Ingredienser
-
Strösocker
-
Kristyr:
-
Florsocker
-
Äggvita
-
Ättika
-
Hushållsfärg/gelfärg
Om detta recept
Tittägg väcker nog hos många minnen från förr. Det känns också som de kommer från en tid då man i lugn och ro kunde ägna sig åt att skapa dessa konstnärliga skapelser. Här kommer både recept och historia på tittägg. Ordet recept är delvis rätt, för man kan ju äta tittäggen, men, som namnet säger, är det kanske roligast att spara för att kunna titta i dem.
Receptet kommer från Karin Serrander som grundade den populära presentbutiken Mamsell K i Uppsala och driver Hårsbäcks bed & breakfast i den vackra gamla bondbyn Norr Hårsbäck utanför Heby i Uppland. Vill man istället köpa ett av Karin Serranders vackra tittägg kan man göra det: Äggen säljs på Mamsell K i Uppsala och på Linnés kammare i Jumkil.
Fjärdhundraland
Både Smakminnen och Karin Serrander med Hårsbäcks bed & breakfast är medlemmar i Fjärdhundraland som har över 100 medlemmar som alla har sin verksamhet i ett område som sträcker sig från Västerås till Uppsala och Sigtuna. På Fjärdhundralands hemsida finns alla företag presenterade.

Historia
Tittäggets historia går tillbaka till 1830-talet då det fanns tittägg av socker att köpa i konfektbutiker och finbagerier i storstäderna i Europa. Vissa säger att de började tillverkas i Tyskland och andra menar att ursprunget ligger i Italien. På 1800-talet var motiven inuti äggen ofta pappersbilder med religiösa motiv och det ansågs vara en riktig finpresent. Tittäggen hade ofta ett förstoringsglas som skydd över kikhålet längst fram.
Många tittägg importerades ifrån Tyskland, men de tillverkades även här i Sverige av dåtidens sockerbagare. På Nordiska Museet i Stockholm finns en fin samling av riktigt gamla tittägg.

Med tiden konkurrerades tittäggen av socker i stort sätt ut av de numera vanligaste, tvådelade pappersäggen som man fyller med godis. På 1980-talet hade tittäggen ett uppsving igen med importerade ägg. Runt 1990 försvann de nästan helt ifrån butikerna. Idag finns det få kommersiella tillverkare kvar.
Bildserien om tittäggstillverkning är från Karin Serrander.
Mer om Påskens historia finns att läsa i en artikel på Nordiska museets webbsida. Jag önskar er alla en Glad Påsk!
Källa tittäggets historia: Lyckoägget
Ett tips: Påsktårta med marsipanfigurer på! I vår släkt har vi sedan urminnestider haft en påsktårta med marsipanfigurer på. Hela familjen bidrar med de mest underliga och roliga figurerna!

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Blanda äggvita och strösocker så det blir som fuktig sand. |
2
Färdig
|
|
3
Färdig
|
Skär av ett stycke som blir titthål. Ställ att torka på ytan. Gräv ur sockret så att endast ett skal återstår. |
4
Färdig
|
Gräv ur sockret så att endast ett skal återstår. |
5
Färdig
|
Blanda ihop sockerkristyren. Kristyren består av äggvita, florsocker och ett stänk ättika. Blanda till en massa till önskad konsistens. Den ska vara väldigt tjockt flytande. Kristyren kan färgas med hushållsfärg. |
6
Färdig
|
Lägg kristyren i en spritspåse med tyll för små dekorationer eller i en fryspåse där du klipper av ett litet, litet hörn. Spritsa små blommor, buskar och andra figurer på smörpapper och låt det torka. |
7
Färdig
|
Blanda lite strösocker med äggvita och färga med grön hushållsfärg. Blanda väl. |
8
Färdig
|