanel

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

1 kg stora färska nypon (ta den mängd du önskar och anpassa receptet därefter)
0,75 l vatten
1½ dl inläggsättika (12%) (
0,5 - 0,75 kg socker
5 nejlikor
1 bit kanel

Syltade nypon med kryddnejlika och kanel

  Cuisine:

  Ett spännande tillbehör på middagsbordet!

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Syltade nypon är sötsura och har en väldigt distinkt, kryddig smak av kryddnejlika och kanel. Den passar utmärkt som tillbehör till mustiga grytor eller vilt. Den kan också bli ett spännande inslag på ostbrickan. Västerbottensost passar fint till. Nypon finns att plocka ute i naturen eller i sin egen trädgård.

  Det går fort att göra syltade nypon, förutom en liten detalj: räkna med att det tar tid att rensa nyponen! På med bra musik, och tänk inte för mycket på tiden.

  Nypon växer i det vilda och är fulla med c-vitamin
  Nypon som lyser i höstsolen utanför Salnecke slott.

  Ett tips för att effektivt rensa nyponen är att först ta bort toppen och skaftet på samtliga nyponen, för att sedan dela dem och ta bort fröna med en tesked. Min mormor brukade varna för att låta bli att gnida sig i ögonen när man håller på rensa nypon!

  Hemmets kokbok är verkligen en guldgruva! Upplaga efter upplaga har tryckts och genom åren har recepten förbättrats, tagits bort och andra har lagts till. Bakom boken ligger Fackskola för huslig ekonomi i Uppsala. I upplagan från 1952 finns det här receptet på syltade nypon.

  Recept på syltade nypon. Ett spännande och smakrik tillbehör till grytor eller vilt,
  En burk syltade nypon är ett riktigt gott tillbehör till vinterns mustiga grytor eller på ostbrickan.

  På Smakminnen.se finns fler nyponrecept: Torkade Nypon, Nyponsoppa och Nyponmärg.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelserRäkor Toast Skagen och Rulltårta.

  Recept på Marquise d'Armagnac Fransk chokladtårta.
  Marquise d´Armagnac – fransk mörk chokladtårta. Visst låter det vackert och frestande? Receptet är inskickad av Margareta Dahlin.
  Recept på Varma Sandwich som även kan kallas för varma mackor.
  Varma Sandwich är helt enkelt varma mackor. I det här receptet finns ett enkelt knep som gör att ytan blir extra knaprigt och gott!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

   

   

  Steg

  1
  Färdig

  Nyponen rensas, dela på längden och alla kärnor tas bort.

  2
  Färdig

  Av vatten, ättika, socker och kryddor kokas en lag, vari nyponen får ett kort uppkok och häller upp i burkar som bindes över. (Detta recept är ju från 1952, och idag binder man inte längre över burkar. Istället kan man ta syltburkar som är väl diskade. Ställ sedan burkarna i en 180 grader varm ugn i 30 minuter. Koka gummiringarna en stund.)
  Fortsättning från boken:
  De kan också läggas på konservglas och steriliseras vid 80 grader i 20 minuter. Lagen kan då göras mindre söt.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Nyponmärg – Nyponhonung
  nästa
  Mandelfromage – enkelt och elegant
  föregående
  Nyponmärg – Nyponhonung
  nästa
  Mandelfromage – enkelt och elegant

  Add Your Comment