Ingredienser
-
2½ dl vetemjöl
-
1 tsk bakpulver
-
2½ dl gräddmjölkBlanda hälften grädde och hälften helmjölk
-
2 äggulor
-
rivet skal av 1 citron
-
2 msk smör eller margarin
-
2 äggvitor
-
Serveras med:
-
vispad grädde
-
sylt
Om detta recept
Vårfrudagen infaller den 25 mars, och tack vare språkförvanskning i olika dialekter runtom i Sverige, så har denna dag blivit just våffeldagen. Vårfrudagen kallades på många håll Vafferdag, och vaffla var en äldre form av ordet våffla. Första gången våfflor nämns i Sverige är på 1600-talet. Då var de fyrkantiga.
Det här receptet har jag från min mormor Ingrid Nordén. Det rivna citronskalet i smeten ger en fräsch och härlig smak till våfflorna.
Jag måste erkänna att jag endast ett fåtal gånger har gräddat våfflor, och då har jag inte lyckats att få dem frasiga. När vi besökte ett café i Nordvästra Skåne, så frågade jag om de skulle kunna avslöja sitt knep för att lyckas med detta. Hör här:
Man börjar grädda våfflorna med öppet lock. När de är nästan färdiga, så stänger man igen locket och gräddar färdigt våfflorna.
Edward Blom har skrivit en artikel om våfflans historia för Centrum för Näringslivshistoria. Vill du läsa mer om Våffeldagens historia, så har Nordiska museet skrivit en intressant artikel.
Jag önskar er en härlig våffeldag!
Källor: Stora Matlexikonet, Jan-Öjvind Swahn
Centrum för Näringslivshistoria. Edward Blom
Steg
1
Färdig
|
Sikta i en skål: vetemjöl och bakpulver. Rör sedan ner gräddmjölk, äggulor och rivet skal av 1 citron. |
2
Färdig
|
Värm våffeljärnet, och smörj den. När man ska grädda våfflorna ska smeten bres ut jämt. |