• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Soppor

    Sluring från Kvekgården

    27 april 2022 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Sluring kallas även för Tisdagssoppa och är ett riktigt gammalt recept. Soppan är näringsrik och värmande och uppskattas av både stora och små.

    Doppa eller soppa

    Sluring, var namnet kommer ifrån säger inte mina olika uppslagsverk, men det finns vackrare namn på rätter. Kanske det är som soppan låter, åtminstone när man äter? Lite slurpigt låter det ju.

    Jan-Öjvid Swahn skriver i Stora Matlexikonet att det finns två versioner av sluring. Den ene är någon slags ”doppa” till fläsk, den andra är en soppa, som även kallas tisdagssoppa vilket är en enkel soppa av buljong från ett kok av salt kött eller fläsk, bemängd med korngryn och några rot- eller grönsaker. ”Den förljuvade vanligen värnpliktigas och fängelsekunders tisdagar”, skriver Jan-Öjvind Swahn.

    Anne-Mari Hagman var 2017 ordförande i Lagunda hembygdsförening. Här håller hon i en tallrik med sluring.
    Anne-Mari Hagman var 2017 ordförande i Lagunda hembygdsförening. Här håller hon i en tallrik med sluring.

    Lagunda Hembygdsförening

    Receptet har jag fått från Lagunda hembygdsförening, och receptet har funnits i många år i föreningen. Hur gammal just det här receptet är, vet vi inte. Varje år i september, bjuder Lagunda hembygdsförening årskurs fyra på Örsundsbroskolan på en dag på Kvekgården.

    Lagunda hembygdsförening bjuder varje år årskurs fyra från Örsundsbroskolan på en dag på Kvekgården. Här visar de olika saker, bland annat hur man kärnar smör.
    Barnen får lära sig hur man kärnar smör.

    Kvekgården

    Kvekgården är en gammal upplandsgård från senare hälften av 1700-talet. Skolbarnen får då lära sig om livet på en gård förr, och prova på att karda ull, hugga ved och smaka på sluring. De flesta barn älskar denna soppa!

    Tina Södergren och Gulli Wåger står på gårdsplanen på Kvekgården utanför Örsundsbro i Uppland och serverar elever sluring.
    Tina Södergren och Gulli Wåger bjuder Örsundsbroskolans elever på sluring.

    Vad passar att äta till sluring?

    Bröd, knäckebröd eller baguette är gott att ha till sluring. Servera detta gärna med smör och ost. Hembakta Cranks bröd är nyttiga och goda frallor efter ett recept från London.

    Hur länge håller sluring?

    Om du har sluring kvar, spara detta då i en tät behållare i kylen. Det håller i åtminstone tre dagar. Det går också bra att frysa ner soppan. Hållbarheten i frysen är tre månader.

    Vad passar att dricka till sluring?

    Jag tycker att det mesta passar att dricka till sluring. Eftersom det är rustik mat som passar bäst på vinterhalvåret skulle jag rekommendera öl eller rödvin. Som ett alkoholfritt alternativ kan en torr cider passa fint. Fläsk och äpplen är passar som bekant bra ihop.

    Om du gillar detta recept...

    ...så gillar du kanske också

    • Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraine
    • Kolatårta från Hovdala slott
    • Grönkålsstomp
    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
    • Mormors äppelkompott

    Sluring från Kvekgården

    En överraskande god soppa med rimmad sidfläsk, korngryn och rotfrukter. Receptet kommer från Lagunda hembygdsförening i Uppland och uppskattas av både stora och små. Sluring kallas även för Tisdagssoppa.
    5 from 2 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 30 minuter minuter
    Tillagningstid 1 timme t 20 minuter minuter
    Blötläggning av korngryn 3 timmar t
    Total tid 4 timmar t 50 minuter minuter
    Måltid Soppa
    Kök Sverige
    Portioner 4
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • skärbräda
    • kniv
    • Kastrull

    Ingredienser
      

    • 3 msk korngryn
    • 400 gr rimmad sid- eller bogfläsk
    • 1½ liter vatten
    • 2 morötter
    • 1 palsternacka
    • 1 bit rotselleri ca 50 gram
    • 1 bit kålrot ca 100 gram
    • 3-4 potatisar
    • 4 dl mjölk
    • 3 kryddpepparkorn
    • salt
    • hackad persilja

    Instruktioner
     

    • Låt korngrynen ligga i vatten i några timmar eller över natten.
      3 msk korngryn
    • Skär fläsket i tärningar. Lägg fläsk och gryn i kallt vatten. Tillsätt kryddpepperkornen. Låt koka ca 1 timme.
      400 gr rimmad sid- eller bogfläsk, 1½ liter vatten, 3 kryddpepparkorn
    • Ansa och skär rotsakerna i tärningar och potatisen i skivor. Lägg dem i soppan och låt den koka tills att fläsk, gryn och rotsaker är mjuka.
      2 morötter, 1 palsternacka, 1 bit rotselleri, 1 bit kålrot, 3-4 potatisar
    • Tillsätt mjölken och hetta upp soppan. Smaka av och strö på persiljan.
      4 dl mjölk, salt, hackad persilja

    Anteckning

    Några tips!
    Det här med att ange hur lång tid det tar att tillaga detta recept är lätt missvisande, då mycket av tiden sköter soppan sig själv. 
    Blötlägg gärna korngrynen dagen innan. 
    Du kan variera soppan med att tillsätta extra grönsaker. 
    Det är gott att servera bröd med ost till. 
    Om du har rester, förvara dessa i en tät burk i kylen. Det håller i minst tre dagar. Du kan också frysa ner soppan. Hållbarheten är då omkring 3 månader. 
    Keyword Billig mat

    Tack Lagunda hembygdsförening för både recept och att jag fick ta bilder!

    Spara detta recept i Pinterest!

    More Soppor

    • Kinesisk tomatsoppa med ägg
    • Gammaldags hemgjord nyponsoppa, ett recept på färska nypon från 1800-talet.
      Gammaldags hemgjord nyponsoppa
    • Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!