0 0
Tigerkaka

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

200 g margarin eller smör
2 ½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker eller vanilj
1 dl grädde
1 dl kakaopulver

Tigerkaka

    Cuisine:
    • 175 ˚
    • Medium

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Tigerkaka är ett recept från Maja Jakobsson och Anna Vahlberg som går på Örsundsbroskolan i Uppland. Detta recept är en del i projektet Barnens receptkedja.

    Det är Annas mormors recept, hennes mamma (Annas gammelmormor) gjorde alltid det här receptet åt henne och hennes fyra bröder. De tyckte alltid att det var lika festligt när de fick tigerkaka.

    De gjorde de också när de skulle ha gäster eller på julafton.

    Själva receptboken är nog 40-50 år gammal men Annas gammelmormor har gjort det sen hon fick barn.

    Namnet tigerkaka kommer ifrån att man blandar både ljus och mörk smet och då bildas det ett tigermönster.

    I nedanstående länkar finns det mer information och tips om Barnens receptkedja.

    För lärare – Barnens receptkedja

    För elever – Barnens receptkedja

    För vårdnadshavare – Barnens receptkedja 

    Här är några av recepten från Barnens receptkedja. Alla recept hittar du under kategorin Barnens receptkedja under Recept i menyn.

    Recept på Farmors drömmar, ett recept som har gått i flera generationer.
    Farmors drömmar är ett gammalt recept som har gått i flera generationer. Från Livia Henriksson.

     

    Boterkoek eller smörkaka med citron. Recept. Del i Barnens receptkedja.
    Den perfekta smörkakan från Jente har bakats i flera generationer och är smörigt med en härlig smak av citron. Kakan bakades som del i Barnens receptkedja.

     

    Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida middagar till goda kakor från 1980-talet.

    Exempel är Mazariner, Moussaka på svenskaCranks bröd och Silverkaka.

    Rårörd jordgubbssaft, bästa receptet och busenkelt!
    Rårörd jordgubbssaft är löjligt enkelt att göra och när man dricker den, svalt, en vacker sommardag, vill man aldrig att den tar slut!

     

    Sophies små spröda ostbröd består av tre ingredienser och är vansinnigt gott!
    Sophies ostkakor – små spröda ostbröd som är riktigt goda och som består av endast 3 ingredienser!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

     

    Steg

    1
    Färdig

    Sätt ugnen på 175 ˚. Smörj och bröa en bakform, ca 2 liter

    2
    Färdig

    Rör margarin och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, rör om mellan varje ägg.

    3
    Färdig

    Blanda mjöl, bakpulver och vanillinsocker. Rör ner det i smeten. Häll i grädden och rör om väl.

    4
    Färdig

    Häll upp knappt hälften av smeten i en annan skål och blanda ner kakao i den.

    5
    Färdig

    Häll hälften av den ljusa smeten i formen, därpå all den mörka och sedan av den ljusa. Rör försiktigt i smeten med en gaffel så kakan blir vackert marmorerad.

    6
    Färdig

    Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt kakan stå ca 5 min innan den stjälps upp.

    föregående
    Glöhyppen
    nästa
    Williams äppelkaka
    föregående
    Glöhyppen
    nästa
    Williams äppelkaka

    Add Your Comment