0 0
Tittägg – recept och historia

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Strösocker
Kristyr:
Florsocker
Äggvita
Ättika
Hushållsfärg/gelfärg

Tittägg – recept och historia

  Cuisine:

  Fantasiäggande ägg som väcker minnen! Här får du ett recept på hur du själv kan skapa ett vackert ägg.

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Tittägg väcker nog hos många minnen från förr. Det känns också som de kommer från en tid då man i lugn och ro kunde ägna sig åt att skapa dessa konstnärliga skapelser. Här kommer både recept och historia på tittägg. Ordet recept är delvis rätt, för man kan ju äta tittäggen, men, som namnet säger, är det kanske roligast att spara för att kunna titta i dem.

  Receptet kommer från Karin Serrander som grundade den populära presentbutiken Mamsell K i Uppsala och driver Hårsbäcks bed & breakfast i den vackra gamla bondbyn Norr Hårsbäck utanför Heby i Uppland. Vill man istället köpa ett av Karin Serranders vackra tittägg kan man göra det: Äggen säljs på Mamsell K i Uppsala och på Linnés kammare i Jumkil.

  Fjärdhundraland

  Både Smakminnen och Karin Serrander med Hårsbäcks bed & breakfast är medlemmar i Fjärdhundraland som har över 100 medlemmar som alla har sin verksamhet i ett område som sträcker sig från Västerås till Uppsala och Sigtuna. På Fjärdhundralands hemsida finns alla företag presenterade.

  Hårsbäcks Bed & Breakfast

  Historia

  Tittäggets historia går tillbaka till 1830-talet då det fanns tittägg av socker att köpa i konfektbutiker och finbagerier i storstäderna i Europa. Vissa säger att de började tillverkas i Tyskland och andra menar att ursprunget ligger i Italien. På 1800-talet var motiven inuti äggen ofta pappersbilder med religiösa motiv och det ansågs vara en riktig finpresent. Tittäggen hade ofta ett förstoringsglas som skydd över kikhålet längst fram.

  Många tittägg importerades ifrån Tyskland, men de tillverkades även här i Sverige av dåtidens sockerbagare. På Nordiska Museet i Stockholm finns en fin samling av riktigt gamla tittägg.

  Ett tittägg från Nordiska Museets samlingar. Givare är Astrid Jäegerfalk från Gävle. Hon skänkte ägget 1951 till Nordiska Museet.

  Med tiden konkurrerades tittäggen av socker i stort sätt ut av de numera vanligaste, tvådelade pappersäggen som man fyller med godis. På 1980-talet hade tittäggen ett uppsving igen med importerade ägg. Runt 1990 försvann de nästan helt ifrån butikerna. Idag finns det få kommersiella tillverkare kvar.

  Bildserien om tittäggstillverkning är från Karin Serrander.

   

   

   

   

  Mer om Påskens historia finns att läsa i en artikel på Nordiska museets webbsida. Jag önskar er alla en Glad Påsk!

  Källa tittäggets historia: Lyckoägget

  Ett tips: Påsktårta med marsipanfigurer på! I vår släkt har vi sedan urminnestider haft en påsktårta med marsipanfigurer på. Hela familjen bidrar med de mest underliga och roliga figurerna!

  Recept på Påsktårta med marsipanfigurer
  Roliga, konstiga, knasiga och läskiga marsipanfigurer pryder denna Påsktårta. Alla måste bidra med minst en figur!

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

   

  Äppelbakelser är söta små bakelser som man kan dekorera på olika sätt. Eller ha de släta!

   

  Butter Chicken är ett recept man vill göra om och om igen! Mustiga, kryddiga smaker och enklare att laga än man skulle tro.

   

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Blanda äggvita och strösocker så det blir som fuktig sand.

  2
  Färdig

  Fyll ett påskägg av plast (finns att köpa i Hobbybutiker) och stjälp upp det som en sandkaka. Skär av ett stycke som blir titthål. Ställ att torka på ytan. Gräv ur sockret så att endast ett skal återstår.

  3
  Färdig

  Skär av ett stycke som blir titthål. Ställ att torka på ytan. Gräv ur sockret så att endast ett skal återstår.

  4
  Färdig

  Gräv ur sockret så att endast ett skal återstår.

  5
  Färdig

  Blanda ihop sockerkristyren. Kristyren består av äggvita, florsocker och ett stänk ättika. Blanda till en massa till önskad konsistens. Den ska vara väldigt tjockt flytande. Kristyren kan färgas med hushållsfärg.

  6
  Färdig

  Lägg kristyren i en spritspåse med tyll för små dekorationer eller i en fryspåse där du klipper av ett litet, litet hörn. Spritsa små blommor, buskar och andra figurer på smörpapper och låt det torka.
  Om du vill ha dekorationer på insidan av äggets vägg kan du spritsa direkt på väggen för att sedan låta det torka.

  7
  Färdig

  Blanda lite strösocker med äggvita och färga med grön hushållsfärg. Blanda väl.
  Lägg den gröna sockerblandningen inne i en sockerägghalva som botten för dekoration.

  8
  Färdig

  Stick ner bokmärken eller figurer av sockerkristyr. Du kan fästa små figurer på insidan av väggen med sockerkristyr som inte har torkats.
  Klistra fast överdelen av ägget med kristyr och slutligen dekorera ägget utanpå.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Varma sandwich med skinka och ost
  nästa
  Påsktårta – färgglad och rolig!
  föregående
  Varma sandwich med skinka och ost
  nästa
  Påsktårta – färgglad och rolig!
  Be the first to write a review

  Add Your Comment