0 0
Upplandskubb som smakar mer

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

60 g jäst
4 dl vatten
2,5 dl sirap, mörk eller ljus hushållssirap
1 tsk salt
525 g osiktat grovt rågmjöl
475 g vetemjöl

Upplandskubb som smakar mer

  Cuisine:

  Brödet har en härlig struktur och en överraskande sötma som gifter sig fint med ett salt pålägg.

  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Upplandskubb är ett gammalt upplandsbröd som har sina anor från slutet på 1800-talet. Den gräddas i en cylindrisk form med lock som ställt i en stor gryta i vattenbad.

  I den gamla bondbyn Norr Hårsbäck utanför Heby driver Karin Serrander Hårsbäcks Bed & Breakfas

  t. Gården har varit i samma släkt i fem generationer, där döttrarna har bott och männen har gift in sig. Karin Serrander säljer kristyrer och upplandskubb på julmarknader och har även sommarloppis. I länken på Fjärdhundralands sida kan du läsa mer om Karins Serranders Hårsbäcks Bed & Breakfast.

  Jag växte upp utanför Köping, och min morfar och moster, som bodde i Norr Hårsbäck, skickade varje år upplandskubb till julen. Den bakades här på gården. Alla i min familj har smakminnen från den tiden de skickade upplandskubb. Man ska skära den i tunna skivor, och det passar bra med Västerbottensost, sill eller rökt lax.

  En bra artikel om Upplandskubb finns att läsa i Uppsala Nya Tidning: Hon kan det mesta om Upplandskubb.

   

  Steg

  1
  Färdig

  Rör ut jästen i kallt vatten. Blanda i resten av vattnet, sirapen och saltet. Blanda därefter i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta till en stadig deg.

  2
  Färdig

  Smörj och mjöla en treliters bakform med lock. Packa degen i formen och låt jäsa svalt (cirka 15ºC) under bakduk minst tre timmar, men gärna över natten eller över dagen, som ger en jästid om cirka nio timmar.

  3
  Färdig

  Sätt sedan locket på formen. Försegla hela locket med aluminiumfolie så att ingen vattenånga kan komma in under gräddningen. Placera formen i vattenbad med lock ovanpå spisen. Vattnet ska koka när du sätter ner formen i vattenbadet.

  4
  Färdig

  Grädda brödet i 4 timmar. Vattnet i vattenbadet ska nå till cirka 2/3 av formens höjd. Kontrollera vattennivån då och då under gräddningen och fyll på när det behövs.

  5
  Färdig

  Stjälp upp det färdiggräddade brödet och linda in i flera lager bakdukar och handdukar. Låt det svalna och vila i 10-24 timmar innan du förpackar brödet. Om du ska frysa brödet så frys det gärna helt. Klyv det sedan och skär skivorna tvärs över så att du får trekantiga skivor.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Finaste lingonsylt från 1935
  nästa
  Snibbar till Julbordet
  föregående
  Finaste lingonsylt från 1935
  nästa
  Snibbar till Julbordet
  Be the first to write a review

  Add Your Comment