Ingredienser
-
30 räkor
-
1 liten lök
-
1 dl vispgrädde
-
2 msk chilisås
-
½ knippe dill
-
1 msk konjak
-
salt & vitpeppar
-
6 skivor formbröd
-
1 klick smör
Om detta recept
Här ett recept på Skagenröra, fast den döpte mina morföräldrar till Räkor Toast Skagen. Visst låter det elegant? Det här receptet har några ingredienser som tar den här älskade förrätten till nya höjder: chilisås och konjak!
Fritz Nordén – det var min morfar. En modern man för sin tid som tog aktiv del i sysslorna kring hemmet. Väl minns jag hur man aldrig kunde packa en diskmaskin utan att han packade om den för att få plats med mer disk. När det gällde matlagning så var det min mormor Ingrid Nordén som med bestämdhet, passion och kärlek regerade. Men… visst hände det att min morfar stod vid spisen.

Mina morföräldrar hade ett kärleksfullt äktenskap. Under förlovningstiden red de ofta tillsammans, och det fortsatte de med under äktenskapet. ”Det som är besvärligt med en stor häst är att det är långt ner när man tappar handsken”, sa min mormor till mig. Jag håller med.
Denna Toast Skagen var min morfars specialitet och den var och är än idag mycket uppskattad i vår släkt. Receptet har olika komponenter som gör den extra god. Ingredienserna med både Konjak och Chilisås ger skagenröran en extra dimension. Förresten, här får du ett tips där du kan spara några kronor:
Konjak tillhör de mera exklusiva drycker som kan köpas. Det finns en billigare variant som kan ersätta Konjak i matlagningen, nämligen Eau de Vie. Det var en butiksbiträde på Systembolaget som tipsade mig, och mycket riktigt så fungerar det utmärkt!
Något annat som gör att denna Toast Skagen smakar mer är att bröden steks i smör. Ingen rostad torr macka här inte. Smör framhäver smakerna och när det väl är fest ska det inte snålas med detta.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Mammas berömda chokladtårta.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Skala räkorna och spara några till garneringen. Hacka de övriga grovt. Hacka löken fint och vispa grädden. Ta bort kanterna på toasten och stek dem i smör. Fördela skagenröran över toasten och garnera med räkor och en dillkvist. Servera genast. |
2
Färdig
|
Blanda alla ingredienser, förutom räkorna som används till garneringen. Tillsätt den hackade dillen, chilisåsen och kongak. |
3
Färdig
|
Ta bort kanterna på toasten och stek dem i smör. Fördela skagenröran över toasten och garnera med räkor och en dillkvist. Servera genast. |
6 Comments Hide Comments
[…] Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta. […]
[…] Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta. […]
[…] Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta. […]
Otroligt gott!
[…] på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mormor Anna-Lisas Julkorv, Räkor Toast Skagen och Sophies ostkakor (små […]
[…] recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Makroner, Räkor Toast Skagen och Nöttårta […]