Ingredienser
-
60 g jäst
-
4 dl vatten
-
2,5 dl sirap, mörk eller ljus hushållssirap
-
1 tsk salt
-
525 g osiktat grovt rågmjöl
-
475 g vetemjöl
Om detta recept
Upplandskubb är ett gammalt upplandsbröd som har sina anor från slutet på 1800-talet. Den gräddas i en cylindrisk form med lock som ställt i en stor gryta i vattenbad.
I den gamla bondbyn Norr Hårsbäck utanför Heby driver Karin Serrander Hårsbäcks Bed & Breakfas
t. Gården har varit i samma släkt i fem generationer, där döttrarna har bott och männen har gift in sig. Karin Serrander säljer kristyrer och upplandskubb på julmarknader och har även sommarloppis. I länken på Fjärdhundralands sida kan du läsa mer om Karins Serranders Hårsbäcks Bed & Breakfast.
Jag växte upp utanför Köping, och min morfar och moster, som bodde i Norr Hårsbäck, skickade varje år upplandskubb till julen. Den bakades här på gården. Alla i min familj har smakminnen från den tiden de skickade upplandskubb. Man ska skära den i tunna skivor, och det passar bra med Västerbottensost, sill eller rökt lax.
En bra artikel om Upplandskubb finns att läsa i Uppsala Nya Tidning: Hon kan det mesta om Upplandskubb.
Steg
1
Färdig
|
Rör ut jästen i kallt vatten. Blanda i resten av vattnet, sirapen och saltet. Blanda därefter i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta till en stadig deg. |
2
Färdig
|
Smörj och mjöla en treliters bakform med lock. Packa degen i formen och låt jäsa svalt (cirka 15ºC) under bakduk minst tre timmar, men gärna över natten eller över dagen, som ger en jästid om cirka nio timmar. |
3
Färdig
|
Sätt sedan locket på formen. Försegla hela locket med aluminiumfolie så att ingen vattenånga kan komma in under gräddningen. Placera formen i vattenbad med lock ovanpå spisen. Vattnet ska koka när du sätter ner formen i vattenbadet. |
4
Färdig
|
Grädda brödet i 4 timmar. Vattnet i vattenbadet ska nå till cirka 2/3 av formens höjd. Kontrollera vattennivån då och då under gräddningen och fyll på när det behövs. |
5
Färdig
|
Stjälp upp det färdiggräddade brödet och linda in i flera lager bakdukar och handdukar. Låt det svalna och vila i 10-24 timmar innan du förpackar brödet. Om du ska frysa brödet så frys det gärna helt. Klyv det sedan och skär skivorna tvärs över så att du får trekantiga skivor. |