0 0
Torkade nypon

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Nypon

Torkade nypon

  Cuisine:

  Torkade nypon är en sann c-vitaminkälla som kan användas på olika sätt.

  • 50˚-75˚ C
  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  https://do.koketsfavoriter.se/t/t?a=1121186450&as=1556824236&t=2&tk=1

  Nypon går att hitta ute i naturen, eller i sin egen trädgård. Dessa små frukter är fulla med c-vitaminer och i torkad form så går de att förvara riktigt länge. Detta är nog en av de äldsta konserveringsmetoder som finns.

  Om du väljer att avlägsna fröna, så kan du mala de torkade nyponen till pulver för att ha i müsli, eller för att göra Nyponmärg. Du kan också torka nyponen i sin helhet och då kan de användas till soppa, eftersom det kommer att silas.

  Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala. Det är här Hemmets kokbok skrevs. Bild tagen 1938 av Paul Sandberg.

  Detta recept kommer från Hemmets kokbok, upplagan som trycktes 1952. Jag har två upplagor, och i den första upplagan från 1903, kunde jag inte hitta receptet. Hemmets kokbok publicerades av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala. I förordet i första upplagan skrivs:

  ”Från våra bland allmänheten mera spridda kokböcker skiljer sig ”Hemmets kokbok” i öfrigt därigenom, att ingrediensernas mängd och beskaffenhet i början af hvarje recept noggrant angifvas, och att tillagningen utförligt och noggrant beskrifves. Därigenom är kokboken i stånd att ge säker ledning äfven år husmödrar, som äro mindre vana vid matlagning.”

  Oftast skrevs de gamla recepten löpande där både ingredienser och metoden skrevs i samma mening. ”Vispa två ägg med 1 dl socker tills det….etc” Än idag använder vi receptbeskrivningen såsom den introducerades i Hemmets kokbok.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

  Recept på kakor af hafregryn från 1800-talet.
  Kakor af hafregryn är ett enkelt och gott 1800-tals recept.

  Recept på Butter Chicken.
  Butter chicken – fantastiskt gott med smaker från Indien. Nyfiken på hur gammal receptet är? Det kan du läsa i receptet!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

   

  Steg

  1
  Färdig

  Originaltext ur Hemmets kokbok 1952:
  Torkning är en äldre konserveringsmetod som numera ej användes så ofta, eftersom närings- och smakämnen mycket dåligt bibehålles i konserven. Födoämnen som dock med fördel kan torkas är nypon och murklor. Nyponen ansas och torkas i ugn vid en temperatur av 50˚-75˚. Murklor bredes ut i tunt lager och lufttorkas. Torkade födoämnen förvaras torrt.

  2
  Färdig

  Ps: tips på hur man kan gå tillväga för att ta bort kärnorna: skär toppen och botten på nyponen. Halvera dem och gröp med en tesked ur nyponen. Min mormor burkade säga att man fick passa sig för att klia sig i ögonen när man håller på rensa nypon.
  Det tar ett antal timmar att torka nyponen. Hur lång tid det tar beror nog på vilken sorts nypon du har.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Mjuk pepparkaka – Mormors
  nästa
  Nyponmärg – Nyponhonung
  föregående
  Mjuk pepparkaka – Mormors
  nästa
  Nyponmärg – Nyponhonung

  Add Your Comment