Ingredienser
-
200 gr franskt bröd
-
100 gr. smör
-
80 gr. kokt, lätt rökt skinka i mycket tunna skivor
-
40 gr. riven schweizerost
Om detta recept
Här ett recept som jag har hämtat ur Eva Mannerheim Sparres kokbok Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga som kom ut 1935. I det här receptet har jag använt mig av lokalproducerad ost och skinka. Förutom att det smakar något helt makalöst så är det dessutom bra för miljön. Osten jag har använt heter Jenny och är producerad av Skogsbackens ost i Örsundsbro i Uppland.
Vill ni veta historien bakom Croque Monsieur, så finns den att läsa här. Det är ett kapitel ur boken Maträtternas historia, skriven av Ted Wärnåker.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Rulltårta.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Tag ett stort franskt bröd och skär det i tunna skivor. Bred smör på skivorna, doppa den smörade sidan i riven ost och lägg ihop dem två och två med skinka emellan. |
2
Färdig
|
Skär ut dem i jämna små fyrkanter eller trianglar, som läggas en stund på varandra i press under en tallrik. |
3
Färdig
|
Stek sandwicharna guldgula på båda sidor i smör. Serveras varma till cocktail. |