0 0
Vetesnurror – saftiga kanelbullar från 1975

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
150 g smör eller margarin
½ liter mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1½ dl socker
10-15 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Fyllning 1:
1-2 msk kardemummakärnor
100 g mandelmassa
50 g smör
Fyllning 2:
100 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
Fyllning 3:
Fyllning 2 plus 1-2 tsk kokosflingor
Fyllning 4:
100 g hasselnötter
100 g smör
1 dl socker
Fyllning 5
3 dl grädde
1 ägg
1 dl socker
1 msk potatismjöl
2 msk vaniljsocker

Vetesnurror – saftiga kanelbullar från 1975

  Cuisine:

  Ett bra grundrecept på saftigt vetebröd där man kan välja bland fem olika fyllningar.

  • 250 grader Celcius
  • Räcker till 60
  • Medium

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Finns det något svenskare än kanelbullar? Tillsammans med köttbullar och ordet smörgåsbord är kanelbullen nog det som har lyckats bli mest känd utomlands. I detta recept på vetesnurror kan du välja bland fem olika fyllningar!

  I år fyller kanelbullens dag 20 år, då den instiftades av Hembakningsrådet 1999 i samband med att de firade 40 år. Dåtidens projektledare Kaeth Gardestedt kom på idén och syftet med dagen var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.

  Kanelbullens historia går tillbaka till 1920-talet, åtminstone om man tittar på bullen såsom vi känner den idag. Innan 1900-talet var det ovanligt med sött, mjukt kaffebröd, och förekom i så fall i högreståndsmiljöer. Olika faktorer ledde till att kanelbullen kom till. Genom industrialismen ökade välståndet och i samband med det blev vissa ingredienser billigare.

  Kanelbullen började bakas på bagerierna runt 1920-talet, då varor som ransonerats under första världskriget, som smör, socker, vetemjöl och kanel, dök upp i butikerna igen. Men, varorna var dyra, och fram till 1950-talet sågs kanelbullen som något av en lyxfika. På 1950-talet tog det svenska folkhemmets ekonomi fart och bullbakandet blev folkligt. Kanelbullen gick från lyxfika till favoritfika.

  Visste du att år 1999, när kanelbullens dag lanserades, var den 4 oktober dessutom internationella barndagen, och ”en tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag”.

  Receptet på Vetesnurrar kommer från ICA-Kurirens godaste, som gavs ut 1975. Här ges förslag på fem olika fyllningar, och jag valde såklart fyllningen som gör att vetesnurrarna blir kanelbullar. Intressant är att de kallar dessa vetebullar för ”snurror”, vilket enligt Richard Tellström var vanligt på 1950-talet. På 1920-talet pratade man om ”kanelbullar”. Kärt barn har många namn. Snurror, bullar, knyten… har jag missat ett namn?

  Vill du läsa mer om Kanelbullens historia, rekommenderar jag Snabbfakta om kanelbullar och kanelsnurror på taffel.se, skriven av Richard Tellström.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Räkor Toast SkagenSophies små ostkakor och Nyponsoppa.

  Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

   

  Recept på inlagd gurka eller pressgurka.
  Inlagd gurka eller pressgurka. Ett måste till husmanskosten!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Smält matfettet , häll i mjölken och värm till 37 - 40 grader, beroende på jästtyp. Smula sönder den vanliga jästen i degbunken och lös upp den i lite av degspadet. Häll i resten. Följ anvisningarna för annan jäst.

  2
  Färdig

  Tillsätt salt, socker och det mesta av vetemjölet. (Red. anm. för mycket vetemjöl ger torra bullar. Degen ska vara ganska kladdig när man gör den inför första jäsningen. När man mäter mjölet, tänk på att vetemjöl blir mer kompakt när man skopar upp det jämfört med när man häller mjölet i måttet.) Knåda väl och ställ sedan degen att jäsa under duk tills den nått dubbel storlek, ca 20 min.

  3
  Färdig

  Kavla därefter ut degen till ett rektangulärt stycke. Använd mer av mjölet om degen fastnar. Bred på någon av fyllningarna. (Se nedan!) Rulla ihop degen till en rulltårta. Skiva den och ställ snurrorna i pappersformar. Låt dem jäsa. Pensla med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem i 250 graders ugnsvärme ca 8 minuter,

  4
  Färdig

  Fyllning 1: Krossa kardemummakärnorna. Riv mandelmassan på ett råkostjärn. Mjukrör smöret. Blanda alltsammans.

  5
  Färdig

  Fyllning 2: Mjukrör smöret och blanda det med socker och kanel.

  6
  Färdig

  Fyllning 3: Fyllning 2 plus 1-2 tsk kokosflingor.

  7
  Färdig

  Fyllning 4: Mal nötterna. Mjukrör smöret tillsammans med sockret. Tillsätt de malda nötterna.

  8
  Färdig

  Fyllning 5: Blanda alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull och låt alltsammans sjuda upp och koka under noggrann omrörning någon min. Ställ krämen att svalna. Blanda i vaniljsockret.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Havretunnbröd
  nästa
  Finaste lingonsylt från 1935
  föregående
  Havretunnbröd
  nästa
  Finaste lingonsylt från 1935

  Add Your Comment