Ingredienser
-
Rulltårtebotten: (till en springform på 24 cm)
-
2 ägg
-
100 gr socker
-
40 gr vetemjöl
-
15 gr potatismjöl
-
½ tsk (drygt) bakpulver
-
1 msk kakao
-
-
Tryffel:
-
650 gr mörk choklad (ej blockchoklad)
-
2½ gelatinblad
-
1,25 dl vatten
-
80 gr druvsocker (dextro energy)
-
6,25 dl grädde
-
kakao
Om detta recept
Denna tårta är en chokladälskares dröm. Namnet tryffeltårta säger allt, för det är ljuv, krämig och luftig choklad rakt igenom! Vår norska granne i Holland hade den här tårtan på en av deras födelsedagsfester under tidigt 1990-talet. Det var svårt att bara äta en bit, för den är så förbaskad gott!
I originalreceptet står det ett recept för botten där smeten ska vispas över vattenbad. Det har jag gjort några gånger, men dragit slutsatsen att det blir lika gott med en enkel botten efter receptet på rulltårta. Jag har tagit med den som botten i receptbeskrivningen.
Här kommer ett varningens ord om att dekorera tårtor: jag dekorerade tårtan med jordgubbar och smörblommor, men innan vi åt tårtan, kollade jag upp om smörblommor går att äta. Det visade sig att de är giftiga. Jag kan tänka mig att man får tugga i sig ett flertal blommor innan man får problem, men bäst är att dekorera med något ätbart, såklart. När man söker på internet finns det listor på ätbara blommor.
För att undvika att bilden på tårtan får ett eget liv, så publicerar jag den inte. Jag vill inte riskera att någon ser bilden utan varningstexten. Därför bara en bild på en tårtbit. Tårtan åt vi efter sista lektionen för terminen på Säva ridcenter utanför Örsundsbro. Tårtan blev mycket uppskattad!
Jo, låt er inte avskräckas av receptbeskrivningen, för det är inte så svårt som det låter. Klarar man av att vispa grädde, så kan man baka denna tårta!
Ps: originalreceptet är för en 20 cm springform, vilket jag inte har. Receptet har jag anpassat till en 24 cm springform. Då räcker det dessutom till fler! Därav de ibland konstiga volymerna på ingredienserna!
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Iste.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Steg
1
Färdig
|
Rulltårtebotten: |
2
Färdig
|
Häll smeten i en smörat och bröad springform. Grädda i fem minuter, eller tills kakan är torr. Prova med en provsticka. Det går fort, så passa kakan noga! |
3
Färdig
|
När kakan är avsvalnad, skär bort det översta lagret, så att man har kvar 1½ cm som blir botten till tårtan. Om man vill kan detta penslas med rom. |
4
Färdig
|
Smält 400 gram av chokladen i ett vattenbad. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. |
5
Färdig
|
Häll 1,25 dl vatten i en liten kastrull, tillsätt druvsockret och värm det tills det kokar. Ta bort kastrullen från plattan. |
6
Färdig
|
Ta ut gelatinbladet ur vattnet och krama ur dem. Tillsätt gelatinbladen till det heta druvsockervattnet och rör tills bladen är helt upplösta. |
7
Färdig
|
Tillsätt ovannämnda blandningen till den smälta chokladen och vispa kraftigt med en visp (red. anm. behövs ej maskin för detta). I fall blandningen är klumpig, värm det väldigt långsamt i vattenbad och rör det till en slät massa. Låt detta svalna helt. |
8
Färdig
|
Vispa grädden och blanda med chokladblandningen. Rör inte runt för mycket. |
9
Färdig
|
Häll chokladtryffeln i springformen med rulltårtebotten. Jämna ut ytan. Ställ tårtan några timmar i kylen. |
10
Färdig
|
Smält resterande chokladen (250 gr) i ett vattenbad och häll ut det i två långa rader på ett bakplåtspapper. Raderna ska vara lite högre än kanten på springformen och ca 2 mm tjock. (Red. anm. Lite likt när man bakar sirapssnittar) De ska utgöra kanterna på tårtan. Ställ detta i kylen. |
11
Färdig
|
För att ta ut tårtan ur springformen: ta en varm kökshandduk (red. anm. jag brukar hålla den i varmt vatten) och lägg den runt springformen i ca 30 sekunder. (Red. anm. Jag brukar även ta en kniv och gå längsmed springformen). Ta ut tårtan. |
12
Färdig
|
Sikta kakao över tårtan. Ta den icke-vassa delen av en stor kniv och skapa ett rutmönster. (Red. anm. man kan dekorera tårtan efter årstid. På sommaren passar till exempel jordgubbar. ) |