0 0
Vardagsefterrätt från Det var godare förr

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

1 liter mjölk
3 äggulor
3 rågade msk mjöl
3 rågade msk (Ergo-)cacao
socker efter smak

Vardagsefterrätt från Det var godare förr

    Cuisine:

    En god vardagsefterrätt från 1931.

    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Den här chokladpuddingen passar enligt receptboken 50 prisbelönta recept med Ergo-cacao just en vardag. Recepthäftet kom ut 1931. (Ps: om du läser detta i mobilen, scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen.)

    Sociala medier gör det möjligt att träffa matentusiaster som också vurmar för gamla recept. På Instagram finns kontot @det.var.godare.forr där recept från 30-talet presenteras helt i stil med just den tiden. Det är paret Katrina Asterlund och Patrik Nilsson som driver kontot och det är ett konto som är riktigt roligt att följa, tycker jag.

    Så här skrev de till mig om varför de gav sig in i den äventyrliga världen som kallas gamla recept:

    Anledningen till att vi började baka gamla recept är att vi tycker att dom är roligare och inte så märkvärdiga än dagens recept samt att många är bortglömda.

    Det hela började med att vi försökte göra en bakpulverkrans från Marabou Bakbok för att försöka få samma smak som Patriks farmor bakade. Men såklart blev det inte samma smak. Intresset för äldre bakböcker blev när jag fick se Patriks farmors gamla bakböcker som hans far har idag. Då började vi leta efter gamla recept och iden till en Instagram sida väcktes som en kul grej. Vi bakar lite då och då bara för skoj skull eller när vi hittar något intressant recept.

    Fler recept av Det var godare förr kommer att publiceras på smakminnen.se.

    Vill du också publicera dina recept på smakminnen.se? Skicka recept och bild till marloes@smakminnen.se.

     

    Steg

    1
    Färdig

    3/4 liter (7,5 dl) mjölk kokas upp.

    2
    Färdig

    Under tiden vispas 3 äggulor, 3 rågade msk. mjöl, 3 rågade msk. Ergo-cacao samt socker efter smak i 1/4 liter (2,5 dl) mjölk.

    3
    Färdig

    Denna redning vispas i den kokande mjölken, och krämen får under ständig rörning koka i 10 minuter.

    4
    Färdig

    Upphälles att kallna, garnera med vispad grädde.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Drömmar om Ökensands-kakor
    nästa
    Kristidskubbar
    föregående
    Drömmar om Ökensands-kakor
    nästa
    Kristidskubbar

    2 Comments Hide Comments

    Hej!

    Tack för meddelandet! Jag ska fixa det. Kollade precis receptet, och där står det 3/4 liter och senare 1/4 liter, dvs totalt 1 liter. Jag ska rätta till det.
    Mvh Marloes

    Add Your Comment