Sluring kallas även för Tisdagssoppa och är ett riktigt gammalt recept. Soppan är näringsrik och värmande och uppskattas av både stora och små.

Doppa eller soppa
Sluring, var namnet kommer ifrån säger inte mina olika uppslagsverk, men det finns vackrare namn på rätter. Kanske det är som soppan låter, åtminstone när man äter? Lite slurpigt låter det ju.
Jan-Öjvid Swahn skriver i Stora Matlexikonet att det finns två versioner av sluring. Den ene är någon slags ”doppa” till fläsk, den andra är en soppa, som även kallas tisdagssoppa vilket är en enkel soppa av buljong från ett kok av salt kött eller fläsk, bemängd med korngryn och några rot- eller grönsaker. ”Den förljuvade vanligen värnpliktigas och fängelsekunders tisdagar”, skriver Jan-Öjvind Swahn.

Lagunda Hembygdsförening
Receptet har jag fått från Lagunda hembygdsförening, och receptet har funnits i många år i föreningen. Hur gammal just det här receptet är, vet vi inte. Varje år i september, bjuder Lagunda hembygdsförening årskurs fyra på Örsundsbroskolan på en dag på Kvekgården.

Kvekgården
Kvekgården är en gammal upplandsgård från senare hälften av 1700-talet. Skolbarnen får då lära sig om livet på en gård förr, och prova på att karda ull, hugga ved och smaka på sluring. De flesta barn älskar denna soppa!

Vad passar att äta till sluring?
Bröd, knäckebröd eller baguette är gott att ha till sluring. Servera detta gärna med smör och ost. Hembakta Cranks bröd är nyttiga och goda frallor efter ett recept från London.
Hur länge håller sluring?
Om du har sluring kvar, spara detta då i en tät behållare i kylen. Det håller i åtminstone tre dagar. Det går också bra att frysa ner soppan. Hållbarheten i frysen är tre månader.
Vad passar att dricka till sluring?
Jag tycker att det mesta passar att dricka till sluring. Eftersom det är rustik mat som passar bäst på vinterhalvåret skulle jag rekommendera öl eller rödvin. Som ett alkoholfritt alternativ kan en torr cider passa fint. Fläsk och äpplen är passar som bekant bra ihop.
Om du gillar detta recept...
...så gillar du kanske också
- Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraine
- Kolatårta från Hovdala slott
- Grönkålsstomp
- Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
- Mormors äppelkompott

Sluring från Kvekgården
Ingredienser
- 3 msk korngryn
- 400 gr rimmad sid- eller bogfläsk
- 1½ liter vatten
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- 1 bit rotselleri ca 50 gram
- 1 bit kålrot ca 100 gram
- 3-4 potatisar
- 4 dl mjölk
- 3 kryddpepparkorn
- salt
- hackad persilja
Instruktioner
- Låt korngrynen ligga i vatten i några timmar eller över natten.3 msk korngryn
- Skär fläsket i tärningar. Lägg fläsk och gryn i kallt vatten. Tillsätt kryddpepperkornen. Låt koka ca 1 timme.400 gr rimmad sid- eller bogfläsk, 1½ liter vatten, 3 kryddpepparkorn
- Ansa och skär rotsakerna i tärningar och potatisen i skivor. Lägg dem i soppan och låt den koka tills att fläsk, gryn och rotsaker är mjuka.2 morötter, 1 palsternacka, 1 bit rotselleri, 1 bit kålrot, 3-4 potatisar
- Tillsätt mjölken och hetta upp soppan. Smaka av och strö på persiljan.4 dl mjölk, salt, hackad persilja
Anteckning
Tack Lagunda hembygdsförening för både recept och att jag fick ta bilder!

Lämna ett svar!