0 0
Tryffeltårta

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
Rulltårtebotten: (till en springform på 24 cm)
2 ägg
100 gr socker
40 gr vetemjöl
15 gr potatismjöl
½ tsk (drygt) bakpulver
1 msk kakao
Tryffel:
650 gr mörk choklad (ej blockchoklad)
2½ gelatinblad
1,25 dl vatten
80 gr druvsocker (dextro energy)
6,25 dl grädde
kakao

Tryffeltårta

Chokladtryffel när den är som bäst. En hel tårtbit! Bättre blir det inte för chokladälskaren.

  • 250˚C
  • Räcker till 16
  • Medium

Ingredienser

Om detta recept

Share

Denna tårta är en chokladälskares dröm. Namnet tryffeltårta säger allt, för det är ljuv, krämig och luftig choklad rakt igenom! Vår norska granne i Holland hade den här tårtan på en av deras födelsedagsfester under tidigt 1990-talet. Det var svårt att bara äta en bit, för den är så förbaskad gott!

I originalreceptet står det ett recept för botten där smeten ska vispas över vattenbad. Det har jag gjort några gånger, men dragit slutsatsen att det blir lika gott med en enkel botten efter receptet på rulltårta. Jag har tagit med den som botten i receptbeskrivningen.

Här kommer ett varningens ord om att dekorera tårtor: jag dekorerade tårtan med jordgubbar och smörblommor, men innan vi åt tårtan, kollade jag upp om smörblommor går att äta. Det visade sig att de är giftiga. Jag kan tänka mig att man får tugga i sig ett flertal blommor innan man får problem, men bäst är att dekorera med något ätbart, såklart. När man söker på internet finns det listor på ätbara blommor.

För att undvika att bilden på tårtan får ett eget liv, så publicerar jag den inte. Jag vill inte riskera att någon ser bilden utan varningstexten. Därför bara en bild på en tårtbit. Tårtan åt vi efter sista lektionen för terminen på Säva ridcenter utanför Örsundsbro. Tårtan blev mycket uppskattad!

Jo, låt er inte avskräckas av receptbeskrivningen, för det är inte så svårt som det låter. Klarar man av att vispa grädde, så kan man baka denna tårta!

Ps: originalreceptet är för en 20 cm springform, vilket jag inte har. Receptet har jag anpassat till en 24 cm springform. Då räcker det dessutom till fler! Därav de ibland konstiga volymerna på ingredienserna!

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

 

Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Ellas kaka.

 

Steg

1
Färdig

Rulltårtebotten:
Sätt ugnen på 250˚C. Vispa ägg och socker vitt (Red. anm. ca 5 minuter). Blanda raskt i mjöl, kakao och bakpulver (Red. anm. blanda i förväg mjöl och bakpulver, kan med fördel siktas i ägg och sockersmeten istället för att hällas i direkt).

2
Färdig

Häll smeten i en smörat och bröad springform. Grädda i fem minuter, eller tills kakan är torr. Prova med en provsticka. Det går fort, så passa kakan noga!

3
Färdig

När kakan är avsvalnad, skär bort det översta lagret, så att man har kvar 1½ cm som blir botten till tårtan. Om man vill kan detta penslas med rom.

4
Färdig

Smält 400 gram av chokladen i ett vattenbad. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

5
Färdig

Häll 1,25 dl vatten i en liten kastrull, tillsätt druvsockret och värm det tills det kokar. Ta bort kastrullen från plattan.

6
Färdig

Ta ut gelatinbladet ur vattnet och krama ur dem. Tillsätt gelatinbladen till det heta druvsockervattnet och rör tills bladen är helt upplösta.

7
Färdig

Tillsätt ovannämnda blandningen till den smälta chokladen och vispa kraftigt med en visp (red. anm. behövs ej maskin för detta). I fall blandningen är klumpig, värm det väldigt långsamt i vattenbad och rör det till en slät massa. Låt detta svalna helt.

8
Färdig

Vispa grädden och blanda med chokladblandningen. Rör inte runt för mycket.

9
Färdig

Häll chokladtryffeln i springformen med rulltårtebotten. Jämna ut ytan. Ställ tårtan några timmar i kylen.

10
Färdig

Smält resterande chokladen (250 gr) i ett vattenbad och häll ut det i två långa rader på ett bakplåtspapper. Raderna ska vara lite högre än kanten på springformen och ca 2 mm tjock. (Red. anm. Lite likt när man bakar sirapssnittar) De ska utgöra kanterna på tårtan. Ställ detta i kylen.

11
Färdig

För att ta ut tårtan ur springformen: ta en varm kökshandduk (red. anm. jag brukar hålla den i varmt vatten) och lägg den runt springformen i ca 30 sekunder. (Red. anm. Jag brukar även ta en kniv och gå längsmed springformen). Ta ut tårtan.

12
Färdig

Sikta kakao över tårtan. Ta den icke-vassa delen av en stor kniv och skapa ett rutmönster.
Ta ut den stelnade chokladen och bryt den i ca 5 cm breda bitar. Fäst dem runt tårtan.

(Red. anm. man kan dekorera tårtan efter årstid. På sommaren passar till exempel jordgubbar. )

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

föregående
Nötchokladrutor från 1934
nästa
Citronmarinerade morötter
föregående
Nötchokladrutor från 1934
nästa
Citronmarinerade morötter
Be the first to write a review

Add Your Comment