0 0
Tittägg – recept och historia

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Strösocker
Florsocker
Hushållsfärg
Äggvita
Ättika

Tittägg – recept och historia

  Cuisine:

  Fantasiäggande ägg som väcker minnen! Här får du ett recept på hur du själv kan skapa ett vackert ägg.

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Tittägg väcker nog hos många minnen från förr. Det känns också som de kommer från en tid då man i lugn och ro kunde ägna sig åt att skapa dessa konstnärliga skapelser. Här kommer både recept och historia på tittägg. Ordet recept är delvis rätt, för man kan ju äta tittäggen, men, som namnet säger, är det kanske roligast att spara för att kunna titta i dem.

  Receptet kommer från Karin Serrander som grundade den populära presentbutiken Mamsell K i Uppsala och driver Hårsbäcks bed & breakfast i den vackra gamla bondbyn Norr Hårsbäck utanför Heby i Uppland. Vill man istället köpa ett av Karin Serranders vackra tittägg kan man göra det: Äggen säljs på Mamsell K i Uppsala och på Linnés kammare i Jumkil.

  Innan jag går vidare till tittäggets historia, vill jag slå ett slag för alla småföretagare som finns runtom i landet. Den här Påsken kommer vi i framtiden säkert att förknippas med Coronavirusets framfart över hela världen. Så också här i Sverige. Både Hårsbäcks bed & breakfast och Smakminnen är medlemmar i Fjärdhundraland ekonomisk förening, som har över 100 medlemmar som alla har sin verksamhet i ett område som sträcker sig från Västerås till Uppsala och Sigtuna. På Fjärdhundralands hemsida finns alla företag presenterade och det finns olika sätt att stötta dem i dessa påfrestande tider då många har drastiskt minskade inkomster på grund av färre besök och försäljningar. Vissa företag säljer online, och hos andra kan man ta take away, eller sitta utomhus i vårsolen på behörigt avstånd från andra besökare. Efter den här krisen vill väl alla ha en levande landsbygd med drivna mathantverkare och andra småföretag som gör vårt Sverige så fantastiskt!

   

  Hårsbäcks Bed & Breakfast

  Tittäggets historia går tillbaka till 1830-talet då det fanns tittägg av socker att köpa i konfektbutiker och finbagerier i storstäderna i Europa. Vissa säger att de började tillverkas i Tyskland och andra från Italien. På 1800-talet var motiven inuti äggen ofta pappersbilder med religiösa motiv och det ansågs vara en riktig finpresent. Tittäggen hade ofta ett förstoringsglas som skydd över kikhålet längst fram.

  Många tittägg importerades ifrån Tyskland, men de tillverkades även här i Sverige av dåtidens sockerbagare. På Nordiska Museet i Stockholm finns en fin samling av riktigt gamla tittägg.

  Ett tittägg från Nordiska Museets samlingar. Givare är Astrid Jäegerfalk från Gävle. Hon skänkte ägget 1951 till Nordiska Museet.

  Med tiden konkurrerades tittäggen av socker i stort sätt ut av de numera vanligaste, tvådelade pappersäggen som man fyller med godis. På 1980-talet hade tittäggen ett uppsving igen med importerade ägg. Runt 1990 försvann de nästan helt ifrån butikerna. Idag finns det få kommersiella tillverkare kvar.

  Bildserien om tittäggstillverkning är från Karin Serrander.

   

   

   

   

  Mer om Påskens historia finns att läsa i en artikel på Nordiska museets webbsida. Jag önskar er alla en Glad Påsk!

  Källa tittäggets historia: Lyckoägget

  Steg

  1
  Färdig

  Blanda äggvita och strösocker så det blir som fuktig sand. Fyll ett påskägg av plast (finns att köpa i Hobbybutiker) och stjälp upp det som en sandkaka. Skär av ett stycke som blir titthål. Ställ att torka på ytan. Gräv ur sockret så att endast ett skal återstår.

  2
  Färdig

  Blanda lite strösocker-äggvita med grön hushållsfärg. Lägg inne i ägget som botten för dekoration. Stick ner bokmärken eller figurer av sockerkristyr. Klistra fast överdelen av ägget med kristyr och slutligen dekorera ägget utanpå.
  Kristyren består av äggvita, florsocker och ett stänk ättika. Blanda till en massa till önskad konsistens. Kristyren kan färgas med hushållsfärg.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  föregående
  Varma sandwich med skinka och ost
  nästa
  Påsktårta – färgglad och rolig!
  föregående
  Varma sandwich med skinka och ost
  nästa
  Påsktårta – färgglad och rolig!

  Add Your Comment