Om detta recept
Margareta Dahlin från Sollentuna skickade mig de här fina bilderna på hur man kan torka trattkantareller. Torkade trattkantareller kan användas på flera olika sätt. Längre ner kommer några tips.
”Placera ut trattkantarellerna, hattarna och fötterna för sig, på ett nätfönster mot mygg, och ställ den på ett torrt och varmt ställe i några dagar. Ovanpå kylskåpet är ett bra ställe.
Förvara sedan de torkade svampen i en tät burk. Hållbarheten är flera år.”
Torkade trattkantareller är verkligen en skatt att ha i skafferiet. De kan användas på följande sätt:
- Smula ner i en sås eller en gryta och låt de koka med så att de både ger smak och kan svälla.
- Du kan blötlägga antingen genom att hälla kokande vatten över de och vänta i fem minuter, eller lägga de i kallt vatten i en halvtimme. Sedan kan de till exempel stekas för att ha till en stuvning eller göra en svampsmörgås.
- Använd trattkantarellerna till en god svampsoppa.
Just torkning borde vara en av de äldsta metoder för att förvara mat. Eller vad tror ni?
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.